Upravna enota Ljubljana Svet24.si

Kako kaže s stavko na upravnih enotah?

hrvaška obala Svet24.si

Poleti glavnina Slovencev spet na Hrvaško, a za ...

zdravniki, stavka Necenzurirano

Smo talci zdravniških baronov, ki vodijo Fidesovo...

skvarc rupnik fb Reporter.si

Šef krščanskega foruma SDS in spolni predator: ...

mura maribor 6 Ekipa24.si

Znana kazen za črno-bele! Mura kriva kot ...

Več seksa, boljši možgani! Odkrito.si

Ženske, ki veliko seksajo ...

doncic Ekipa24.si

Fantastični Dončić se je spet spogledoval z ...

(nj)
(nj)
0 08.12.2022 11:20:58

Savšek in Ostermanova pogledujeta že proti OI v Parizu

Anja Osterman in Benjamin Savšek, športnika leta KZS
Nina Jelenc/KZS
Kajakaška zveza Slovenije je na tradicionalni prireditvi Kajakaš leta podelila nagrade in priznanja tistim, ki so s svojimi dosežki na mednarodnih tekmovanjih navduševali v sezoni 2022. Glavni nagradi za najboljšo športnico in športnika leta KZS sta prejela sprinterka na mirnih vodah Anja Osterman in slalomist na divjih vodah Benjamin Savšek.

Za tekmovalkami in tekmovalci Kajakaške zveze Slovenije je še ena izjemna sezona, v kateri so slovenski predstavniki kolajne osvojili na prav vsakem velikem mednarodnem tekmovanju v tem letu, ki so se ga udeležili, kar se ni zgodilo še nikoli do zdaj. Blesteli so člani, mlajši člani in mladinci, tako na mirnih kot divjih vodah. V sezoni 2022 je kolajne na evropskih in svetovnih prvenstvih v konkurenci članov, mlajših članov in mladincev v slalomu in spustu na divjih vodah ter sprintu na mirnih vodah in na tekmah svetovnega pokala osvojilo kar 33 različnih tekmovalk in tekmovalcev.

V konkurenci športnic se je naziva športnice leta in najboljše tekmovalke na mirnih vodah veselila 29-letna Primorka Anja Osterman. Na članskem svetovnem prvenstvu v Kanadi je osvojila srebrno kolajno na 200 metrov, na evropskem prvenstvu v Münchnu, ki je potekalo v okviru EP več športov, je bila druga na 200 metrov in tretja na 500 metrov. Poleg tega je osvojila še dve zlati in srebrno kolajno na tekmah svetovnega pokala, pa tudi prvo mesto na superpokalu v ZDA.

"Tega naziva še nisem imela, zato sem se ga zelo razveselila. Po celotni sezoni mi tudi to veliko pomeni, a na lovorikah ne morem počivati. Treniram naprej za naslednjo sezono, ki bo zelo pomembna, saj se bodo lovile kvote za OI. Vsi me sprašujejo, ali me skrbi, kako bom ponovila vse te rezultate, ampak raje kot vse to imam kvoto za OI in to, da bom tudi v Parizu tekmovala zelo dobro," je ob nazivu povedala Anja

V moški konkurenci je naziv športnika leta KZS in tekmovalca leta na divjih vodah obdržal Benjamin Savšek. Lani si je nagrado prislužil z naslovom olimpijskega prvaka, letos pa z osvojeno zlato kolajno na evropskem prvenstvu v Liptovskem Mikulašu in ekipnim zlatom na svetovnem prvenstvu v Augsburgu. Poleg tega je letos še trikrat stal na stopničkah svetovnega pokala.

"Štejem si v veliko čast, da sem prejel ta naziv, saj verjamem, da je bila letos res težka izbira. Imel sem super sezono, manjkala pa je pika na i, sploh na SP, kjer sem si želel boljše uvrstitve, a pristal na nehvaležnem četrtem mestu. Začenjam trenirati za naslednjo sezono, veselim pa se priprav v toplih krajih, v Združenih arabskih emiratih, kjer bodo odlične razmere za trening na divji vodi. Dobro želim biti pripravljen tudi v naslednji sezoni in še naprej dosegati vrhunske rezultate," je povedal Savšek.

Najboljša tekmovalka na divjih vodah je Eva Terčelj, srebrna z ekipne tekme svetovnega prvenstva v slalomu na divjih vodah in tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala v ekstremnem slalomu. Najboljši tekmovalec na mirnih vodah je postal Jošt Zakrajšek, ki je na svetovnih pokalih na 5000-metrski razdalji osvojil dve kolajni.

Najboljši mladinec leta je Žiga Lin Hočevar, ki je v svoji premierni sezoni, ko je lahko nastopil v mladinski konkurenci, osvojil dve zlati in dve srebrni kolajni na EP za mladince in mlajše člane na Češkem, ob tem pa še bron na ekipni tekmi kanuistov do 23 let na SP v Italiji. Naziva najboljše mladinke leta se je razveselila Naja Pinterič, ki je postala evropska mladinska podprvakinja v ekstremnem slalomu, ki bo leta 2024 prvič del olimpijskega programa.

Najboljši trener leta je Simon Hočevar, ki je do kolajn popeljal svojega sina Žiga Lina, pa tudi hčer Evo Alino, ki je letos osvojila naslov evropske prvakinje do 23 let v ekstremnem slalomu in bila del srebrne ekipe kajakašic na članskem svetovnem prvenstvu v Nemčiji.

Kako močna je konkurenca v Sloveniji, pove podatek, da so tokrat žal brez glavne nagrade, ki jo lahko prejme le po en v kategoriji, ostali spustaš Nejc Žnidarčič, ki je junija priveslal do rekordnega šestega naslova svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah, Ajda Novak, bronasta s članskega EP v ekstremnem slalomu, pa mladi sprinter na mirnih vodah Matevž Manfreda, ki je osvojil srebro na mladinskem SP in dva brona na mladinskem EP, Mia Medved, bronasta sprinterka z EP za mlajše člane v Beogradu, Eva Alina Hočevar, evropska prvakinja do 23 let v ekstremnem slalomu, Tjaš Til Kupsch, dvakratni evropski mladinski prvak v spustu na divjih vodah …

Vsi prej omenjeni so prejeli posebna priznanja za vrhunske dosežke in osvojene kolajne v letu 2022, poleg njih pa tudi ostali dobitniki kolajn na EP in SP ter na tekmah svetovnega pokala: Luka Božič, Peter Kauzer, Anže Berčič, Špela Ponomarenko Janić, Martin Srabotnik, Vid Kuder Marušič, Ana Šteblaj, Anže Urankar, Tim Novak, Blaž Cof, Nejc Polenčič, Juš Javornik, Martin Gale, Nejc Gradišek, Živa Jančar, Nika Ozimc, Atej Zobec Urbančič, Rene Jeklin, Aljaž Marko Golob, Klemen Breznik in Jon Šenk. 

Galerija

Članki iz rubrike