kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(mf)
(mf)
0 30.06.2022 10:02:43

V Planici lahko poskusite curling!

WCF/Alina Pavljučik
Čeprav se nova sezona curlinga navadno začne jeseni, lahko letos pri nas curling spet igramo tudi med poletjem.

V Planici je v pokriti dvorani za tek na smučeh pripravljena tudi posebna površina za curling, ki omogoča treninge tako reprezentantom kot rekreativcem. Reprezentanti bodo led izkoristili predvsem za priprave na prihajajoča evropska prvenstva, led pa je na voljo tudi vsem, ki bi želeli curling poskusiti na novo in v njem izzvati svoje prijatelje.

Kako poteka igra curlinga?

Curling je ekipni šport, ekipo sestavljajo štirje igralci. Pri tekmi curlinga sodelujeta dve nasprotni ekipi, ki štejeta vsaka po štiri člane. Ekipi izmenično podajata kamne, pri čemer vsak igralec poda skupno dva kamna. Za igro torej potrebujemo 16 kamnov v dveh različnih barvah.

Vsaka ekipa ima vodjo, ki je med igro v hiši (tarči na ledu), ki jo igralci ciljajo, ko podajajo kamne. Zadolžen je za vso taktiko ter odloča, katere mete naj soigralci izvedejo. Najpogosteje vodja meče zadnja dva kamna. Ostala dva igralca, ki v trenutku ne podajata kamnov in nista zadolžena za taktiko, pometata pred kamnom. Ocenjujeta njegovo hitrost ter jo s pometanjem nadzorujeta. Vsak kamen je torej skupno delo vseh članov ekipe. Zato je curling ekipni šport in je usklajeno delovanje vseh štirih igralcev zelo pomembno.

Posebnost športa: curling spirit

Kar loči curling od ostalih športov, je njegov poseben duh. Duh curlinga ali curling spirit je specifičen izraz, ki opisuje odnos in spoštovanje, ki ga igralci curlinga izražajo do soigralcev, nasprotnikov ter do športa. Izraz najbolje opiše trditev, da igralec curlinga raje izgubi, kot da bi zmagal na nepošten način. Športnega duha curlinga predstavljajo pravila, ki niso zapisana, vendar jih spoštujejo vsi igralci, tako profesionalni kot amaterski. Cilji curlinga so prikazati svoje sposobnosti in znanje, sodelovati in igrati odlično igro. Cilj nikoli ni zmagati za vsako ceno. Duh curlinga je najvišja oblika fair playa v športu. Curling spirit se kaže v športnem navijanju, v čestitanju nasprotnikom za dobro potezo, v športnem obnašanju in nenazadnje tudi v nenapisanem pravilu, da zmagovalec plača pijačo poražencu.

V Planici curling prek poletja

Ledena steza v Planici je v snežnem tunelu Nordijskega centra Planica in obratuje do konca jeseni. Igranje je možno ob predhodni rezervaciji, na mestu pa si je mogoče izposoditi tudi opremo. Po dogovoru je možno organizirati tudi team buildinge za zaključene družbe, kjer vas v svet curlinga popelje izkušen inštruktor. Več informacij lahko dobite na www.curling.si in na https://www.nc-planica.si/aktivnost/curling/. 

Galerija
Značke: curling, planica, pravila

Članki iz rubrike