Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

(mf)
(mf)
0 16.06.2022 11:37:13

Kako smo v Sloveniji začeli s 'pometanjem na ledu'

Curling na Jesenicah
CZS
Prvi zapis, ki v Sloveniji omenja curling, je bil objavljen že leta 1929 v časopisu Slovenec, v članku z naslovom Pismo iz Blejskega kota.

Že v tem času se je curling v Sloveniji enačil s kegljanjem na ledu, ki je povsem drugačen šport. In po skoraj sto letih, odkar so »čegljali« na blejskem koncu, se stvar ni dosti spremenila. Curling je v Sloveniji mlad neprepoznaven šport, ki se v zadnjih letih zelo hitro širi po državi. Začetkov se v tem zapisu spominja generalni sekretar Gregor Rigler.

"Vse skupaj malo spominja na znani film Ledene steze, le da zgodba še nima tako hollywoodskega konca, a tudi ta še pride. Za tiste, ki filma ne poznate, naj povemo, da govori o nastopu jamajških tekmovalcev v bobu na OI v Calgaryju leta 1988. Mogoče je bil povod film, mogoče kaj drugega, a rdeča nit vseh, ki so sodelovali pri zagonu curlinga v Sloveniji, je bila enaka. Gremo na OI. In to z metlo v roki. Nedvomno je k zagonu pripomogla tudi takratna predstavitev curlinga v Ljubljani in Mariboru pod okriljem OKS med OI v Vancouvru."

Z enim kratkim sporočilom

Zgodba o nastanku prvega curling kluba in zveze je bila tako zanimiva, da jo je vredno zapisati. "Bilo je jutro, 3. marca, ko sem prejel sms-sporočilo: 'Dajmo ustanoviti Curling klub Ljubljana.' Številka je bila neznana, ura pa 6.30. Kljub dejstvu, da mi je bila ideja všeč, ji nisem pripisoval večje pozornosti. A ves dan sem imel v glavi curling, zato sem popoldan poklical na številko in ugotovil, da je na drugi strani sošolec iz osnovne šole, ki ga nisem videl 28 let. Beseda je dala besedo, zazvonilo je še nekaj telefonov in ideja se je razširila kot požar v gozdu. Videti je bilo, kot da smo prižgali vžigalico in zanetili požar. A takrat se nismo zavedali, da gori po celi Sloveniji," je dejal Rigler.

Curling v SSKJ

Za ustanovitev zveze sta bila potrebna le dva kluba, tako je poleg Curling kluba Ljubljana nastal še Curling klub Zalog. Zapletlo se je pri imenu. Kluba in zveze niso mogli registrirati pod imenom curling, saj beseda ni obstajala v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Tako so se registrirali pod imenom Društvo za balinanje na ledu in takoj odvihrali na Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša. Tam so v nekaj dneh izdali potrdilo, da se bo beseda curling pojavila v naslednji izdaji slovarja.

V istem času, ko so v Ljubljani ustanovili Zvezo, so po Sloveniji rasli curling klubi. Največje presenečenje je bilo, da je bil prvi curling klub v Sloveniji ustanovljen mesec dni pred ustanovitvijo Zveze. To je bil Curling klub Maribor, ki so ga ustanovili že februarja leta 2010. Na Štajerskem sta bila v istem letu ustanovljena še dva, in sicer Curling klub Ruše ter Curling društvo Ptuj. Njun namen je bil aktivno sodelovanje pri načrtovani zimski univerzijadi v Mariboru leta 2011, ki je bila odpovedana, zato kluba danes nista več aktivna. Mirovali niso niti na gorenjskem koncu, kjer je skupina navdušencev ustanovila Curling klub Jesenice in zelo resno pristopila k uveljavljanju curlinga na severozahodu Slovenije. Jesenice še danes veljajo za enega izmed največjih curling centrov v Sloveniji. 

Članki iz rubrike