favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

(mf)
(mf)
0 06.05.2021 11:23:15

SP v curlingu – bo Kanada ostala brez neposredne vozovnice za OI?

Rusinje so na polovici prvenstva še neporažene.
WCF/ Steve Seixeiro
V Calgaryju že od petka poteka žensko svetovno prvenstvo v curlingu, na katerem se najboljše reprezentance sveta merijo za naslov svetovnih prvakinj in neposredne vozovnice za olimpijske igre v Pekingu 2022. Po polovici rednega dela pa med najboljšimi presenetljivo ni Kanade.

Žensko svetovno prvenstvo v curlingu letos poteka v razširjeni sestavi. Zaradi lanske odpovedi prvenstva letos tam nastopa kar 14 ekip: Kanada, Kitajska, Češka, Danska, Estonija, Nemčija, Italija, Japonska, Koreja, Škotska, Švedska, Švica, ZDA in ekipa ruske curling federacije. Najboljših šest držav na tem prvenstvu se neposredno uvrsti na OI v Peking, po polovici rednega dela pa najbolje kaže še neporaženi ekipi ruske curling federacije, Švici in Švedski, ki trenutno zasedajo vrh lestvice.

Težave za favorizirano Kanado

Kanada velja za najbolj razvito curling državo. Ima več kot dva milijona igralcev curlinga in približno tisoč dvoran za igranje tega športa. Tudi na mednarodni ravni večina najbolje rangiranih ekip prihaja iz Kanade, zato je pred prvenstvom kanadska ekipa pod vodstvom Kerri Einarson spadala med favoritke za skupno zmago. Po devetih odigranih tekmah pa je zabeležila štiri zmage in kar pet porazov in je s trenutnim sedmim mestom na lestvici njena neposredna uvrstitev na olimpijske igre še vedno ogrožena. Morda se bo Kanada prvič v zgodovini morala za nastop v Pekingu boriti na dodatnih olimpijskih kvalifikacijah.

Težave s pozitivnimi testi

Tekmovanja sicer potekajo v izoliranem mehurčku, ki ga je kanadska curling zveza vzpostavila po vzoru nekaterih drugih večjih športnih tekmovanj in z izjemno strogimi protokoli. Tam tako že od sredine februarja potekajo tekme najvišje ravni. Že pred začetkom turnirja, v času obvezne karantene za igralce, sta bili dve nemški igralki pozitivni na koronavirus, zaradi česar nista smeli nastopiti. Po intenzivnem testiranju in odobritvi s strani zdravstvenih oblasti je preostala nemška ekipa lahko nastopila, vendar prvenstvo igrajo le s tremi igralkami, kar je velik hendikep.

S tem pa se epidemiološke težave na prvenstvu še niso zaključile. Nekaj dni po začetku prvenstva je do izbruha virusa prišlo med člani ekipe, ki ureja neposredne prenose tekem. Ti sicer bivajo v ločenem hotelu in nimajo stika z igralkami, zato se je prvenstvo lahko nadaljevalo, a so bili vsi neposredni prenosi tekem odpovedani.

Maja pestro dogajanje tudi v Ljubljani

Po skrajšani lanski sezoni pa se letos z državnimi prvenstvi nadaljuje tudi curling v Sloveniji. V maju bodo v ledni dvorani Zalog tako potekala državna prvenstva v mladinski in članski kategoriji ter državno prvenstvo mešanih moštev in državno prvenstvo mešanih dvojic. Na prvenstvih bodo nastopali igralci iz šestih slovenskih klubov – Jesenice, Zalog, Ljubljana, Emona, Olimpija in Velenje. 

Galerija

Članki iz rubrike