palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

(ns)
(ns)
0 06.05.2021 11:02:38

Soča Sršen: Ne mara orodij, ljubi akrobatiko

GZS
Ljubljančanka Soča Sršen se je že kot triletna deklica pridružila Športnemu društvu Sokol Bežigrad, katerega članica je še danes.

Osnovne elemente gimnastike jo je v predšolskem programu učila Maja Kotnik, z vstopom v osnovno šolo pa sta za njen razvoj skrbeli Alenka Ferkolja in Maja Triler. Treningi, še vedno bolj rekreativni, so potekali trikrat na teden, udeležila pa se je tudi prvih tekmovanj v skokih na mali in veliki prožni ponjavi, pa tudi v športni gimnastiki, in s sotekmovalkami kot ekipa dosegla prve uspehe. Orodij pri športni gimnastiki ni nikoli vzljubila, zato se je pri enajstih letih posvetila le še akrobatiki in začela trenirati pri Juretu Kernu, ki v ŠD Sokol Bežigrad skrbi za to športno panogo. Treningi so takoj postali bolj zanimivi in kmalu se je naučila veliko novih akrobatskih skokov. V okviru akrobatike trenira različne discipline: skoke z male in velike prožne ponjave, skoke na akrobatski stezi, občasno pa tudi TeamGym. Med vsemi so ji najljubši skoki na veliki prožni ponjavi, ki jih tudi najbolje izvaja – predvsem zato, ker na njih ne potekajo samo resni treningi, zbrano izvajanje elementov in vaj, ampak se na njih tudi zabavajo z raznimi igrami. Vendar zaradi tega ne premišljuje, da bi se specializirala samo za skoke na veliki prožni ponjavi, saj uživa tudi pri izvajanju drugih disciplin.

Med karanteno brez trampolina

Leta 2016 je začela trenirati petkrat na teden in se udeležila prvega mednarodnega tekmovanja na veliki prožni pojavi v Salzburgu. Njena predanost tej disciplini je bila nagrajena že naslednje leto, ko je dobila mesto v slovenski reprezentanci velike prožne ponjave, leto kasneje pa z uspešnim nastopom na tekmovanju Aalsmeer Flower Cup na Nizozemskem še status kategoriziranega športnika mednarodnega razreda. Najboljšo uvrstitev je dosegla v Salzburgu leta 2019, kjer je z 80.485 točkami osvojila deveto mesto.

Tekmovanja, na katera se navadno vozijo s kombijem ali avtobusom, ji veliko pomenijo, saj ima takrat priložnost biti z ekipo ter se z njo tudi zabavati in sprostiti pred nastopom. Med karanteno je zato še toliko bolj pogrešala tekmovanja in svoje prijateljice. V času prve karantene je trenažni proces izvajala zelo samostojno, po programu strokovne delavke Urše Vrbec, v drugem delu pa so treningi potekali prek spletne platforme Zoom pod vodstvom Jureta Kerna. Ker doma ni imela na voljo trampolina, je večino časa namenila treningom moči in kondicije, zato se je morala po vrnitvi v telovadnico ponovno privaditi na skoke in težje elemente. Želi si, da bi lahko letos ob normalnih treningih osvojila tudi težjo vajo ter tako doma in v tujini posegla po boljših rezultatih.

Vadi tudi kitaro in bobne

Med treningi in šolskimi obveznostmi ji ostane še nekaj časa za glasbo. Oče jo je navdušil nad igranjem kitare, zato je do 9. razreda v šoli obiskovala glasbene ure, zdaj pa se uči doma, sama ali ob pomoči očeta. Poleg igranja na strune se je preizkusila še v vihtenju bobnarskih palic in se teh veščin celo dve leti učila v glasbeni šoli.

Soča obiskuje 2. letnik Gimnazije Šiška, športni oddelek, kjer jo na njeni športni poti podpirajo, pa tudi sošolke ji ob izostankih od pouka vedno priskrbijo zapiske. Kje bo nadaljevala svoje izobraževanje, še ne ve, najbolj pa jo mika fizioterapija. 

Galerija

Članki iz rubrike