Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

(mf)
(mf)
0 29.04.2021 10:49:26

SP v curlingu: Najboljše na ledu kar 45 ur

Anna Hasselborg (Švedska)
WCF/Richard Gray
Danes se v kanadskem Calgaryju začenja žensko svetovno prvenstvo v curlingu. Na zadnjem mednarodnem prvenstvu sezone se ekipe ne bodo borile le za naslov svetovnih prvakinj, pač pa se najboljših šest držav tudi neposredno uvrsti na zimske olimpijske igre v Pekingu 2022. V maju nas pestro dogajanje čaka tudi v Sloveniji.

Med 30. aprilom in 9. majem bo potekalo še zadnje izmed sedmih curling prvenstev na elitni ravni v curling mehurčku v Calgaryju – žensko svetovno prvenstvo. Ker je bilo to v lanski sezoni zaradi pandemije odpovedano, bo letos potekalo v razširjeni obliki, na njem bo nastopalo kar 14 držav: Kanada, Kitajska, Češka, Danska, Estonija, Nemčija, Italija, Japonska, Koreja, Škotska, Švedska, Švica, ZDA in ekipa ruske curling federacije.

Olimpijske prvakinje še brez svetovnega naslova

Kljub okrnjeni sezoni in pomanjkanju tekmovanj bo raven tekem gotovo visoka, saj je med nastopajočimi tudi več olimpijskih in svetovnih prvakinj. Tako bo za Švedsko nastopala ekipa pod vodstvom Anne Hasselborg, ki je v Pjongčangu osvojila zlato olimpijsko kolajno. Čeprav švedska ekipa velja za eno najboljših na svetu ter se ponaša tudi z več zmagami na turnirjih za grand slam in na evropskih prvenstvih, pa jim še nikoli ni uspelo osvojiti zlate kolajne na svetovnem prvenstvu. V letih 2018 in 2019 so osvojile srebro. Na prvenstvu nastopa tudi korejska ekipa pod vodstvom Eun-Jung Kim, ki je v Pjongčangu osvojila srebrno olimpijsko kolajno.

Najboljših šest na olimpijske igre

V curlingu se na olimpijske igre uvrsti le najboljših deset držav na svetu, ločeno v moški in ženski kategoriji. Navadno države v dveh sezonah pred olimpijskimi igrami z uvrstitvami na svetovnih prvenstvih zbirajo olimpijske točke, ki nato določijo sedem neposredno uvrščenih, za zadnji dve mesti (poleg gostiteljev) pa odigrajo dodatne kvalifikacije. Zaradi lanske odpovedi svetovnega prvenstva ima letošnje še toliko večjo težo. Najboljših šest držav se namreč neposredno uvrsti na OI. Med favorite za skupno zmago poleg Švedinj gotovo spadajo še Kanada, Švica in Škotska, ki so že vrsto let v vrhu svetovnega curlinga.

Dolgo prvenstvo za konec curling sezone

Prvenstvo je za ekipe zelo naporno, saj bo zaradi večjega števila ekip in formata igranja treba odigrati tudi več tekem. Ekipe, ki se bodo uvrstile v boj za kolajne, bodo tako odigrale kar petnajst tekem v desetih dneh, pri čemer ena tekma traja okoli tri ure. Najboljše ekipe bodo tako v dobrem tednu dni na ledu preživele kar 45 ur. Prenosi tekem so na voljo tudi slovenskim gledalcem, in sicer prek Youtube kanala Svetovne curling zveze (World Curling Federation).

Pestro dogajanje tudi v Sloveniji

Svetovno žensko prvenstvo bo sicer zadnje prvenstvo v letošnji sezoni na mednarodni ravni, a bomo curling še lahko spremljali na državni. V maju bodo namreč v Ledeni dvorani Zalog potekala državna prvenstva v mladinski, članski in mešani kategoriji ter državno prvenstvo mešanih dvojic. Na slovenskih prvenstvih bodo nastopale ekipe iz celotne Slovenije; curling klubi namreč delujejo v Ljubljani, na Jesenicah in v Velenju. 



Galerija

Članki iz rubrike