favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

gzs
gzs
3 08.04.2021 10:56:34

Timon Sternad Hiter: Na drogu in bradlji je adrenalin

timon sternad hiter
GZS
Timon je star 14 let in prepričan, da ima za šport, ki ga spremlja že od mladih nog, poseben dar. Kot majhen deček je začel trenirati nogomet, saj so se z njim ukvarjali že njegovi predniki. Pri petih letih pa se je navdušil za gimnastiko in leta 2012 postal član Športnega društva Ruše, kjer je njegov trener Matija Frumen.

Ker sta skupaj že od otroških let, se je med njima skovala posebna vez. Matija ni le njegov trener, je tudi oseba, ki mu stoji ves čas ob strani, in skupaj tvorita celoto. Za to mu je Timon neizmerno hvaležen. Ker mu trener in matično društvo nudita vse, kar potrebuje in kar je za njega najbolje, nikdar ni niti pomislil, da bi treniral kje drugje, kaj šele da bi opustil gimnastiko.



Nad gimnastiko ga je navdušil njegov, žal pokojni, očim Jure Lopič. Ob napornih in dolgih treningih mu je vedno stal ob strani in mu vlival pogum ter ga bodril, tudi ko mu je bilo najtežje, in tako mu gimnastika danes predstavlja celo življenje. Treningom posveča veliko časa, saj trenira vsak delovni dan, včasih tudi v soboto, enkrat ali celo dvakrat na dan. Trenira v športni dvorani Ruše, kamor ga pogosto peljeta dedi ali mami, tudi avtobus mu ni tuj, ter v Celju, kamor pa gre kar s trenerjem, saj živita v istem kraju. Najraje trenira in tekmuje na drogu in bradlji, saj pravi, da je na teh dveh orodjih prisotnega precej adrenalina. Zanimiva so mu tudi vsa ostala orodja, saj vsako orodje zahteva veliko truda in znanja. Njegovo trdo delo mu je leta 2017 prineslo mesto v slovenski reprezentanci moške športne gimnastike, v kadetski kategoriji.



Med pandemijo ni veliko izgubil

Treninge je v času karantene izvajal doma, po navodilih trenerja. Ker je vaje dnevno izvajal in se pri tem maksimalno trudil, meni, da ni veliko izgubil. Timon ima pred vsakim treningom in tekmo poseben ritual, in sicer vedno zmoli ter si zada cilj, da da vse od sebe. Morda se lahko prav zaradi tega pohvali s kar nekaj odličnimi rezultati. Med svojimi vrstniki je bil osemkrat državni prvak v mnogoboju, prvo mesto v mnogoboju je dosegel tudi na mednarodnem tekmovanju, Šalamunovem memorialu v Mariboru, v Novem Sadu je dosegel prvo mesto na drogu ter drugo mesto v mnogoboju ... Želi si, da bi nekoč tekmoval na evropskem in svetovnem prvenstvu, z nekaj sreče in veliko truda morda celo na olimpijskih igrah.



Ker zna ceniti vsak trenutek, ki ga športnik preživi v telovadnici, tudi na starejše telovadce in njihove uspehe glede vzorno in častno. Vzornikov ima kar nekaj, najljubši pa mu je Nizozemec Epke Zonderland, ki ima zaradi svojega značaja in tehnike pri njem mesto najboljšega tekmovalca na drogu.



Družina

Poleg gimnastike ga osrečuje še družina, ki mu daje motivacijo in mu že od prvega dne stoji ob strani ter verjame v njega. Njegova mami, dedi, babi, bratec in drugi so z njim vedno in povsod, zato mu sploh ni treba domov sporočiti svoje uvrstitve, saj so osebe, ki mu pomenijo največ, zmeraj z njim na tekmovanjih. Najraje pa je Timon z mamo in mlajšim bratom Nikom, ki zelo rad sledi njegovim korakom, zato sta večkrat tudi skupaj na gimnastiki. Če mu čas dopušča, igra Timon s svojimi prijatelji tudi videoigrico Fortnite ter uživa v naravi.



Timon obiskuje osmi razred osnovne šole v Selnici ob Dravi. V šoli ima razumevanje in podporo tistih, ki cenijo šport in življenje športnika. So pa tudi izjeme, ki tega ne razumejo, a k sreči si Timon tega ne jemlje preveč k srcu, saj se zaveda, da je treba na svet gledati pozitivno in stremeti za cilji. Po osnovni šoli bo najverjetneje nadaljeval šolanje na gimnaziji, zraven športne dvorane, v kateri trenira. Na koncu pa si želi postati trener gimnastike.



Timon meni, da se mora vsak sam opredeliti, kaj želi v življenju doseči, in narediti vse, kar je v njegovi moči, da zraste in doseže te cilje. (gzs)






Članki iz rubrike