900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

(czs)
(czs)
0 08.04.2021 10:37:39

Curling: Izenačen boj za olimpijske vozovnice

Italija
JEFFREY AU/WCF
Po polovici rednega dela moškega svetovnega prvenstva v curlingu je boj za najboljših šest mest, ki zagotavljajo nastop na olimpijskih igrah, še popolnoma odprt. Na prvih petih mestih imajo vse ekipe po sedem zmag.

V petek 2. aprila 2021 se je v Calgaryju v Kanadi začelo svetovno moško prvenstvo v curlingu. Gre za prvo mednarodno prvenstvo v curlingu po več kot letu dni premora zaradi pandemije. Najboljših šest držav se avtomatsko uvrsti na olimpijske igre 2022. Zaradi lanske odpovedi svetovnega prvenstva bo letošnje svetovno prvenstvo potekalo v razširjeni različici, saj bo prvič v zgodovini nastopalo kar 14 reprezentanc: Kanada, Kitajska, Danska, Nemčija, Italija, Japonska, Koreja, Nizozemska, Škotska, Švedska, Švica, ZDA in ekipa ruske curling zveze.



Brez neporažene ekipe in z majhnimi razlikami na vrhu

Po polovici rednega dela, ki se igra po sistemu vsaka država z vsako, so na vrhu lestvice izjemno majhne razlike. Na vrhu lestvice so trenutno zelo izenačene ekipe Norveške, Kanade, ruske curling federacije, Škotske, Švedske, ZDA in Švice, med njimi pa ni neporažene ekipe. Boj za naslov svetovnih prvakov ter olimpijske vozovnice je tako še povsem odprt. V izločilne boje, ki bodo potekali med vikendom, se uvrsti šest najboljših reprezentanc. Prvi dve si zagotovita direktno mesto v polfinalu, ostale štiri pa se med seboj pomerijo za zadnji polfinalni mesti. A nastop v končnici že zadošča za olimpijsko vozovnico, tja se namreč direktno uvrsti šest najbolje uvrščenih ekip.



V prvem delu prvenstva že nekaj presenečenj

Čeprav so vsi favoriti prvenstva trenutno med vodilnimi na lestvici pa so že prvi tekmovalni dnevi poskrbeli za nekatera velika presenečenja. V ponedeljek je tako reprezentanca Koreje presenetila Kanado in zmagala z rezultatom 10:9, Nemčija, ki je bila do tedaj še brez zmage, pa je zadala prvi poraz Norveški z rezultatom 8:6. Nekoliko presenetljiva se na drugem mestu lestvice nahaja tudi ekipa ruske curling federacije, ki se sicer ne uvršča v sam vrh svetovnega curlinga in pred prvenstvom ni veljala za enega izmed favoritov.



Prvenstvo pod strogimi ukrepi v kanadskem mehurčku

Po vzoru nekaterih drugih večjih športnih tekmovanj in z izjemno strogimi protokoli je kanadska curling zveza vzpostavila tekmovalni mehurček, v katerem že od sredine februarja potekajo tekme najvišjega nivoja. Skupaj bo v nekoliko manj kot treh mesecih organiziranih sedem curling prvenstev na elitni ravni. Po uspešno izpeljanih kanadskih državnih prvenstvih v moški in ženski kategoriji ter kategoriji mešanih moštev, sedaj sledi moško svetovno prvenstvo, za njim pa še dva turnirja serije Grand Slam ter žensko svetovno prvenstvo. Nekateri kanadski igralci bodo tako v curling mehurčku tudi do 55 dni.



Več kot 45 ur na ledu

Prvenstvo je za ekipe zelo naporno, saj bo zaradi večjega števila ekip in formata igranja potrebno odigrati tudi več tekem. Ekipe, ki se bodo uvrstile v boj za kolajne bodo tako odigrale kar petnajst tekem v desetih dneh, pri čemer ena tekma traja okoli tri ure. Prve tekme se začnejo v petek, 2. aprila, finale pa bo na sporedu v nedeljo, 10. aprila. Prenosi tekem so na voljo tudi slovenskim gledalcem, in sicer preko Youtube kanala svetovne curling zveze (World Curling Federation).

Galerija

Članki iz rubrike