Žiga Gabrovec Dobra karma

Tragično: za smrt očeta je Žiga izvedel med ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za četrtek, 15. aprila

marjan dolinsek vlada Reporter.si

Je ministrica Kustečeva opravilno nesposobna? ...

miš Svet24.si

Porast okužb s še eno virusno boleznijo, večina...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Objavljamo dokument o razdelitvi BiH, ki ga išče...

Pixabay Manfred Richter Jajca Odkrito.si

Ali pravilno shranjujete jajca?

delovna-akcija, ana-praznik Njena.si

Delovna akcija: Tako se imajo, ko kamere ne ...

(gb)
(gb)
0 08.04.2021 10:24:18

Golf: Najpomembnejši korak je naslednji

GZS
Golf po vsem svetu igra blizu 70 milijonov ljudi, v več kot 200 državah. Vsi ti ljudje čutijo in izkoriščajo prednosti, ki jih zdravju prinaša šport.

Golf se je razvil v 15. stoletju blizu Edinburgha na Škotskem. Rojstno mesto golfa, s prvim priznanim klubom in tekmovanjem, je manjši kraj St. Andrews. Tam se je leta 1755 uradno rodil golf. Eden najbolj prepoznavnih zdravnikov v začetku 19. stoletja, dr. Benjamin Rush, je zapisal: "Golf je vadba, s katero se ukvarjajo gospodje na Škotskem. Kdor se enkrat do dvakrat tedensko ukvarja z golfom, živi deset let dlje kot drugi."

Ste vedeli, da igranje golfa varuje srce? Golf ohranja srce v dobrem stanju in skrbi za urejen ritem, kot tudi preprečuje ostale kardiovaskularne težave. Verjemite, da je golf kot naravno zdravilo za zniževanje odvečnega holesterola. Redno igranje golfa vam bo koristilo in zdravje vam bo hvaležno.

Oba zapisa sta precej drugačna, a oba se dotakneta človekovega uma. Nobeden od zapisov ne veleva, a oba sta jasna in ne puščata dvomov. Golf velja za enega najbolj zdravih športov, ki v sezonskem, tekmovalnem času poteka v naravi, med gozdnimi in travnatimi potmi. Gibanje je osnovni pogoj zdravega življenja, dihanje svežega zraka, zunaj urbanega okolja, pa prinaša srečo, zadovoljstvo in ugodno počutje. Vse to je golf. Ko dodamo napredek v igri, se golfska igra preusmeri v izzive in cilje. Še vedno pa ostajamo v objemu naravnega okolja, najmanj sto metrov od naslednjega golfista. Tudi v času pandemije velja golf za izrazito zdravo športnorekreacijsko aktivnost.

V objemu narave

Povprečno golfsko igrišče z 18 luknjam se razprostira na 50 do 60 hektarih. Posamezne luknje so dolge od 100 do 500 metrov, golfisti gredo na igrišče v desetminutnih časovnih intervalih. Med seboj se večina časa ne vidijo, srečajo pa morda na razdalji sto metrov. In to v objemu narave, kjer golfist za 18 lukenj povprečno potrebuje pet ur in prehodi dobrih deset kilometrov. Za zdravje, boljše počutje in krepitev organizma je to vadba z odliko.

V Sloveniji je eno igrišče s 27 luknjami, šest igrišč z 18 luknjami, sedem igrišč z devetimi luknjami in dve kratki igrišči. Z golfom se v naši državi ukvarja okrog deset tisoč ljudi, med njimi je bistveno več rekreativnih golfistov, a so v preteklih letih tudi reprezentance in posamezniki opozorili nase, še posebej v letu 2020, ko smo prav zaradi pandemije še toliko bolj osredotočeno spremljali golfske turnirje tako po svetu kot po Sloveniji.

Šport, ki te zasvoji

Glavni trener selekcij Golf zveze Slovenije, sicer magister informacijsko upravljavskih ved Uroš Gregorič, je v golf vpet vse življenje. Njegov pristop vključuje tudi nove tehnološke meritve in raziskave, ki pomagajo tekmovalcem pri napredku, a v svoji izvirnosti je golf še vedno športnorekreacijska vadba v naravi: "Golf je šport, ki poteka na prostranih površinah in zagotavlja odlično varnost. Gibanje v naravi in na svežem zraku je kombinacija, s katero dodatno okrepimo svoj imunski sistem. Danes je zagotavljanje varnosti med športnimi aktivnostmi ključen element in to golf nedvomno lahko zagotovi. Golf ponuja situacije, v katerih moramo biti sposobni ohraniti motivacijo v težjih trenutkih ter biti zmožni reševati težave. To je neverjetna izkušnja tudi za življenje. Je šport, ki zasvoji in koristi vsem starostnim generacijam. V njem uživamo vrsto let."

Golf je zaradi narave same in narave igranja najbolj varen olimpijski šport. Tveganja ni. Tveganje je edino, kar si pri postavljanju izzivov in ciljev dovoliš sam. O varni športni aktivnosti in osebnem napredku ob igranju golfa je mnenje podal tudi športni psiholog, dr. Matej Tušak: "Golf je vsekakor šport, ki je v času koronakrize eden najbolj varnih, vsaj kar zadeva preprečevanje okužbe. Če pa želite pobegniti od samega sebe, to v golfu seveda ni mogoče. V golfu se boste bolj kot kjerkoli soočili sami s seboj. V golfu ni agresivnosti, fizičnih dotikov ali neposrednih stikov z nasprotnikom. Če v športu iščete razvoj spretnosti, dvigovanje znanja na višjo raven, soočanje z lastnimi izzivi, preizkušanje napredka in testiranje samega sebe, sprostitev napetosti, razvoj prijateljstva, polnjenje z energijo, tekmovanje z drugimi in samim sabo, biti zunaj povezani z naravo, potem je golf pravi naslov. Vse našteto predstavlja več kot 80 odstotkov vseh motivov, zaradi česar se običajno ljudje ukvarjajo s športom. Zato lahko rečemo, da je za večino ljudi golf tudi v kontekstu zanimivosti in atraktivnosti vsekakor pravi odgovor na želje in motive."

Golf ti daje točno to

V golfu velja rek, ki pravi: Golf je kompromis med egom, ki želi narediti več, med izkušnjami, ki narekujejo, kako narediti, in živci, ki to dovolijo narediti. Golf je igra, je življenje, je užitek. Že krepitev telesne in psihične stabilnosti je dovolj, da te golf ujame v svoj objem. Objem narave, hrepenenje po aktivnosti in vpliv zdravega življenja. Moč modrosti pogosto črpamo od ljudi, ki so doživeli različne izkušnje in v poznem življenjskem obdobju še vedno živijo aktivno.

Eden najizkušenejših golfistov je 83-letni Marjan Urh, ki ga je golf objel pred 22 leti: "Golf je igra, ki daje veliko zadovoljstva. Pri golfu moraš biti osredotočen in vztrajen. Za zdravje je to pomembno in golf ti daje točno to." Najstarejši veteran igrišča v Arboretumu sicer ne priznava, da je najizkušenejši v Sloveniji. Verjetno bi še koga našli, ki pri teh letih navdušeno sprejema vse, kar ponuja golf. Prav to navdušenje je prenesel tudi v besede: "Golf je čudovita zadeva in zelo varna. Premagati moraš igrišče in sebe. Zelo pomembno pa je to, da se z golfom ukvarjaš lahko najdlje med športi. Pri teh letih, no, že precej prej, opustiš smučanje, tek, kolesarstvo, z golfom pa greš lahko v pozna leta. Veste, se strinjam, da so zaradi pandemije določeni ukrepi, vendar je golf šport, ki je zdrav in varen, kar zadeva širjenje virusa. Jaz sem zdrav. Počutim se v redu in bom še kar dolgo igral golf." Kamničan je iskrivo še dodal stavek, ki potrjuje zapis dr. Benjamina Rusha: "Bi kar rekel, da drži, da golfisti živijo dlje kot negolfisti."

Veliko truda za malo...

V golfu je jasno, da je vsak najpomembnejši udarec naslednji. Tako kot v življenju, kjer je prihodnost odvisna od naslednjega koraka. V golfu je potrebno veliko truda za majhen napredek in z vzgojnega vidika je to izjemno koristno. Ne samo otroci, tudi odrasli, bodo spoznali, da so vztrajnost, samodisciplina in samomotivacija pomemben del tako pri odraščanju kot na poslovni ali zgolj življenjski poti. Dr. Matej Tušak je nazorno opisal značilnosti v golfu, ki krepijo življenjske navade: "Skozi golf se naučiš, kako najmanjša napačna misel onemogoči realizacijo cilja. Ali kako zaviješ s poti zaradi prevelike želje brez nadzora čustev. Za izpolnitev določene naloge potrebuješ maksimalno osredotočenost ves čas, ne le polovico časa. Igranje golfa vključuje izredno veliko koristnih učinkov, ki bodo, še posebej v teh časih, pomagali tudi odraslim. Vsekakor bomo skozi učenje in igranje golfa lahko številne psihične značilnosti razvili do te mere, da nam bodo pomagale do uspeha tudi na drugih področjih."

Igranje golfa v mladosti prinaša sopotnika v starosti. Igranje golfa v starosti pa pomeni ohranjanje mladosti. Bo že držalo, da je naravo treba spoštovati in v njej uživati, zato slogan Golf zveze Slovenije drži kot že dolgo ne: Pejt v naravo. Igraj golf. 

Značke: golf, narava, življenje

Članki iz rubrike