Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 02.12.2020 15:09:41

Odbor za deskanje pri Fisi se na korono sploh ni pripravil

Rok Marguč
alesfevzer.com
Nekdanji svetovni prvak, ki se lahko pohvali še s tremi kolajnami s svetovnih prvenstev, ima za sabo zelo slabo sezono, v kateri se je le dvakrat prebil med finaliste tekem za svetovni pokal. Od nove si obeta precej več, tudi zaradi uspešno izpeljanih priprav.

Lansko za vas neuspešno sezono ste gotovo analizirali. Kaj je šlo narobe?

Poznalo se je, da smo pred lansko sezono imeli izredno slabe pogoje za trening. V pripravljalnem obdobju je zelo veliko snežilo, tako da nismo imeli nobenega pravega treninga. Bilo je res težko, ko se je enkrat začelo 'kotaliti', pa je res izpadlo zelo slabo. Na srečo je bilo letos precej drugače, saj sem na snegu opravil več kot 50 ur treninga, od katerih so bili morda slabi pogoji le deset odstotkov časa. Vse ostalo je bilo zelo dobro, tako da sem s pripravami res lahko zadovoljen. Lahko rečem, da so bile odlične.



Ste glede na izkušnje iz prejšnje sezone kaj spremenili tudi v taktičnem smislu ali glede materiala?

Oboje. Z Draganom Bosnićem sva zaradi korone morala nekoliko prilagoditi kondicijske treninge. Fitnes je odpadel, tudi ko je delal, pa sem se mu raje izognil, saj tam najlažje pride do prenosa okužbe. Zamenjal sem tudi material in šel na druge deske. To me zelo motivira, saj imam svojo blagovno znamko s kratico RM, torej svojih začetnic. Deske mi izdeluje Aljoša Fijavž, kar naredi, testiram in povem, kaj mi je všeč in kaj ne. Z njegovim odnosom in vsem, kar se je spremenilo, sem zelo zadovoljen. Verjetno se je spremenil tudi moj odnos do vsega tega.



Kje ste se torej pripravljali na novo sezono?

Ob tem moram dodati, da na nas vplivajo tudi vlade in njihove odločitve. Avstrijci so tako ledenike že enkrat zaprli, a jih nato čez tri dni spet odprli in nam to tudi sporočili. Ta del je bil kar malce stresen, saj smo več dni preživeli v nekem zaprtju ter negotovosti, ali bomo tam še lahko trenirali. Ledeniki pač lahko delajo le za tekmovalce, ki pa jih ni tako veliko, zato veliko smučišč tudi ne obratuje. Po drugi strani je bil zaradi korone italijanski del Zermatta odprt še dlje, zato sem najprej septembra 14 dni preživel tam. Potem smo bili naslednja dva meseca še na avstrijskem Kaunertalu. Zdaj je na teh ledenikih že zelo mrzlo, zato upam, da bi pred prvo tekmo 12. decembra v Cortini lahko kaj trenirali že doma, po možnosti na Rogli. Kakšen trening v Sloveniji pred prvo tekmo bi nam prišel zelo prav, da obdržim občutek, ki je zdaj ravno pravšnji.



Ste kaj vadili tudi s Timom Mastnakom in Žanom Koširjem, po začasnem slovesu Glorie Kotnik še edinima preostalima članoma prve ekipe?

Z Žanom nisem bil, medtem ko sva s Timom opravila kar nekaj skupnih treningov. Imeli smo tudi možnost paralelnih voženj, ko so bili poleg še Čehi in Poljaki. Tako lažje dobiš občutek za tekmo.



In kaj so pokazale primerjave s Timom?

Z njim sva odpeljala le eno paralelno vožnjo, na sploh pa mi je šlo kar dobro. Videl sem, da imam konkurenčno desko, in začel verjeti vase, kar sta v bistvu najbolj pomembni stvari. Seveda poleg želje, da vse, kar znam, pokažem tudi na tekmi.



Glede na koledar sezone pa vse verjetno ne bo šlo gladko. Januarska tekma v Bad Gasteinu in februarska v kanadskem Blue Mountainu sta že odpovedani...

Odbor za deskanje pri Fisi si glede tega res zasluži kritiko. Zdi se, da se na novo dogajanje okrog korone niso ravno pripravili. Medtem ko so smučarji takoj prilagodili koledar in imajo vse tekme v Evropi, se pri nas ni zgodilo praktično nič. Veliko organizatorjev je že napovedalo, da bodo tekme odpovedali. Kot slišim, je tudi tekma 6. marca 2021 na Rogli na trhlih tleh, ali bo ali ne. Zaradi korone je kriza in marsikateri organizator reče, da ne bo dal denarja. Odpadlo naj bi tudi februarsko SP na Kitajskem, saj naj bi prej morali za 14 dni v karanteno. Sezona je dolga tri mesece in pol in je to malce nerodno, sploh, ker ne moreš kar neposredno iz karantene na tekmo. Enako zahtevo imajo tudi Korejci, kjer naj bi bili dve tekmi pred začetkom SP. Morda se bo kaj spremenilo, če se bomo do takrat že lahko cepili. Za Bad Gastein slišim, da Avstrijci že iščejo novo prizorišče, najbližje temu je Lackenhof. Menim, da bi Fisa tu morala organizatorjem priti nekoliko bolj naproti. Vsekakor je bolje, da imamo kolikor toliko normalno sezono kot pa le nekaj tekem. Res jaz nisem za to, da o tem razmišljam, a morali bi se bolje organizirati.



Tudi Rogla naj torej ne bi bila zanesljiva?

Organizatorji tekme na Rogli imajo finančne težave. Ni še uradno, a razmišljajo o tem, ali bodo tekmo izpeljali ali ne. Deskarji in zveza si res želimo imeti tudi domačo tekmo, saj je to vseeno zelo dobra promocija, tako za nas kot za ta šport. Rogla je poleg Bad Gasteina in Carezze najbolj stalna postaja v svetovnem pokalu, kamor vsi zelo radi pridejo tekmovat. Sam res upam, da se bosta našli želja in volja. Če se bo stanje popravilo do te mere, da bodo smučišča delovala, bodo tudi oni lažje organizirali to tekmo. Marčevski termin je kar primeren, saj je snega takrat dovolj.



Verjetno si je zaradi vseh negotovosti okrog izvedbe tekem kar težko postaviti rezultatske cilje.

Za zdaj razmišljam le o prvi tekmi v Cortini, za katero sem prepričan, da stoodstotno bo. Tam želim odpeljati kar najbolje in pokazati, kar sem zdaj natreniral. Prvi cilj je zagotovo finalni del, potem pa naprej. Upam, da bodo pet dni pozneje izpeljali tudi tekmo v Carezzi, kjer je vedno zelo lepa tekma, a sem slišal, da se glavni sponzor tudi tam želi umakniti. Želim si, da bi vsaj 80 odstotkov tega, kar je napisano, vendarle ostalo v koledarju. Kar zadeva cilje, je nehvaležno reči, da si želim kolajno na SP na Kitajskem, če ne vemo, ali to sploh bo. Kot slišim, se pojavljajo tudi govorice, da bi prvenstvo lahko prevzel Livigno. Stvari se spreminjajo iz dneva v dan in iz ure v uro.




Članki iz rubrike