sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

STA
STA
0 01.12.2020 19:15:19

Športu zvoni alarm! Slovenska ministrica Kustečeva podpira Italijane: 'NUJNO JE, da ...'

Bobo
Ministri, pristojni za šport v Evropski uniji, so se na današnji videokonferenčni seji zavzeli za preživetje evropskega modela športa, ki ga je pandemija novega koronovirusa zelo prizadela, kar pomeni tako ohranjanje športa za vse kot tudi vrhunskega tekmovalnega.

To je izpostavila tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Večina ministrov je napovedala nadaljnjo podporo izvedbi nacionalnih in mednarodnih športnih dogodkov na področju potovanj udeležencev, prehodov meja in potrebnih zdravstvenih protokolov, ki jih bodo omogočali.

Pristojna evropska komisarka Marija Gabriel iz Bolgarije je dejala, da si bodo še naprej prizadevali, da bodo kljub težavam in odpovedim tekmovanj na voljo sredstva različnih programov EU.
Nemško predsedstvo EU je seznanilo ministre z delom na resoluciji sveta EU za šport v obdobju 2021–2024 ter sodelovanju z drugimi resorji pri promociji športa na psihično in fizično zdravje prebivalcev.
Portugalska, naslednja predsedujoča EU, je navedla prednostne naloge, kar bo pomembno tudi za Slovenijo, ki bo zatem v drugi polovici naslednjega leta prevzela krmilo EU.

"Osrednja športna tema našega predsedovanja bo ohranjanje evropskega modela športa. Na eni strani podpora čim širši vključenosti prebivalstva in s tem povezanimi pozitivnimi učinki na družbo, na drugi pa tudi vrhunskega športa ter vloge držav. Pri tem se je v času zdravstvene krize, v kateri smo, izkazalo, da so na ravni EU problemi in je potrebno poenotenje na določenih področjih za lažji odziv v krizi," je za STA po koncu sestanka ministrov, kjer so predstavili delo v naslednjem obdobju, povedala Simona Kustec.

"Skupno delo na ravni EU je pomembno ne le pri podpri vrhunskega športa glede treningov in tekmovanj, ampak tudi pri promociji in pozivu k aktivnosti naših državljanov. Lahko rečem, da smo v skupini najbolj športno aktivnih v EU tudi v tem času in lahko odigramo pozitivno vlogo tudi v evropskem prostoru," je menila slovenska ministrica.

Dodala je, da so pomemben zgled dali naši športniki z izjemnimi mednarodnimi izidi tudi v tem posebnem letu. Pa tudi, da so bili po sprejemanju ukrepov za delovanje športa v času koronske krize povabljeni tudi drugi na čelu z Olimpijskim komitejem Slovenije in drugimi športnimi organizacijami.


"Šport, tako rekreativni kot tekmovalni, je bil vedno visoko na lestvici slovenskih vrednot ... Pomanjkanje skupnih postopkov in meril v EU pri izvedbi tekmovanjih je bilo očitno in nekatere države in reprezentance so bile zato v podrejenem položaju. Nujno je, da poenotimo ukrepe. Zato podpiramo italijansko pobudo po skupni platformi za šport v EU, da bomo sposobnih hitrih ukrepanj ob upoštevanju fair playa ter ohranjanju evropskega modela športa," je v javnem delu seje povedala Simona Kustec ter napovedala tri velike zimske športne dogodke pri nas do marca 2021, na čelu z decembrskim SP v smučarskih poletih.

Pred razpravami ministric in ministrov, ti so se osredotočali na pojasnjevanje sicer zelo podobnih razmer v posameznih državah, so govorili vodilni predstavniki športa.
Predsedujoči Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) Danec Niels Nygaard je v uvodnem nagovoru izpostavil pomen športa, "ki je pomemben tako gospodarsko, posebej pa za zdrav način življenja celotne družbe". Zato je pozval k solidarnosti, ter predstavnike vlad prosil, da naj bo šport vključen tudi v sheme pomoči gospodarstvu in drugim delom družbe v času te krize.

"Prestavitev olimpijskih iger v Tokiu na 2021 je imela velik vpliv na šport, ne le na financiranje, po prvih podatkih bo treba samo zaradi izvedbe iger v naslednjem letu nameniti dodatnih 1,6 milijarde evrov, ampak tudi na treninge in procese priprav vsakega posameznega športnika. Obenem mnoge gospodarske organizacije ne morejo več ostati sponzorji nacionalnih olimpijskih komitejev in drugih športnih organizacij ... Moramo storiti vse, kar je v naši moči, da ohranimo evropski model športa," je pozval Nygaard.

Predsednik Mednarodne kolesarske zveze (Uci) David Lappartient je prestavil velike izzive, s katerimi so se soočali, ko so morali siceršnjo svetovno kolesarsko sezono iz običajnih devetih skrčiti na vsega tri in pol meseca. "V tem času smo izpeljali v skladu s strogimi protokoli vse največje dirke na čelu s francosko, italijansko in špansko pentljo ter SP, tudi v cestnem kolesarstvu, prav tako pa tudi večino klasik," je izpostavil Lappartient.

Pri tem je navedel, da so veliko vlogo odigrale tudi nacionalne vlade ter pristojne zdravstvene institucije v posameznih državah, gostiteljicah tekem, pa tudi sodelujoče ekipe, ki so bivale in živele v varnih "mehurčkih". Ob številnih testiranjih je bilo pozitivnih le 0,2 odstotka sodelujočih.

Podobno predstavitev je imel tudi Kamil Novak, izvršni direktor evropskega dela Mednarodne košarkarske zveze (Fiba). Izpostavil je prestavitev EP za košarkarje iz naslednjega leta na 2022, podrobno pa predstavil izvedbo kvalifikacijskih turnirjev v "mehurčkih". Eden izmed njih je potekal tudi v Ljubljani.

Značke: šport, eu, simona-kustec

Članki iz rubrike