Barvanje 8-okt20 Svet24.si

Kislica že stoletja slovi kot naravno zdravilo za...

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

DOG2344990416298238339 Necenzurirano

Skrajnež je skrajnež, pa če prisega na križ ...

janez jansa pl Reporter.si

Janša dobil krila: je to začetek konca Roberta ...

kek Ekipa24.si

Takšnega selektorja pa še ne: Nasmejani Kek ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

stojanovic Ekipa24.si

Razkrivamo: Slovenci igrali s črnim trakom, to je...

ZPS
ZPS
0 25.01.2019 22:59:26

Kamp na Rogli vsestransko uspel

Skupinska slika udeležencev
ZPS
Na Rogli je Zveza paraplegikov Slovenije od 22. do 24. januarja 2019 organizirala 11. NLB smučarski kamp za smučarje paraplegike in tetraplegike.

Letošnjega je podprla Nova ljubljanska banka d.d. in s tem pomagala pri izvedbi in izposoji monoskijev avstrijskega proizvajalca Praschberger. Sodelovala sta tudi donatorja RTS MEDICAL d.o.o. in Lars&Sven burgers

Smučarji paraplegiki in tetraplegiki so prvi dan po delovnem posvetu, kjer so se dogovorili o poteku kampa, odpravili na trening. V lepem in sončnem vremenu so uživali na belih strminah smučišč Rogle. Toda naslednji dan je že snežilo, kar pa smučarjev ni odvrnilo od treninga in priprav na veleslalomsko preizkušnjo, ki je bila na sporedu tretji dan kampa.

Štirje prvič

Tako kot že vrsto let doslej so na kampu tudi tokrat sodelovali študentje delovne terapije iz Zdravstvene fakultete v Ljubljani. Spremljala jih je njihova predavateljica mag. Alenka Plemelj, s strokovnimi nasveti pri prvih zavojih, ravnotežju in vožnji pa je pomagala učiteljica smučanja in dobra poznavalka smučanja v monoskijih Nika Šuc. Vsi so nudili pomoč pri transferju iz vozička na monoski in gibanju z vozički po smučišču. Na kampu je tokrat sodelovalo skoraj 20 smučarjev na monoskijih in tudi toliko spremljevalcev. Kar štirje člani so prvikrat sedli v monoski in po nekaj padcih in ob pomoči Nike in prostovoljcev kmalu naredili prve zavoje. 

"Za nami je 11. NLB smučarski kamp na Rogli, ki smo ga sklenili s tekmo za pokal Zveze paraplegikov Slovenije. Prvi dan nas je pričakalo lepo vreme, kar je bilo kot nalašč za začetnike. V sredo je snežilo, velik napredek pa so naredili tisti smučarji, ki so na nadaljevalni stopnji. Na tem mestu hvala še enkrat vsem, ki ste pomagali: banki NLB, podjetjema RTS in Lars&Sven Burgers. Zadnji dan je kamp obeležila tudi tekma, kjer je bil najhitrejši Jernej Slivnik, svoj pokal pa je podelil najmlajši udeleženki, sedemletni Brini," je po kampu povedal Gregor Gračner, vodja kampa in športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije.

Brina, Jernej in Gal

Našim smučarjem se na kampu vsako leto pridruži tudi velik privrženec smučanja v monoskiju in wakeboardu, tetraplegik iz Reke Zdravko Lakić. Na veleslalomski tekmi pa je nastopil tudi naš najboljši parasmučar Jernej Slivnik, ki je le dan prej na svetovnem prvenstvu osvojil deseto mesto. Seveda je zmagal z veliko prednostjo. Pa še nekaj naključij; mlada smučarka Brina Rogelj je toliko stara kot je bil ob prvem nastopu na kampu v Kranjski Gori star Jernej Slivnik. In takrat je zmagovalec Gal Jakič Jerneju izročil zmagovalni pokal. Sedaj je tudi Jernej Brini izročil svoj pokal. Tako Gal kot Jernej sta postala vrhunska smučarja, ki sta nastopila na paraolimpijskih igrah. No, v tretje gre rado!

Tekma v veleslalomu je potekala v hladnem in meglenem vremenu. Po treh vožnjah in seštevku dveh najboljših rezultatov je prvo mesto osvojil Jernej Slivnik (63,06), na druge stopničke se je povzpel Gregor Gračner (80,06), na tretje pa Toni Zakrajšek (83,49).

Med smučarji spremljevalci je progo najhitreje prevozil Mario Müler (56,64), drugo mesto je osvojil Rajko Brus (57,09), tretje pa Roman Podlipnik (58,64).

Za pravilen potek tekmovanja in izračun rezultatov je skrbel Smučarski klub Unior, za organizacijo in izvedbo kampa pa vodja športa pri ZPS Gregor Gračner z Alenko Plemelj, Niko Šuc in Janijem Učakarjem.

Galerija

Članki iz rubrike