Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Srečko Ferlež
Srečko Ferlež
0 25.01.2019 14:50:07

Sabljači v boju za mesta na univerzijadi

Vsi udeleženci DUP v sabljanju 2019
Tadej Novak
Uvod v članek Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) je v sodelovanju s Sabljaško zvezo Slovenje (SZS) priredila državno univerzitetno prvenstvu (DUP) v sabljanju 2019. Prvenstvo je bilo organizirano drugo leto zapored, tudi tokrat pa so se sabljači in sabljačice zbrali v OŠ Šalek, v Velenju. Udeležba, v primerjavi s prvim prvenstvom, je bila bistveno številčnejša.

Študentke in študentje so tekmovali v vseh treh orožjih. Zanimanje za prvenstvo je bilo med sabljači precejšnje, saj se bodo najboljši iz državnega univerzitetnega prvenstva zelo približali nastopu na univerzijadi v Neaplju letos poleti.

logo-sponzorji2019

Prvo orožje v katerem so se pomerili študentje, je bil meč. Na edinem ženskem dvoboju v tej kategoriji je slavila Eva Jeza, študentka Fakultete za vede o zdravju, Univerze na Primorskem, ki je premagala Kristino Drusany Starič, doktorico znanosti Medicinske fakultete, Univerze v Ljubljani. Pri moških se je zmage veselil Robert Komen, študent Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki je v finalu ugnal študenta iz Fakulteta za strojništvo, Univerze v Mariboru (FS UM), Luko Mravljaka.

Drusany Staričeva je nastopila v vseh treh orožjih in osvojila prav toliko medalj. Tako v kategoriji floreta kot sablje je zasedla 3. mesto. Pri moških je to uspelo Lovru Fijavžu Bačovniku, študentu Fakultete za šport, ki je bil v sablji drugi, v meču in floretu pa je zasedel 3. mesto.

V moški kategoriji je bil z sabljo najspretnejši Daniil Bubko (Fakulteta za šport), ki je ravno v teh dneh izpolnil vse pogoje za pridobitev slovenskega državljanstva in bo lahko, v Ukrajini rojeni sabljač, v prihodnje branil barve Slovenije. Najuspešnejša v kategoriji študentk s sabljo je bila Anamarija Šušteršič, študentka Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je v finalu premagala Klaro Korenčan (Biotehnična fakulteta). Slednja po tekmovanju povedala: ''V floretu pa sem pričakovala takšen rezultat. Čeprav sem v finalu v določenem trenutku zaostajala, se nisem pustila zmesti. Ravno obratno, panika spodbudi človeka, da se še bolj potrudi in tako sem zanesljivo zmagala v finalu.''

Zadnja kategorija dneva je bil floret, ki pri sabljačih velja za najbolj čislano in hkrati najzahtevnejšo disciplino. Tako v moški kot v ženski kategoriji je bil največ nastopajočih, zato je končna zmaga še toliko več vredna. Pri študentkah se je v napetem finalu zmage veselila Klara Korenčan, ki je premagala Čilo Barden (Akademija za likovno umetnost). Pri študentih pa je vlogo favorita upravičil Luka Starc iz Fakultete za šport, ki je v finalu ugnal predstavnika domačega kluba Luko Mravljaka (FS, UM), ki mu je v zaključku dvoboja zmanjkalo moči.

Ob koncu uspešno izvedenega tekmovanje so bili zadovoljni tudi pri Sabljaški zvezi Slovenije. Predsednik zveze Aleksander Mravljak je po DUP v sabljanju povedal: ''Veseli me, da je SZS v sodelovanju s SUSA tudi letos organizirala državno univerzitetno prvenstvo v sabljanju. Glede na to, da se je letos sabljalo prav v vseh kategorijah ne dvomim, da bo naslednje leto na DUP nastopilo še več študentov. Predvsem nam je cilj na DUP privabiti tudi tuje študente in profesorje, saj bo to vsekakor še dodatno dvignilo nivo prvenstva. Ob tej priložnosti čestitam vsem nastopajočim študentom in profesorjem, prav posebej pa tistim, ki so si na letošnjem prvenstvu priborili mesto v reprezentanci za letošnjo univerzijado v Neaplju.''

Futsal liga Zdrava Zabava
V Mariboru se je v torek 23. januarja končal redni del Študentske futsal lige Zdrava Zabava. Po sedmih odigranih krogih smo dobili osem najboljših študentskih futsal ekip Univerze v Mariboru.

Ekipe sedaj čaka izločilni del tekmovanja (končnica), ki se začne takoj po izpitnem obdobju. Ostalih šest ekip bo odigralo tekme za razvrstitev od 9. do 14. mesta prav tako 26. februarja 2019,

Po sedmih odigranih tekmah najbolje kaže ekipi KURS (Klub študentov Ruš, Selnice in Lovrenca), ki brani naslov prvaka iz lanske sezone. Po 15 točk sta zbrali ekipi Blackjack, ki je v skupini A, z le enim porazom, zasedla prvo mesto, ter ekipa Andreja Brbre, ki si je priigrala drugo mesto v skupini B. V četrtfinale sta se iz te skupine uvrstila še ŠOAM Team in ŠŠK. Iz skupine A pa so napredovali še FC FAKS, ŠKSG in KOŠ-KAOS.

Za napredovanje v polfinale bo osem najboljših ekip igralo dve medsebojni tekmi. Igralni čas pa se bo povečal na dvakrat 12 minut. Zaključni turnir študentske futsal lige Zdrava Zabava s polfinalnima tekmama in finalom bo 19. marca 2019.

UHLSPORT UFL 2018/19
V Uhlsport univerzitetni futsal ligi so bile na sporedu tekme 5. kroga. V derbiju začelja sta si točki razdelili ekipi Pedagoške fakultete in Fakultete za elektrotehniko (1:1). Študentje Fakultete za upravo so po treh remijih prišli do prve zmage v sezoni. Premagali so ekipo Fakultete za računalništvo in informatiko z 2:0. Edini gol na tekmi med Medicinsko fakulteto in Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT) je dosegel Sebastian Tuhtar in tako FKKT zagotovil četrto zmago v sezoni. Do najvišje zmage je prišla ekipa Ekonomske fakultete, ki je na derbiju tega kroga s 4:1 premagala Fakulteto za družbene vede. Do prepričljive zmage so se dokopali šele v zaključku tekme.

futsal_MB_Blackjack_ŠKSG
Futsal liga ZZ: Blackjack -ŠKSG
Vid Jerčič

M&M's univerzitetna odbojkarska liga
V skupini A so moški odigrali tekme 3. kroga. Zanimivo odbojkarsko predstavo so ponudili študentje Fakultete za strojništvo (FS) in Ekonomske fakultete (EF), ki v zadnjih letih krojita vrh tega tekmovanja. Na izjemno izenačeni tekmi je z 2:1 slavila ekipa FS. Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo je z 2:0 premagala Medicinsko fakulteto, do zanesljive zmage, prav tako z 2:0, pa so prišli študentje Zdravstvene fakultete, ki so premagali Fakulteto za elektrotehniko.

Spalding univerzitetna košarkarska liga
V Spalding UKL se je začel 2. del tekmovanja. V moškem delu tekmovanja je po šest ekip razdeljenih v skupini E in F. Prvo tekmo skupine E so dobili študentje Fakultete za šport, ki so, kljub zdesetkani ekipi, premagali Pedagoško fakulteto s 65:60. V precej obrambno naravnani tekmi je na derbiju tega dela tekmovanja Medicinska fakulteta premagal Ekonomsko fakulteto s 40:39, Biotehniška fakulteta, ki ostaja v vrhu skupine E, pa je bila s 57:50 boljša od Fakultete za strojništvo. Edino tekmo v skupini F so odigrali študentje Fakultete za družbene vede in Pravne fakultete. Prvi so slavili predvsem na krilih Jordana Rojka, ki je dosegel 28 točk in svojo ekipo pripeljal do zmage z 51:42.

Galerija

Članki iz rubrike