Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

su
su
2 13.01.2019 19:34:10

ZAKAJ JE PREVC TAKO SLAB? Neposredna razlaga strokovnjaka, ki je udaril tudi po trenerjih

Bil je v svojem svetu, v skakalnih nebesih, danes pa ne more skočiti niti med 30 najboljših.

Primož Ulaga, nekdanji skakalni šampion, je razložil, zakaj je bil v tistih dveh sezonah Peter Prevc tako dober in zakaj je danes tako slab. Ulaga je v pogovoru za Žurnal24 razložil vse. Njemu res lahko verjamemo, ker je bil on tisti, ki je stal na vrhu skakalnice in ker je on zmagoval ter on sam doživljal kalvarijo, ki jo danes preživlja Peter Prevc.
"Skakalci med pripravami v poletnem obdobju nalagajo program, ki pozimi prinaša ali pa ne prinaša rezultatov. Toda, če v tiste pol sekunde delaš prave gibe, se vse potencira, če ne, se vse podre. Potem odpove glava in problemi se kopičijo," je dejal Ulaga in poudaril, da je pomembno zaupanje ter pogovor med trenerjem in tekmovalcem. "Pridejo mladi tekmovalci, ki so lačni in jim steče, kot je na primer Kobajaši. Še sam ne ve, za kaj gre, ampak je uspešen. Tehniko ima perfektno. Vprašanje, če bi imel takšno tehniko naslednjih pet let. Nekaj se mu bo podrlo, spremenil bo kondicijsko pripravo, razvil drugačno muskulaturo, spremenil počep. Takšne stvari se zgodijo nezavedno. In preprosto ne moreš več narediti istega giba kot prej. Morda si bo čez pet let dejal, 'kako sem lahko takrat z lahkoto skočil, danes pa ne morem več'," je razložil zmagovalec devetih tekem v svetovnem pokalu in razložil še o Petru Prevcu: "Danes tako nase gleda Peter Prevc in si reče 'poglej, kako sem takrat naredil'. Če bi zdaj naredil enako, bi tudi danes zmagal. Da ne bo kdo mislil, da so šli skoki naprej, da je Kobajaši z drugega sveta. Začneš novo sezono in verjameš, da vse delaš isto. Trener lahko nekaj spremeni, tudi tekmovalec se spremeni. Pri Prevcu manjka vse. Ničesar ni. Skoka ne naredi iz nog. V zadnjih mesecih se je v njegovo telo nalagal drugačen program. Tega se ne da spremeniti čez noč. Potrebnih bo vsaj šest mesecev, da se bo spet poznalo."

Denar je na razpolago, toda kot kaže je preveč ljudi, ki ga jemljejo. Vsaj tako meni nekdanji predsednik zveze. "Potem se vključijo razni svetovalci, ki bi dodajali vaje za tisto ali ono mišico, potem bi trenirali hitrostno eksplozivnost in ne vem kaj še, tekmovalec pa nazaduje. Trenerji postavijo program. Nihče drug. Seveda imajo tudi pomočnike. To je postala že takšna filozofija, da se mi včasih kar obrača. Eden ima samo kondicijo, drugi ima samo levo nogo, tretji samo desni gleženj. To je treba vse plačati. Če imajo denar, pa naj se grejo tako. Na koncu pa pride nek Kobajaši, ki ni povsem prepričan, za kaj gre, pa jih premaga za 50 točk v dveh tekmah," je bil neposreden Ulaga.
CELOTEN POGOVOR S PRIMOŽEM UL,AGO SI LAHKO PREBERETE NA TEJ POVEZAVI - ŽURNAL24.SI

Članki iz rubrike