Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
03.02.2017 07:25:15
Deli članek:

Intervju z Jelkom Grosom: Nordijski center Planica lani posloval pozitivno

Arsen Perić
Jelko Gros

Jelko Gros, direktor Zavoda za šport Planica, pod katerim je Nordijski center Planica (NCP), je dejal, da so stroški delovanja NCP na letni ravni okrog 1,1 milijona. Po njegovi oceni bo iz lanskega poslovanja ostalo okrog 80.000 do 100.000 evrov, ki jih bodo namenili za investicijsko vzdrževanje, ker "sredstev od države za delovanje ne dobimo."

"NCP, brez hotela, ima letno 1,1 milijon evrov prihodkov iz različnih virov. Državnih sredstev za delovanje ne dobimo, razen za zaključek investicije, kot je denimo stavba Čaplja, kjer je predviden še tunel in jo moramo tudi energetsko sanirati. Potem pride na vrsto še RTV dom, ki je predviden za rušenje in bo enkrat kasneje tam še nadomestna gradnja, ki bo nekoliko stran od sedanjega objekta in neposredne bližnje letalnice; finančna struktura za objekt, ki bi imel okrog dodatnih 60 postelj, še nismo dokončali. Po moji oceni in pred zaključnim računom poslovanja nam bo iz lanskega poslovanja ostalo okrog 80.000 do 100.000 evrov, kar bomo namenili za tekoče vzdrževanje. Teptalnik za letalnico stane okrog pol milijona evrov, sedanji je star pet let in ga bo treba čez nekaj let zamenjati, da ne bi tvegali, da nam odpove v ključnih trenutkih priprav na finale svetovnega pokala ali pa celo med njim. Postopoma je treba menjati dotrajane elemente, kot je plastika na skakalnicah ..." je pojasnil Gros.

Organizacijski komite Planice je lani za izvedbo finala svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici NCP plačal 360.000 evrov najemnine. Čemu je namenjen denar?

Zavod za šport Planica, oziroma NCP, pripravi skakalnico ali druge naprave v Planici do faze, ko je že možno postaviti začasne tribune, šotore in podobno ter začeti z zaključnimi deli in z dodatnim osebjem na letalnici. V najemnino, ki jo mora plačati tisti, ki izvede tekmovanje, so všteti tudi garancija za sneg, zavarovanje objekta in vsa infrastruktura razen začasne. SZS oziroma organizacijski komite Planice plača najemnino in nato iz dela preostanka ustvarja prihodek za razvoj športa. Ta kombinacija je uspešna, saj najemnina znaša 15 odstotkov celotnih prihodkov finala svetovnega pokala v skokih. Lani sta najemnina in s tem priprava objekta znašala 360.000 evrov. Za smučarske teke je bila najemnina za izvedbo svetovnega pokala manjša, med 80.000 do 90.000 evri. Po zakonu o NCP imamo določene cene najema, kar pomeni, da ni vsakoletnih pogajanj, koliko in koliko je kaj vredno.

Koliko se plača za treninge skakalcev v Planici?


NCP s Smučarsko zvezo Slovenije nima rednega dogovora kar se tiče treningov, razen tega, da so ves čas zagotovljeni pogoji za treninge slovenskih skakalcev v Planici. Imamo postavljeno ceno, ki okvirno velja po svetu na podobnih objektih; za skoke je to 18 evrov na vadbeno enoto, za pol dneva na osebo. Ker moramo zaradi evropskih sredstev, ki smo jih dobili za gradnjo, imeti enotne cene za domače in tuje goste, smo naredili inovativni model, da se pokrije polovica plačila vadnine za slovenske skakalce. Povabili smo partnerje, ki so sponzorsko pristopili in ti dajo denar tudi za to, da so domače državne tekme brezplačne, s 50-odstotnim deležem pa se izvedejo tekme nižje ravni od svetovnega pokala. Klub, ki ima tako, denimo, 10.000 evrov na voljo za treninge, lahko v Planici vadi, kot da bi imel 20.000 evrov. Sponzorji torej neposredno vlagajo v razvoj športa, saj pokrijejo polovico stroškov za trening ali pa pride iz kluba na treninge še enkrat več otrok."

Kakšna je namembnost objektov v Planici med finalom svetovnega pokala, drugimi tekmami in med letom?

Vsi objekti v Planici imajo več namenov, tudi muzej. Ta je narejen tako, da se notranjost dobesedno poruši in se v njem naredi prostor za VIP, ostaneta le dve večji vitrini zaradi stalnih inštalacij. Prostor pod zemljo je del leta na voljo za tekaške proge in je velik garažni del pokrit s snegom. Ker na Pokljuki zaradi priprav na svetovni pokal v biatlonu ni bilo moč trenirati, smo to omogočili v Planici, a smo tako za las ulovili rok za pripravo celinskega pokala v tekih 7. in 8. januarja, ker so bile namesto prog tedaj v podzemeljskem delu garderobe. Podobno bo s celinskim pokalom v nordijski kombinaciji. Potem se bodo že začele priprave za finale svetovnega pokala v skokih, ko bo spodaj novinarsko središče, zgoraj pa prostor za VIP.

Štirikratna svetovna prvakinja Aino Kaisa Sarinen s Finske je zapisala, da je v Planici odkrila nov raj za smučarske teke.

Sarinenova je to zapisala na svojem facebooku, kar za nas v Planici pomeni izjemno veliko. Sarinenova je dodala, da sedaj ve, zakaj ima Slovenija love, ljubezen, v angleški verziji imena države. Finci so bili kot prva velika smučarsko-tekaška nacija v Planici septembra lani in ker so bili izjemno zadovoljni, so že rezervirali vse za letošnje leto, ker bo Planica za 14 ni postala njihova tradicionalna baza za poletne priprave tudi v prihodnje.

Kaj je tisto, kar naj bi privabljalo športnike in ekipe na priprave v Planici?

V NCP sodita tudi hotel in telovadnica, na voljo je rolkarska proga, višinske sobe, lahko ponudimo strokovnjake za prehrano, fizioterapevte, če jih potrebujejo. Skratka, v Planici lahko v zelo lepi naravi športniki in ekipe dobijo vse za treninge in se jim ni treba nikamor voziti. Zaradi drugih, obstoječih centrov, smo začeli z oglaševanji med mlajšimi starostnimi kategorijami in v za smučanje bolj eksotičnimi državami; bili so že pri nas tekmovalci s Šrilanke. Tako se je dober glas začel širiti širše in prišel tudi do Finske. Slovenskim judoistom, karateistom in drugim rednim gostom iz borilnih športov so se na bazičnih pripravah pridružili naši badmintonisti, odbojkarji, najboljši slovenski kolesarji, tudi tuji klubi in mednarodni športni kongresi, letni seminarji mednarodne odbojkarske zveze.

NCP ZELO POMEMBEN ZA KRANJSKOGORSKI TURIZEM
Direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber je prepričan, da je Nordijski center Planica zelo pomemben za kranjskogorski turizem. Čeprav je bilo na začetku malo skepse, se je preko poletja, v izven sezonskih obdobjih, pa tudi v času zime, že pokazalo, kako velik generator turističnega obiska v destinaciji Kranjska Gora je novi center. 


Nordijski center kot velika atrakcija v Planico in s tem v celotno Zgornjesavsko dolino privablja številne obiskovalce. Veliko agencij in skupin je lani prav zaradi novega centra za cilj svojega izleta izbralo Planico in s tem tudi Kranjsko Goro, podobno kot že leta za cilje izbirajo Blejski ali Ljubljanski grad, saj takšnega centra v radiju 500 kilometrov ni, je za STA pojasnil Veber.

Izlete vsebinsko dopolnjujejo z jezerom Jasna, Rusko kapelico, Slovenskim planinskim muzejem ali drugimi zanimivosti v dolini. Največ enodnevnih obiskovalcev je iz Slovenije, organizirane skupine pa prihajajo tudi iz drugih držav. Veliko je Italijanov in Nemcev ter prebivalcev drugih držav, kjer poznajo skoke in jim je zato Planica posebej zanimiva.

Zaradi velikega obiska bodo v kratkem v Ratečah odprli turistično-informacijski center, s čimer se nadejajo, da bodo ponudbo v Planici povezali še s sosednjo vasjo, kjer sta za obiskovalce zanimiva muzejska Kajžnkova hiša in bogata gostinska ponudba. "Sestaviti želimo tudi turistične pakete in ta del naše doline tržiti kot turistični produkt, ki bi ga nadgradili še z raznimi vsebinami v samem muzeju," je pojasnil Veber.

Kot je sklenil, je nordijski center velik plus in to ne le za kranjskogorsko turistično destinacijo, temveč zagotovo za vso Gorenjsko, če ne že za celotno Slovenijo. Kako pomemben je, se kaže tudi v tej zimi, ko so lahko že v začetku kljub pomanjkanju snega v Planici na vrhunski ravni pripravili tekaške proge.