stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

sta
sta
0 02.02.2017 18:07:25

Najuspešnejši športnoplezalni par sta Janja Garnbret in Domen Škofic

alesfevzer.com
Najuspešnejši slovenski športnoplezalni par v letu 2016 sta pričakovano Janja Garnbret in Domen Škofic. Najboljša alpinista sta Tjaša Jelovčan in Luka Lindič, nagrado za življenjsko delo na področju alpinizma je prejel Andrej Štremfelj, medtem ko sta najuspešnejši ledni plezalec in turni smučar leta Janez Svoljšak in Nejc Kuhar.

Planinska zveza Slovenije je priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju v letu 2016 podelila nocoj, na alpinistično-plezalnem večeru v okviru sejma Natour Alpe-Adria na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Jelovčanova (AO PD Kranj) je sezono posvetila visokim alpskim skalnim stenam, Lindič (AO PD Celje Matica) pa je že več let uveljavljen med peščico svetovnih alpinistov, ki narekujejo trend razvoja te dejavnosti na najvišji ravni. Za njim so tri uspešne odprave v Skalnem gorovju, Karakorumu in gorovju Kookshai too. Najperspektivnejši alpinistki minulega leta sta naveza Marija Jeglič (AO PD Ljubljana Matica) in Sara Jaklič (AO PD Kranj), najperspektivnejši alpinist 2016 pa Matija Volontar (AO PD Jesenice). Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu sta prejela Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in posthumno Domen Kastelic (Akademski AO).

Prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma je Štremfelj (AO PD Kranj), ki se je v slovensko alpinistično zgodovino vpisal 13. maja 1979, ko sta z Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca in hkrati prva Jugoslovana stopila na vrh Everesta (8848 m), leta 1990 pa sta se na najvišjo goro povzela z ženo Marijo in postala prvi zakonski par na strehi sveta. Povzpel se je še na sedem drugih osemtisočakov, za prvenstveni vzpon v alpskem slogu po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m) leta 1991 sta z Markom Prezljem prejela prestižno mednarodno alpinistično nagrado zlati cepin.

Garnbretova (Šaleški AO), svetovna prvakinja v športnem plezanju in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, tudi tretja na izboru slovenske športnice leta 2016, je pričakovano prvič dobila laskavo priznanje najuspešnejše športne plezalke. Najuspešnejši športni plezalec je Škofic (ŠPO PD Radovljica), prvi slovenski tekmovalec s skupno zmago svetovnega pokala v športnem plezanju, seštevek sezone je osvojil v težavnosti. Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica), Mina Markovič (ŠPK Plus) in Urban Primožič (PK Škofja Loka), posebno priznanje je šlo v roke paraplezalcu Gregorju Selaku (ŠPD Gre gor). Trenersko priznanje je dobil Gorazd Hren (Šaleški AO), trener najuspešnejše športne plezalke v pretekli sezoni in selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) za dosežke na najvišjih mednarodnih tekmovanjih so prejeli: Garnbretova veliko statuo za 1. mesto na svetovnem prvenstvu, Škofic veliko statuo za 1. mesto v skupni uvrstitvi svetovnega pokala in Markovičeva veliko statuo za 3. mesto na svetovnem prvenstvu, Selak zlati znak za 3. mesto na svetovnem prvenstvu invalidov, Kramplova srebrni znak za 2. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu in Lukanova za 2. in 3. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu, trener Gorazd Hren zlato plaketo in selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik bronasto plaketo.

Urban Primožič in Jure Raztresen (oba PK Škofja Loka), ki sta lani sklenila tekmovalno kariero, sta v zahvalo za dolgoletno in uspešno zastopanje barv slovenske članske in mladinske reprezentance v športnem plezanju prejela srebrni častni znak PZS.

Najuspešnejši ledni plezalec 2016 je Janez Svoljšak (AO PD Kranj), evropski prvak v tekmovalnem lednem plezanju, tudi prejemnik zlatega znaka OKS-ZŠZ za 1. mesto na evropskem prvenstvu v neolimpijski športni panogi. Za najuspešnejšega turnega smučarja 2016 je bil imenovan Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko).

Članki iz rubrike