Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.03.2016 13:35:53
Deli članek:

Prevc: Da ne bo kdo kaj naprej metal ...

Arsen Perić

Prvi dan štiridnevnega praznika smučarskih poletov v Planici je prinesel precej razlogov za veselje.

Zmagovalec svetovnega pokala, novoletne turneje in svetovni prvak v poletih Peter Prevc je zmagal in se podpisal pod kar nekaj rekordov, družbo na zmagovalnem odru pa je slovenskemu športnemu junaku delal Robert Kranjec na tretjem mestu.

"Danes je bilo super. Bil sem presenečen, da je prišlo tako veliko ljudi. Navajeni smo na pol manjšo množico. Tekma le naredi svoje. Prvi skok je bil z rezervo, tehnično lep, bil pa je najdaljši danes. V drugo sem hotel dodati, dodal preveč in imel nekaj težav z mize. Tretji skok je bil super," so bile prve misli Prevca.

Triindvajsetletnik iz Dolenje vasi je danes popravil in izenačil kar nekaj mejnikov. Zmagal je štirinajstič v sezoni, s tem je za eno zmago prehitel Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja, na zmagovalnem odru je stal dvajsetič, v tem pogledu se je izenačil s prej omenjenim Avstrijcem, po številu osvojenih točk pa je zdaj sam na prvem mestu; ima jih 2123. A se slovenski šampion s tem še vedno ne obremenjuje.

"Zaenkrat o tem še nisem razmišljal. To je rekord, treba je pogledati, koliko tekem je imel on, da jih je dosegel," je o tem razložil Prevc, ko je dobil odgovor, da je Schlierenzauer do rekordov prišel z istim številom tekem kot on, pa je z nasmeškom dodal: "Potem je v redu. Da ne bo kdo kaj naprej metal ..." In zaključil z besedami, da bo o tem razlagal otrokom, ko bo star 60 let, nato pa je odhitel med navijače, posebej med otroke, ki so si še kako želeli "selfie" z njim in pa podpisano kartico z njegovo podobo.

Arsen Perić

Po drugem skoku je navdušenje v izteku pokazal Kranjec, se nekaj trenutkov kasneje veselil stopničk, a je strasti hitro umiril. "Povedal sem, kaj je moj cilj. Z rezultatom se ne obremenjujem. Važno mi je, da prehitim konkurenta pred sabo v seštevku poletov. Bila sta tretji in drugi. Važno, da delam tehnično pravilne skoke. Ali so stopničke ali 10. mesto, važno, da sem zadovoljen. Danes je bilo odlično," je povedal Kranjec. "Veselim se že vnaprej. Planica nikoli bila prazna. Izjemno je skakati pred domačim občinstvom, ki ti da dodatno energijo," pa je o odličnem vzdušju dodal 34-letnik, ki je z 241,5 m v drugi seriji postavil daljavo dneva. "Drugi skok je bil fenomenalen. Upam, da bom v naslednjih dneh nadaljeval," je zaključil nekdanji svetovni prvak v poletih.

Kranjec ni mogel mimo vprašanja o rekordnih dosežkih Prevca, najstarejši član slovenske reprezentance pa je mlajšega kolega pohvalil z naslednjimi besedami: "To, kar je letos prikazal, je občudovanja vredno. Spoštujem ga, občudujem. V njegovi družbi je zelo prijetno. V tej ekipi je 'fajn'. Od nekdaj sem si to želel. Ko smo skakali s Primožem Peterko, Petrom Žonto in Damjanom Frasom, je imel nekdo dobro sezono, nobenega drugega pa ni bilo zraven. En je bil dober, ostali smo pa zadaj valjali."

Manj veselja je bilo pri tretjem Slovencu med  osmerico Juriju Tepešu; bil je prav osmi. "Nimam pravega občutka. V Planici sem sposoben veliko več. To bi bil super rezultat za 120-metrsko ali pa 90-metrsko skakalnico. Na velikankah sem sposoben več. Nekako se ne najdem celo sezono. Tekma je bila v slogu sezone," pa je z glavo zmajeval Tepeš.

"Začeli smo dobro. Ponavljam, treba je biti zbran nad samo tehniko. To je vse," je nekaj minut po tekmi strasti miril glavni slovenski trener Goran Janus in zaključil: "Jutri je nov dan, nove priprave na tekmo za nas."