Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.03.2016 12:05:55
Deli članek:

Rossi o Marquezu: Ni pozabljeno, odnosa nikoli ne bova popravila

Reuters

Konec tedna se v Katarju začenja nova sezona motociklizma na najvišji ravni. Naslov v prestižnem razredu motoGP bo branil Jorge Lorenzo, ljubitelje motociklizma pa zanima tudi, če sta se srdita tekmeca s konca lanske sezone Marc Marquez in Valentino Rossi pozimi vsaj malo ohladila.

Le kdo se ne spominja napetega konca lanske sezone? V slogu pregovora o dveh prepirljivcih in tretjem z dobičkom je naslov pripadel Lorenzu, medtem ko sta se Marquez in Rossi borila (tudi dobesedno) za vsak meter proge in pri tem razdelila še navijaški svet. Nekateri so podprli potezo Rossija, ki sta ga brca v motor tekmeca v Maleziji in kazen stala možnosti, da bi na zadnji dirki v Valencii še posegel v boj za naslov prvaka, drugi Marqueza, ki je na koncu že skorajda odkrito skrbel za to, da je Lorenzo ohranil prednost pred Yamahinim tekmecem Rossijem.

A po tekmovalni plati bo ta medsebojna napetost pozabljena že čez nekaj dni. Losail bo, tako kot vsako leto od 2008, prizorišče uvodne dirke sezone. Vroča dirka pod reflektorji je prava za uvod po zimskem spanju in spomladanskih testiranjih, karte so se tudi pomešale, v svet motociklizma je vstopil nov opremljevalec s pnevmatikami Michelin ... Dovolj neznank, da se bo morda troboj Lorenzo - Marquez - Rossi letos še razširil. Med velike zelo odkrito pogleduje Suzuki, predvsem z Maverickom Vinalesom, ki je tudi imel odlično testno obdobje.

Na zimskih testiranjih je bil prvak Lorenzo zelo dober, toda moštveni sotekmovalec Rossi bo zanesljivo vsaj tako motiviran kot on. Vstopa v svojo že 21. sezono, po letih je veteran, po srcu še vedno mladenič. Tako kot udarna Yamahina dvojica tudi Honda stavi na ista dirkača: Marquez ima sicer še vedno nekaj težav s prilagajanjem motorju, s katerim je v lanski sezoni doživel nekaj padcev, njegov rojak Dani Pedrosa, ki si tudi želi vrniti med najboljše, pa na testiranih ni blestel. Morda pa bodo karte mešali pri drugi ekipi Ducatija, kjer imajo močno orožje v podobi Scotta Reddinga. Mladi up Jack Miller pa bo vsaj na začetku verjetno še čutil posledice zloma noge med pripravami na sezono.

"Vsi se že veselimo nove sezone. Dolga zima in testiranja ne morejo ponuditi enakega občutka kot dirka. Počutim se močnega, vesel sem, da sem se dobro ujel na Michelinovih gumah. Vseeno pa se zavedam, da moram ostati na trdnih tleh. Rad bi začel sezono 2016 kar najbolje. Grem na start in prepričan sem, da bom užival," je novo sezono napovedal Lorenzo.

"Dovolil sem, da me je Marquez prelisičil. Ne bom rekel, da je vse pozabljeno in da sva si stisnila roki, ker to ne drži. Odnosa nikoli ne bova popravila, ker sem jaz samo za prave stvari, ne za tiste, kjer se sprenevedaš," je Rossi, ki mu je ob koncu lanske sezone z zanj nesrečnim razpletom ušel jubilejni deseti naslov v vseh razredih SP, pokazal, da nekaterih stvari ni pripravljen odpustiti.

Marquez je bil do lanskega razpleta dvakratni zaporedni prvak (2013, 2014), seveda pa ni opustil načrtov, da bi dodal še kakšnega, morda že letos. "Lorenzo ima izjemno hitrost in ko potegne naprej, ga je težko ujeti. Valentino ima veliko izkušenj, Dani pa ima med vsemi nami najboljši občutek za oceno vsakega trenutka dirke," je največje tekmece ocenil Marquez.

Skupno je v SP, poleg treh glavnih junakov, še 18 drugih dirkačev, tudi letos pa bo elitni razred z malo pretiravanja razširjeno špansko prvenstvo, saj jih kar devet prihaja iz te države.

SP se bo začelo v Katarju, končalo pa tudi že s tradicionalno dirko novembra v Valencii. Vmes bo še 16 dirk, od Argentine in ZDA pa do daljše evropske turneje (Jerez, Le Mans, Mugello, Barcelona, Assen, Sachsenring, Sloveniji najbližji preizkušnji v Spielbergu in Brnu, Silverstone, Misano in druga od štirih španskih dirk v Aragoniji). Po oktobrskem skoku na drugi konec sveta (Sepang, Motegi in Phillip Island) pa se bo leteči cirkus na dveh kolesih vrnil na pričakovano spektakularno zadnje dejanje v Evropo v Valencio. Kot zanimivost velja omeniti, da so letos dolgoletno tradicijo končali v nizozemskem Assnu, kjer dirka ne bo več v soboto, pač pa, kot vse druge, v nedeljo.

V senci priprav na dvo-, tro- ali četveroboj v motoGP bosta preostala razreda. V moto3 bo ob koncu sezone znan nov prvak, saj se je Danny Kent preselil v višji razred moto2. Tam pa bo naslov letos še branil Francoz Johan Zarco.