Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
17.02.2016 20:37:07
Deli članek:

Da, da, da, ne še, da,...

Grega Wernig
Peter Prevc: »Jaz nimam meja. Hočem imeti samo eno pot, pot, ki se vzpenja, se nikoli ne ustavi in konča …«

Anketa s preprostim vprašanjem: Ali je Peter Prevc že najboljši slovenski skakalec v zgodovini?

Ljudje, ki so tako ali drugače vpeti v svet smučarskih skokov so si skoraj enotni. Peter Prevc je že danes največji sin slovenskega skakanja.

Rok Urbanc

Da, vsekakor, tako glede na zmage kot sicer. Skakalca, ki bi v eni sezoni skakal tako konstantno in tako izstopal pred konkurenco, res še nismo imeli. Izstopa tudi po tehniki, s katero je lahko zraven tudi s slabšimi skoki. To je tehnika prihodnosti. Njegova največja moč je v tem, da s sabo odnese veliko hitrosti, saj ima tak način skakanja. Pomagajo mu tudi dobri geni in osnove, ki si jih je pridobil že v otroških letih. Ob tem je še mlad in ima še veliko pred sabo, tako da svoje številke lahko še močno izboljša.

Damjan Fras

Da, je. S svojimi rezultati, zlasti v tej sezoni, to že ves čas dokazuje. Najboljši je tudi kot osebnost, saj ima glavo ves čas na svojem mestu. Včasih nekateri tudi ob zmagah niso točno vedeli, za kaj gre, medtem ko je njemu vse jasno. Ob tem ima še to srečo, da ima okoli sebe tako dober trenerski kader in podporo na vseh ravneh. Naša generacija vsega tega ni imela na tej ravni. Zdi se mi, da so fantje zdaj tudi finančno preskrbljeni bolje in si lahko privoščijo več, kot smo si lahko mi.

Matjaž Zupan

To je zdaj že dosegel. Ima vse, kar potrebuje vrhunski športnik. Skupno zmago v svetovnem pokalu si je že zagotovil, najboljši je po številu posamičnih zmag, ima tudi kolajne z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev. Tako je po številu lovorik že zdaj v ospredju. Njegova pot je šla vseskozi postopoma, kot jih gre le malo. Vedno se je za vsako stvar moral boriti, in to zna tudi ceniti. Pri drugih, ki so že bili v ospredju, je bilo veliko več nihanj, Peter pa je ves čas zelo konstanten.

Bine Norčič

Je. To bo dokončno dokazal na koncu sezone, ko bo osvojil veliki kristalni globus, verjamem pa, da lahko izboljša tudi število zmag v eni sezoni. To, kar počne v tej sezoni, je res nekaj, česar že dolgo nismo videli. Konkurenca je zdaj precej širša, kot je bila nekoč, in zdaj je tudi težje zmagati, a on še vedno prevladuje. To znajo ceniti tudi druge nacije. Trenerji v pogovorih velikokrat rečejo, da je to to in da bolje ni več mogoče, a Peter potem še vedno doda kakšen odstotek ali dva.

Vasja Bajc

Po zmagah sodeč je zdaj res najboljši Peter, a sam bi še vedno prednost dal Primožu Peterki. On je vendarle osvojil dva zaporedna svetovna pokala, kar pomeni, da je bil najboljši skakalec na svetu dve sezoni zapored. Peter bo po osvojenem prvem globusu, ki mu praktično ne more več uiti, šele na pol poti do tega dosežka. Seveda kapo dol za vse, kar kaže v tej sezoni. Ko ti gre, ti preprosto gre. Bo pa zanimivo videti, ali bo enako suveren tudi v naslednji sezoni. Stvari je vedno težje ponoviti kot osvojiti.