Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
17.02.2016 17:07:11
Deli članek:

Norvežan ugnal morskega psa

Boasson Hagen v Omanu najhitrejši v drugi etapi, Kittlu na Portugalskem že četrta letošnja zmaga.

Norvežan Edvald Boasson Hagen (Qhubeka) je zmagovalec druge etape kolesarske dirke po Omanu, z etapno zmago pa je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Drugo mesto je zasedel Morski pes  Italijan Vincenzo Nibali, tretje pa Belgijec Greg van Avarmaet, oba sta v cilj prišla v času zmagovalca in sta drugi in tretji tudi v skupnem seštevku.

Od Slovencev je bil najboljši Jani Brajkovič (UHC), ki je z zaostankom 31 sekund zasedel 25. mesto, v skupnem seštevku je z zaostankom minute in 13 sekund dve mesti višje. Luka Pibernik (Lampre)je zaostal minuto in 22 sekund in zasedel 44. mesto, skupno je 37. (+2:31) Marko Kump (Lampre) pa je bil 104., njegov zaostanek je znašal štiri minute in 52 sekund.

Če so se kolesarji na prejšnjih azijskih dirkah spopadali predvsem z ravnino, pa so etape v Omanu zahtevnejše. Drugo, 162 kilometrov dolgo, je odločil 2,8 kilometra dolg zaključni vzpon s povprečnim naklonom 6,5 odstotka, na katerem se je izoblikovala skupina devetih kolesarjev, ki so se na koncu udarili za zmago. Največ moči je imel specialist za tovrstne sprinte Boasson Hagen, ki je tako zabeležil svojo drugo zmago v sezoni. Ker je zmagovalec prve etape Nizozemec Bob Jungels zaostal več kot minuto, je Norvežan tudi prevzel skupno vodstvo.

Četrtek bo na dirki dan za sprinterje, petkova četrta etapa pa bo najzahtevnejša, prava gorska.

KITTEL ŽE KAŽE MIŠICE
V Lagosu se je začela 42. kolesarska dirka po Algarveju, najjužnejši pokrajini na portugalski celini. Prvo, 163 kilometrov dolgo razgibano etapo je odločil sprint večje skupine, ki je nastala po dveh padcih v zadnjem kilometru, dobil ga je Marcel Kittel (Etixx Quickstep), Nemec je zabeležil že četrto zmago v sezoni.

Drugo mesto je zasedel njegov rojak Andre Greipel, tretji pa je bil Belgijec Jasper Stuyven. V konkurenci 190 kolesarjev nastopata tudi dva Slovenca, Primož Roglič (Lotto NL-Jumbo) je z zaostankom 11 sekund zasedel 94. mesto, Kristijan Koren (Cannondale) pa z zaostankom 20 sekund 128. mesto.

V naslednjih dneh čakajo kolesarje zahtevne etape, niti ena na dirki ni povsem ravninska, sprinterji bodo imeli najbrž možnost le še v četrti etapi.

BENNATIJEV PRVENEC V DRESU TINKOFFA 
Italijan Daniele Bennati je zmagovalec prve etape kolesarske dirke po Andaluziji. Trije vzponi sredi 165 kilometrov dolge etape, ki se je začela v Almonaster la Realu, končala pa v Sevilli, posebne selekcije niso naredili, tako da je zmagovalca odločil sprint, v katerem je Bennati premagal Belgijca Berta Vanlebergheja in Španca Juana Lobata.

Za Bennatija je to prva zmaga v dresu Tinkoffa in sploh njegova prva v zadnjih štirih letih. Edinega slovenskega predstavnika Boruta Božiča, ki v ekipi Cofidis predvsem pomaga Nacerju Bouhanniju - Francoz je zasedel šesto mesto, ni bilo med najboljšimi.