Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
17.02.2016 17:52:27
Deli članek:

Prle ali Tihi? Juan!

Reuters

Po samo 14 dvobojih, ki jih je odigral v zadnjih dveh sezonah, se visoki Argentinec vrača na teniška igrišča. Ta teden igra na turnirju v Delray Beachu.

Zgodovina poškodb in operacij argentinskega teniškega junaka, ki je leta 2009 osvojil Flushing Meadows, potem ko je v dramatičnem finalu po petih nizih premagal takrat številko ena na svetu Rogerja Federerja (v polfinalu je premagal Rafaela Nadala), je pestra. Postal je argentinski junak in edini športnik, ki se lahko v deželi, kjer je nogomet poleg vere edina sveta stvar, po priljubljenosti meri z nogometaši. Postal je teniški gavčo, pred katerim je bila bleščeča prihodnost, in strokovnjaki so 198 centimetrov visokemu igralcu iz mesta Tandil (od tod prihajajo tudi Juan Monaco, Mariano Zabaleta in Maximo Gonzalez) napovedovali, da bo postal številka ena svetovnega tenisa, tisti, ki bo s prestola izrinil velikega Federerja.

Po velikem uspehu v New Yorku pa so se začele težave s poškodbami. No, predvsem s poškodbo nesrečnega zapestja – najprej desnega in potem levega.

Verjetno bi lahko o Del Potru ali Delpoju, kot ga tudi kličejo v teniškem svetu, z lahkoto posneli film, ampak "pol" svoje kariere bi bil na operacijski mizi, zato bi morda lahko nastopal v kakšni od "dohtarskih" nadaljevank, recimo v Talentih v belem (Grey's anatomy).

Še bolj primerno bi bilo, če bi Del Potrovo teniško kariero vključili v nadaljevanko, legendarno jugoslovansko sago Vrnitev odpisanih. Zakaj? Verjetno je argentinska teniška legenda večkrat "vstala od mrtvih" kot Tihi in Prle (glavna junaka odpisanih) skupaj.

Del Potro se je vrnil na igrišča na turnirju v Delray Beachu na Floridi (nagradni sklad je 514.065 ameriških dolarjev), v prvem krogu pa je zanesljivo opravil z v ukrajinskem Kijivu rojenim Američanom Denisom Kudlo. Razlika v rankingu je ogromna, saj je Delpo na 1042. mestu na svetu, Kudla pa se je pregrizel že na 65. mesto na lestvici ATP, a s 6:1 in 6:4 je slavil Argentinec.

Juan je res preživel preveč za enega samega igralca, ki si želi skočiti na vrh sveta. Po tisti operaciji leta 2010 je potreboval dolgo časa, da se je spet vrnil med najboljše, ko ga je spet doletela nesreča. Poskušal se je vrniti na začetku lanskega leta, toda igral je le v Sydneyju in Miamiju, a je moral spet na operacijo. "Po Miamiju sem se počutil res slabo. Grozno. Sam sebi sem rekel, da se nočem boriti proti tenisu, nisem hotel zasovražiti ta šport. Raje sem si vzel še en premor, da bi se do konca pozdravil, in tenis pustil ob strani," je dejal Juan.

Zdajšnjo vrnitev, že četrto, je načrtoval bolj skrbno, saj se je mesece pripravljal na Floridi. Začel je s tekom, potem pa je vzel v roke lopar in udaril tisoče servisov, sledilo pa je "milijon" njegovih ubijalskih forehandov. "Imel sem zelo težka obdobja, ko nisem vedel, kaj bi. Velikokrat sem bil tudi psihično povsem na dnu, razmišljal sem tudi o tem, da bom končal teniško kariero. Na srečo so okoli mene odlični ljudje, ki jim zaupam in ki zaupajo meni," je o težkih trenutkih ponovne vrnitve govoril Del Potro.

Kar nekaj teniških strokovnjakov meni, da se Del Potro bori z mlini na veter, da je nekakšen teniški Don Kihot, ki hlepi po nečem, česar ne bo imel nikoli. Toda ker je še sorazmerno mlad (ima 27 let), bi lahko v tenisu pokazal še veliko.

Je vrstnik Marina Čilića, katerega je premagal v finalu orange bowla do 14 let, premagal je Novaka Đokovića na olimpijskih igrah 2012, ko je bil boj za bronasto kolajno. Skoraj pet ur (4 ure in 43 minut) pa je Nole trpel na wimbledonski travi v polfinalu svetega turnirja 2013, kar je najdaljši polfinale v zgodovini wimbledonskega grand slama. Juan ima 14 zmag nad igralci velike četverice ...

Nekateri pravijo, da Đoković ne bi tako prevladoval, če bi imel ob sebi zdravega Del Potra ...

In spet se je vrnil. Tokrat upamo, da za dlje časa, da se ga bodo poškodbe ognile, lahko pa stavimo, da bo to verjetno najhitrejši vzpon kakšnega igralca zunaj 1000 najboljših na svetu med prvo stoterico.


VSE DEL POTROVE OPERACIJE

DESNO ZAPESTJE (maj 2010)
1. Samo osem mesecev po zmagi na OP ZDA 2009, s katero je razbil prevlado velike četverice, je moral na operacijo zapestja, zaradi katere je izpustil nadaljevanje sezone 2010.

LEVO ZAPESTJE (marec 2014)
2. V leto 2011 je zakorakal kot 485. igralec sveta, tri leta pa je trajala njegova vrnitev med najboljših pet (medtem je osvojil tudi bron na OI v Londonu). Toda potem je staknil novo poškodbo in sledila je nova operacija.

LEVO ZAPESTJE (januar 2015)
3. Po nekajmesečni odsotnosti je v leto 2015 skočil z veliko optimizma, ki pa ni dolgo trajalo. Igral je na turnirju v Sydneyju, potem pa odpovedal OP Avstralije in spet šel pod nož.

LEVO ZAPESTJE (junij 2015)
4. Ne da bi po tretji operaciji odigral en sam samcat dvoboj, je šel še na eno operacijo levega zapestja. Trenutno je na 1041. mestu na lestvici ATP.