Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
06.01.2016 15:01:12
Deli članek:

Odziv hrvaškega komentatorja, ki je zaslovel z izjavo o Prevcu in 'snajperju': Vesel sem, da sem jo 'butnil'

Komentator hrvaške nacionalne televizije HTV Stjepan Balog si pred prenosom tretje tekme letošnje novoletne turneje zagotovo ni mislil, da bo postal uspešnica slovenskega spleta in družabnih omrežjih.

Je pa ob dejstvu, da mu je nehote uspelo prav to, zelo zadovoljen v več pogledih. Tako kot bo zelo zadovoljen, ko se bo danes uresničila njegova duhovita prerokba.

"Zdaj že lahko govorimo o tem, kdo je zmagovalec novoletne turneje. Ne vem, kaj bi se moralo zgoditi v Bischofshofnu, da bi to preprečilo; morda le, če ga zadene kakšen ptič v letu ali če ga sklati kak 'snajper'," hrvaški kolega vzneseno ni izbiral besed ob velikem navdušenju po tem, ko je Peter Prevc v finalni seriji Innsbrucka skočil 132 metrov in še precej povečal svojo prednost v skupnem seštevku.

V tej internetni dobi je skrajno simpatičen (kaj drugega kot taka oznaka ne pride v poštev niti v sanjah) komentar hitro dobil spletno obliko, in ko smo ga preoblikovali v novico na našem portalu, je po raznih kanalih začel postavljati rekorde širjenja. Malo verjetno je, da ga niste slišali (če ga po kakšnem naključju niste, vam ga ponujamo v videoposnetku), dosegel je izjemno priljubljenost, Balog pa je na medmrežju postal celo eden od simbolov Prevčeve prevlade.

Zato smo ga včeraj poklicali v Zagreb, od koder kot velik navdušenec nad tem dogodkom spremlja novoletno turnejo, mu očitno polepšali dan in dobili izjemno zanimiva pojasnila ter izjemno zanimive odzive na odmevne ostrostrelske (če morda potrebujete ta prevod, snajper je v zborni slovenščini ostrostrelec) besede.

"Komentar nima nikakršne zgodbe, nikakršnega ozadja. Nikoli se nisem pripravljal na to, kako bi se odzval, če bi se zgodilo kaj takega. Prišlo je povsem spontano, kot čisti navdih, pač kot nekaj, kar sem začutil ob tem izjemnem Prevčevem skoku. Brez zavor sem se prepustil besedam, ki bi jih verjetno izrekel v kakšnem neformalnem okolju, tako pa so odšle v eter hrvaške nacionalne televizije. Priznam, osebno sem bil zelo zadovoljen, da je Prevcu uspelo na tako težki skakalnici priti do tako veličastne zmage in s tem tudi do velikanske prednosti v skupnem seštevku novoletne turneje, nevsakdanji komentar pa je bil tudi posledica tega," se je z velikim veseljem razgovoril cenjeni novinarski sotrpin in se kar malce začudil, ko smo ga vprašali, ali se dejansko veseli slovenskega uspeha in kako to razlaga: "Ne predstavljam si, da ne bi bil vesel uspeha slovenskega športnika. Ne seveda na način, na katerega sem vesel uspeha Hrvata, a vendar bolj, kot bi bil lahko vesel uspeha športnika iz kakšne druge, povsem nepovezane države. Politika nas pogosto razdvaja, v zadnjem času nas razdvaja celo neka čudna ograja iz britvic, vsega tega pa ne gre mešati z občutki običajnih ljudi in tudi ne s športom. Vedno se veselim vaših uspehov, upam, da se vi podobno veselite naših, in zdaj sem res zadovoljen, da je moj spontan izliv naletel na tako pozitivne odzive na drugi strani meje."

VZTRAJAM PRI SVOJEM
Beseda 'snajper' je zelo močna, negativna konotacija ob trditvi, da lahko nekoga ustavi strel iz ostrostrelke, se ponuja kar sama od sebe. Kolega Balog je s svojo spontanostjo tvegal, a mu pod črto ni žal. Ravno nasprotno. "Verjetno je za družbo, v kateri živimo trenutno, premočna. Ko sem 'butnil' to besedo, sem se takoj zavedal, da sem šel za sedanje razmere predaleč, a seveda nisem mogel več ničesar spremeniti. Sem pa danes vesel, da vsega skupaj ni bilo mogoče spremeniti in da je šlo v eter. Pa ne le zaradi pozitivnega odziva, na katerega je beseda, s katero sem dejansko mislil zgolj pozitivno, naletela v Sloveniji. Vesel sem tudi zato, ker se ljudje v današnjem času ne znajo več šaliti ne na svoj ne na tuj račun, ne znajo se več smejati, ne znajo biti odprti in iskreni, preveč so ujetniki pretirane politične korektnosti. Vesel sem, da sem se izvil iz tega primeža in da mi javnost ni vzela za slabo," poudarja odličen komentator, ki seveda prihaja iz države, v kateri smučarski skoki ne pomenijo prav veliko.

"Na Hrvaškem res niso posebej priljubljeni in pokrivanje tekem ne bi imelo pravega smisla. Sem pa zelo zadovoljen, da smo zvesti tradiciji spremljanja največjih športnih dogodkov na bližnjih prostorih v neodvisnosti od take ali drugačne donosnosti. Tako je novoletna turneja kot edini skakalni dogodek stalno v programu hrvaške televizije in nikomur ni prišlo na misel, da bi temu oporekal. Upam, da mu tudi ne bo, kajti gledanost ni slaba. Ob tem pa si lahko predstavljam, kaj dogodek v tem trenutku predstavlja na vaši strani meje. Slovenci imate smučarske skoke že tako ali tako zelo radi, zdaj pa ste na pragu zgodovinskega uspeha."

No, po njegovem mnenju ga Petru in nam ne more vzeti nič več. "S čimer se vračamo k mojima ptici in 'snajperju' (smeh). Vztrajam pri svojem. Po skoraj dveh desetletjih boste ponovno imeli zmagovalca novoletne turneje, česar sem vesel. Vesel sem tudi za vse ljubitelje tega športa v Sloveniji, za Petra, njegovo družino in celotno ekipo ter za moje slovenske novinarske kolege, ki skoke spremljajo že vrsto let. Na vse bom mislil, ko bom prenašal tudi zadnjo tekmo."