Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ROBERT POGAČAR
ROBERT POGAČAR
28.10.2015 13:26:07
Deli članek:

Robert Kranjec: Tablete raje za hujše čase

Grega Wernig
Robert Kranjec

Leteči Kranjčan, ki je 16. oktobra grdo padel med pripravami v Innsbrucku ter si ob padcu zlomil komolec, uspešno okreva in vsak dan opravlja kondicijske treninge. Na prve priprave na ledeni smučini v Oberstdorfu sicer ni odpotoval, a čez teden dni že namerava na skakalnico.

Svetovnemu prvaku v poletih iz leta 2012 v Vikersundu so v jeseniški bolnišnici že isti dan odstranili del komolca, namestili kovinske "šprikle" (palice) ter pričvrstili mišico. Včeraj so mu iz komolca pobrali šive, z izjemo tistih na delu operirane roke, medtem ko bo "šprikle" moral nositi vse do pomladi. Koliko ga bo to oviralo pri skokih, bo videl čez teden dni: "Ko bom oblekel kombinezon in si nadel smuči, bo bolj jasno, koliko me komolec moti pri zapenjanju, medtem ko me pri samem skoku niti ne bi smel ovirati. Trenutno je nekoliko omejeno le gibanje roke. Kondicijske treninge opravljam povsem normalno, tako kot vsi drugi. Vsak dan delam tudi posebne vaje za komolec. Moral sem le počakati, da so mi odstranili šive. Zdaj, ko jih ni več, bom lahko začel izboljševati gibljivost." 

Za lajšanje bolečin je Robi dobil protibolečinske tablete, ki pa si jih je raje prihranil za morebitne hujše čase: "Bolečina je vseskozi enaka. Na trenutke je v redu, na trenutke pa me kar močno boli. Verjetno bo bolečina prisotna še nekaj časa, a za zdaj jo lahko normalno prenašam, kar je tudi najpomembneje. V telesu imam veliko tujkov, tako da se mora telo nanje privaditi. S protibolečinskimi tabletami pa bom raje počakal. Nikoli ne vem, kdaj jih bom res potreboval." 

Kranjca je na nesrečnem treningu zaradi težav z eno izmed smuči takoj po odskoku obrnilo, nato pa je padel po doskočišču. Kot pravi, je šlo pri tem izključno za njegovo napako: "Takrat sem uporabil nove čevlje, ki gredo malce težje v okovje. Pri tem nisem bil dovolj pozoren in jih nisem povsem do konca porinil navznoter. Zadaj je šlo še normalno, spredaj pa očitno ne. Ker mi okovje ni prijelo, mi je smučka pri odrivu izskočila iz čevlja, zaradi česar me je tudi obrnilo," je opisal nesrečni pripetljaj.

Specialistu za polete se podoben padec ni primeril prvič. Že leta 2001 je grdo padel na planiški letalnici in takrat za nekaj časa tudi izgubil zavest, na treningu pa ga je obrnilo tudi na skakalnicah v Zakopanah in Kranju: "Glavna razlika je ta, da se v primerjavi z Zakopanami in Kranjem v Innsbrucku leti precej visoko. Tako se s te višine žal ne bi mogel rešiti veliko bolje, kot sem se." 

Padci so stvari, ki jih nekdo, ki se ukvarja s smučarskimi skoki, preprosto mora vzeti v zakup. "Pri nas so poškodbe takšne, v kakšnem drugem športu pa spet drugačne. S tem preprosto moraš računati," se je že sprijaznil tudi z zadnjo nevšečnostjo, ki se mu je primerila prav med njegovim zadnjim skokom na bergiselski skakalnici pred načrtovanim odhodom v domovino.

Letošnji svetovni pokal se tako kot že lani in predlani začenja v Klingenthalu na vzhodu Nemčije. Prvi tekmi sta na programu 21. in 22. novembra, kvalifikacije že dan prej. Na vprašanje, ali ga lahko že pričakujemo v ekipi, najstarejši član slovenske vrste odgovarja, da je to odvisno od ravni njegovih skokov: "Na zadnjih treningih pred tem padcem sem že dobro skakal. Ni bilo najbolje, a je bilo na visoki ravni. Menim, da večjih težav ne bi smel imeti." 

Torej ni bojazni, da bi zlomljen komolec kakorkoli vplival na Robijevo raven skokov? "Upam, da ne. Novih skokov se že veselim," še pravi v zvezi s tem.


ŠTEVILČNI V OBERSTDORF
V torek je na trening na skakalnico, ki vsako leto gosti uvodno tekmo novoletne skakalne turneje, letos pa so na njej kot prvi pripravili nalet z ledeno smučino, odpotovalo številčno slovensko zastopstvo z enajstimi skakalci članske ekipe in šestimi mladinci. Od članov reprezentance A manjka le Robert Kranjec, pridružil pa se jim je tudi Anže Lanišek, ki glede na trenutno formo enakovredno kandidira za nastop na uvodu svetovnega pokala. V Oberstdorfu bodo ostali do petka.