Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
14.03.2015 12:25:51
Deli članek:

Troboj se bliža vrelišču

Arsen Perić

Po današnji in jutrišnji tekmi na prizorišču skakalnice z najdaljšo tradicijo med vsemi v svetovnem pokalu bo jasno, ali se Peter Prevc pred planiškim finalom še lahko realno poteguje za veliki kristalni globus. Od vodilnega Severina Freunda ga trenutno loči 34 točk.

Spodbudno je, da je Peter na skakalnici v Trondheimu, na kateri je lani dokončno izgubil boj za veliki kristalni globus s Kamilom Stochom, pokazal zelo lepe skoke in se prvič po zmagi s svetovnim rekordom v Vikersundu povzpel na zmagovalni oder ter v skupnem seštevku prehitel osmoljenca Stefana Krafta.

MEDSEBOJNI OBRAČUNI V SEZONI 2014/15 (vključno s SP v Falunu)

Severin Freund – Peter Prevc 16:10
Severin Freund – Stefan Kraft 15:9
Stefan Kraft – Peter Prevc 17:10

Freund in Kraft sta dve tekmi izpustila, Freund je bil na eni diskvalificiran.

Tokrat mu je za razliko od Kuopia veter priskočil na pomoč, ki jo je tudi znal izkoristiti. Vseeno pa to ni bilo dovolj, da bi ponovno oblekel rumeno majico, saj je svojo morda celo življenjsko formo potrdil Severin Freund. Nemec je slavil že sedmič v sezoni in očitno spet ujel ritem iz konca lanske sezone, ko je bil na nordijski turneji trikrat prvi, dvakrat drugi in sedmi ter nato prvi in drugi še v Planici. 

Nemec je zmagal tudi na lanski tekmi na Holmenkollnu pred Bardalom in Stochom, Prevc se je takrat moral zadovoljiti z 11. mestom. Pred tem je bil na skakalnici nad Oslom še 14. in 15., kar pomeni, da na vrhunsko uvrstitev na njej še čaka

KRANJEC DVAKRAT NA STOPNIČKAH

Od zdajšnje ekipe slovenskih skakalcev ima skakalnico na Holmenkollnu v najlepšem spominu Robert Kranjec, saj je na njej dvakrat zasedel tretje mesto; leta 2012 za skakalno že upokojenim Avstrijcem Martinom Kochom in Freundom, leto pozneje pa za Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem in Poljakom Piotrom Zylo, ki sta si razdelila prvo mesto. Kranjec se danes po mesecu dni spet vrača v reprezentanco, v ekipi bo zamenjal Jaka Hvalo. Edino slovensko zmago na tej napravi je leta 1998 zabeležil Primož Peterka, pomočnik direktorja svetovnega pokala Miran Tepeš pa je bil leta 1987 na tretjem mestu za Avstrijcem Andreasom Felderjem in Fincem Arijem-Pekko Nikkolo, v letih 2007 in 2008 glavnim trenerjem slovenske vrste. Že leta 1981 se je s četrtim mestom in rekordom skakalnice tam izkazal tudi Primož Ulaga.

No, če je led prebil v Trondheimu, ni razloga, da ga ne bi tudi tu. Res pa je, da bi za resen boj za veliki globus potreboval kakšno zmago, ne le na tekmi, ampak tudi v medsebojnih obračunih z odličnim Nemcem. Na zadnjih enajstih tekmah od začetka nemške turneje, če štejemo še SP v Falunu, je bil Severin od Petra boljši na osmih, enkrat so ga diskvalificirali, naš adut pa je bil pred njim le ob omenjeni zmagi v Vikersundu, kjer je Freund končal kot četrti, in na prvi tekmi v Willingenu (Prevc drugi in Freund tretji). 

Kljub zadnji smoli v Trondheimu, za katero gotovo ni kriv sam, pa še zdaleč ne gre odpisati Krafta, ki ga je tudi zmagovalec pohvalil za mojstrstvo, da se je pri pristanku uspel izogniti padcu. Da je imel srečo, je priznal tudi 21-letni Avstrijec: "Hvala bogu se ni nič zgodilo. Če bi se mi to primerilo v Planici, bi bile posledice zagotovo drugačne. Tako lahko celo rečem, da sem bil deležen srečnega konca, čeprav verjamem, da bi brez tega pripetljaja lahko tudi zmagal. Drugi skok je bil drugače ponovno dober."

Arsen Perić

DRSANJE S ČEVLJI NI PADEC

Ob nesreči Stefana Krafta, ki je v Trondheimu ob odpeti smučki s smučarskim čevljem drsal po snegu, a se čudežno izognil padcu, za skok pa prejel ocene trikrat 13,5, 14 in 15, se je pojavilo tudi zanimivo vprašanje, ali se drsanje s čevljem po snegu šteje kot padec. Dolgoletni skakalni funkcionar in nekdanji sodnik Janez Bukovnik pravi, da ne: "Teoretično se lahko čez ciljno črto pripelješ po obeh čevljih, pa to ne bo ocenjeno kot padec. Ta se šteje šele takrat, ko z obema rokama podrsaš po snegu. Že če se snega dotakneš le z eno roko, je odbitek za dve točki manjši," je pojasnil Bukovnik, ki bo v Planici na komisiji za pravila pri FIS sprožil tudi to vprašanje.

Mimogrede, v enakem časovnem obdobju Kraft proti Prevcu vodi s 7:2, saj je izpustil polete v Vikersundu, v obračunu med Freundom in Kraftom pa je izid 7:1 v korist Nemca. Ta bi si z dvema novima zmagama že pred Planico lahko priskakal skoraj odločilno prednost. 

Peter bi tudi ob dveh drugih mestih za njim zaostajal že 74, Stefan pa ob enakem učinku 86 točk. Ne gre spregledati, da je Severin tudi odličen letalec, saj je aktualni svetovni prvak v poletih in po treh tekmah vodilni v tej zvrsti skokov.

vszi