Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp
rp
14.03.2015 07:45:11
Deli članek:

Pokal Vitranc: Ne obremenitev, ampak spodbuda

Arsen Perić

Letošnje že 54. tekmovanje za pokal Vitranc, ki je svetovni pokal prvič gostil leta 1968, redno pa od leta 1982, bo na najvišji ravni v znamenju dvoboja Marcela Hirscherja s Tedom Ligetyjem v veleslalomu in Felixom Neureutherjem v slalomu, Slovenci pa bodo zadovoljni že, če bodo prekinili dveletni urok brez ene same točke.

Zadnji Slovenec, ki je v Kranjski Gori prismučal do točk, je bil Mitja Valenčič pred tremi leti, takrat je bil osmi v slalomu. Veleslalomski post traja že kar osem let, vse od leta 2007, ko so Aleš Gorza, Valenčič in Bernard Vajdič zasedli 20., 26. in 28. mesto.

Leto kasneje je Gorza v finalu izpadel, nato pa v tej disciplini na podkorenski progi Slovenci v drugi vožnji niso več imeli svojega predstavnika.

Medtem ko je glavni trener moških ekip Klemen Bergant na novinarski konferenci optimistično dejal, da so fantje mladi, dobri in da bodo to tudi dokazali z uvrstitvami v finale na obeh tekmah, je bil trener za tehnične discipline Mitja Kunc v svojih napovedih bolj previden: "Nimam kakšnih posebnih pričakovanj. Napovedi se mi zdijo precej nehvaležne. Sam tekmovalcev nočem dodatno obremenjevati, saj se bodo že sami. Želim si le, da bi pogumno in srčno napadali ter pokazali korekten in borben pristop. Če bodo pokazali vožnje, kot so jih sposobni, me zanje ni strah."

NA VELESLALOMU ŠEST SLOVENCEV

Žan Kranjec je edini, ki je na treh od šestih veleslalomov v tej zimi osvojil točke. Na progo se bo podal s številko 32. Preostala peterica bo startala povsem pri koncu. Mišel Žerak (64), Klemen Kosi (66), Andraž Reich-Pogladič (68), Aljaž Dvornik (69) in Žan Grošelj (71).

Pozneje je Črnjan vendarle priznal, da sta se v drugo vožnjo realno sposobna uvrstiti le Žan Kranjec v veleslalomu in Matic Skube v slalomu. Slednji je v zadnjem času tekmoval na Japonskem na mehkem snegu, zato ima zdaj nekaj težav s prilagajanjem na zmrznjenega: "To je določen minus, a je dobil dobre točke za naslednjo sezono. Upam, da bo še vztrajal, saj če izgubimo še enega slalomista in ostanemo samo z mlado generacijo, bo vmes res ogromna luknja. Graditi mora na drugi vožnji s SP v Beaver Creeku, kjer je dosegel sedmi čas. Dober rezultat pa dejansko prinaša samo popoln napad," je prepričan nekdanji tekmovalec, ki je pod Vitrancem dvakrat prismučal na zmagovalni oder.

Za Kunca domač teren niti ne pomeni posebne prednosti: "To ni več tako kot včasih, ko smo tu imeli bazo in na tem bregu opravljali vse treninge. Dveh ali treh treningov, ki jih imajo fantje za sabo, pa ne moremo šteti za neko prednost. Vseeno je to, da smo doma, vendarle neki plus. Domači navijači, družine, prijatelji, vse to mora biti neka dodatna spodbuda. Obremenitev to ne bi smela biti," je še pristavil Kunc.

Arsen Perić
Za vse slovenske veleslalomske točke v tej sezoni je poskrbel Žan Kranjec, dvakrat je bil 24. in enkrat 28., ki tako ostaja edini slovenski veleslalomist, sposoben uvrstitve v finale na največjih tekmah. Kranjec bo imel tudi najbolj ugodno številko, startal bo takoj po prvi trideseterici. V Kranjski Gori do zdaj še ni nastopil v drugi vožnji: "Na hang treningu, ob prostem smučanju, sem dobil potrditev, da se na tem terenu in podlagi dobro počutim. To mi daje dodatno spodbudo pred tekmo. Takšne ledene in strme proge mi ustrezajo. S tem, kaj kdo pričakuje od mene, se ne obremenjujem, skušal se bom osredotočiti zgolj nase in na svojo vožnjo. To je tudi edini način, da lahko narediš rezultat, kot si ga želiš."

Ob Kranjcu bodo na današnjem veleslalomu priložnost dobili še Mišel Žerak, Andraž Reich-Pogladič, Žan Grošelj, Aljaž Dvornik in specialist za hitre discipline Klemen Kosi, slalomsko ekipo pa bodo ob Skubetu sestavljali še Miha Kürner, Dvornik, Grošelj, Jakob Špik in Štefan Hadalin, svetovni mladinski podprvak v superveleslalomu. Nastopil bo tudi najnovejši svetovni mladinski prvak v superveleslalomu Miha Hrobat, ki bo v slalomu v vlogi predtekmovalca.