Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
13.03.2015 08:55:37
Deli članek:

Åre: Kristalna noč

Arhiv Svet24

Tina Maze bi si želela, da na Švedskem, kjer bo danes nočni veleslalom, ponovi decembrski rezultat.

"Na juriš!" je včeraj dejal Andrea Massi, ko smo ga zvečer zmotili v hotelski sobi v Åreju. Ekipa aMaze in prva violina ekipe Tina sta trdno odločeni, da gresta po zmago, da prehitita Anno Fenninger in dobita nekaj točk prednosti v boju za skupno zmago.

PRAVLJIČNA SEDMICA
Dvakratna olimpijska in svetovna prvakinja Tina Maze bo na današnjem veleslalomu za svetovni pokala alpskih smučark v Areju na Švedskem nastopila s številko sedem, takoj za Avstrijko Anno Fenninger, največjo tekmico v boju za skupno zmago v pokalu. Na startu bodo še tri Slovenke: Ana Drev (25), Katarina Lavtar (32) in Tina Robnik (52).

Tekma se bo začela s prvo vožnjo ob 16. uri, finale pa bo ob 19. uri.

"Nič posebnega se ne dogaja," se je nasmejal Massi, ki mu adrenalin v krvi ne bo dal spati. Zdaj se dejansko začenja odločilni del sezone – zadnjih šest tekem, ko se bo odločalo, katera je najboljša smučarka v svetovnem pokalu v tej sezoni. Kako izenačen je dvoboj med Tino in Anno, govori tudi podatek, da je zelo verjetno, če katera od teh dveh smučark ne bo naredila res velike napake, da se bo boj za veliki kristalni globus odločil šele na zadnji, veleslalomski tekmi na zaključku svetovnega pokala v Meribelu.

"Dobro smo pripravljeni. Tina je spočita in pripravljena na boj. Je zelo motivirana, kar je zanjo dodatna spodbuda. Tina se je zelo dobro spoprijela s pritiskom, ki si ga je naložila po napakah v Mariboru. To je nova dimenzija, ki je do zdaj še ni pokazala. Že zdaj ji lahko čestitam, ne glede na to, kaj se bo zgodilo," je še dejal Massi.

Reuters
Kristalna noč je bil eden najbolj mračnih dogodkov v sodobni evropski zgodovini, ko so nemški ekstremisti razbili izložbe judovskih trgovcev v Nemčiji, takrat se je pravzaprav začel eden najbolj strahotnih genocidov v zgodovini.


Danes bo na Švedskem veliko bolj prijazna kristalna noč. Veleslalom bo že globoko v temi, saj na Švedskem prav veliko sonca oziroma dneva ni niti čez dan, bo pa pomemben v boju za veliki kristalni globus. Za koga bo kristalni petek 13. boljši? Tina je nekoč v pogovoru dejala, da ji ni pretirano mar za igro številk in da verjame vase in svojo notranjo moč, s katero lahko ukrotiš usodo. Danes ima priložnost, da vajeti smučarske usode spet trdno prime v svoje roke in predvsem da pokaže svoji najhujši tekmici, da velja tisti stari pregovor v smučarski karavani, ki ga je za sportal povedala Maria Höfl-Riesch: "Nikoli ne odpiši Tine Maze!"

Boj na Švedskem ne bo odločen, bo pa tisti, ki bo danes spredaj – Tini ali Anni –, dal veliko mero samozavesti in pomembno psihološko prednost. Več lahko izgubi Anna, vendar tudi Tina zagotovo ni imuna na udarce in praske, ki jih mora čutiti.

Kot je dejal Massi: "Na juriš!" Kot poznamo Tino, pa se ne bo pognala brezglavo pred puške, ampak bo progo napadla odločno in z glavo. Ni še čas za partizanski, gverilski način bojevanja.