Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
24.12.2014 21:40:16
Deli članek:

Prevc: Užitek na turneji je večji

Grega Wernig

Mladenič iz Dolenje vasi Peter Prevc bo tudi na 63. izvedbi novoletne skakalne turneje štirih skakalnic naš prvi adut, brez lažne skromnosti pa sodi vsaj v širši krog favoritov za skupno zmago. Sam se mednje noče prištevati, vseeno pa je pred turnejo dobro razpoložen.

Peter, kot je pri njem že navada, o izidih in seštevkih tudi tokrat noče razmišljati. "Moj cilj je zgolj ta, da dobro oziroma čim boljše odskačem. Takrat se ti po navadi tudi dobro izide. Skakati s čim manj napakami je moj izziv za celotno sezono. Če bom skakal dobro, bom gotovo visoko, če ne, pač ne," je zadnji stavek še enkrat ponovil tudi ob vprašanju, kolikšen izziv mu je izboljšanje lanskega četrtega mesta v skupnem seštevku turneje.

Naš prvi adut na turneji se dobro zaveda, da se na njej ne da ničesar izsiliti. "Prevelika želja se hitro obrne v to, da si potem še slabši, kot si bil prej. Na tekmo je treba iti pametno in odskakati z glavo," ve, kakšno taktiko mora ubrati.

Peter je letos na turneji že šestič, v seštevku pa jo je po vrsti končal na 41., 13., 20., osmem in četrtem mestu. Kot pravi, se je za vsako tekmo na njej treba posebej pripraviti: "Na naslednjo začneš gledati šele, ko je prva končana. Vsi tekmovalci turnejo jemljemo načeloma enako, mediji pa jo vzamete nekoliko drugače in okrog nje delate precej več pompa. Primerja se jo že s svetovnim prvenstvom ali finalom v Planici. Če ne drugega, tudi navijači drugače gledajo na to turnejo, saj so tribune polne na vseh štirih skakalnicah. Tudi zaradi tega so skoki na njej še toliko večji užitek."

CILJI RELATIVNO NIZKI
Čeprav je glavni trener Goran Janus razkril, da ima Slovenija do zdaj največ osvojenih točk v pokalu narodov pred začetkom novoletne turneje (1174, lani 1009), cilji zaradi tega niso postavljeni višje. Ti so tudi letos eden med deseterico in dva med petnajsterico v skupnem seštevku. "Konkurenca je zelo izenačena, krog favoritov pa širok," meni, da cilji niso nizki. Tudi skakalci, ob Prevcu gredo na turnejo še Jernej Damjan, Robert Kranjec, Matjaž Pungertar, Nejc Dežman in Anže Lanišek, se z uvrstitvami nočejo posebej obremenjevati.
Če ne bo poškodb ali večjih težav koga od skakalcev, bo ista šesterica ostala v ekipi do konca turneje, Jurij Tepeš, ki se bo zdaj pripravljal s klubskim trenerjem, pa se bo v ekipo vrnil na poletih na Kulmu, kjer bo prenovljeno letalnico 8. januarja odprl Gregor Schlierenzauer.

Ob vprašanju o favoritih tudi naš adut ni mogel ali želel izpostaviti nikogar: "Zagotovo bodo zelo blizu prvi trije v seštevku svetovnega pokala (Anders Fannemel, Roman Koudelka in Michael Hayböck, op. p.), vsaj še dva ali trije pa se bodo priključili od zadaj. Gre za tekme, kjer pritisk nekoga uniči in drugega dvigne, mene pa ne spremeni. Treba je počakati na razplet in šele potem analizirati."

Ne glede na vse pa se Peter strinja, da je turnejo pričakal na višji ravni kot lani. Takrat jo je začel s 16. mesta v svetovnem pokalu, letos z deset mest višjega: "Splošna forma je boljša, videli pa bomo, ko bomo prišli tja. Naveličal sem se ves čas nekaj napovedovati. Pred tekmo ne moreš ničesar obljubiti. Lahko se celo poškodujem in me sploh ne bo na turnejo."

Čeprav je včasih krivičen, je sistem v parih na izpadanje, ki je na turneji že od sezone 1996/97, ko jo je osvojil Primož Peterka, za Petra povsem sprejemljiv: "Če dobro skačeš, si zraven, tudi če si na meji, se ti še vedno lahko izide. Tako zelo nepošten ta sistem torej vendarle ni. Res imaš lahko tudi nekaj smole, ostaneš šesti med srečnimi poraženci v paru in izpadeš iz finala, čeprav imaš oceno za med prvih 20. Se pa to zgodi kvečjemu enemu ali dvema skakalcema na turnejo."

Letos imajo skakalci dan več prostega časa, potem ko bodo po nedeljski tekmi v Oberstdorfu kvalifikacije za novoletno tekmo v Garmisch-Partenkirchnu šele v sredo. Običajno je bila prva tekma 29. ali celo 30. decembra, a ker je letos nedelja 28. december, je zato pač dan prej. Na vprašanje, ali mu dan počitka več ustreza, naš mojster odgovarja, da se tega sploh ne sprašuje: "Načrt so postavili takšen, kot so, in z njim se je treba sprijazniti. Moraš si narediti svoj načrt, kako boš izkoristil ta prosti dan več."

Med vsemi štirimi skakalnicami ima najstarejši iz družine petih otrok najraje skakalnico v Oberstdorfu, kjer je lani turnejo začel s tretjim mestom: "Tam sem nekako najbolj domač. Navadno pa je tako, da ko ti gre dobro, so dobre prav vse skakalnice, ko ti ne gre, pa nobena. Nobena pa ni takšna, da bi šel nanjo s strahom. Slabši nastop vzameš kot izziv, da jo boš naslednjič uspel pretentati."

Zadnje skoke pred turnejo Peter opravlja na 90-metrski skakalnici v Planici, kjer je včeraj skakal tako dopoldne kot tudi popoldne. Ta trening ocenjuje kot zelo koristen, da je naprava manjša, pa ga prav nič ne moti. "To je prvi trening to zimo, na katerem skačem brez številke. Zaenkrat se je izšlo kar dobro. V Engelbergu sem imel nekaj težav s počepom in njegovim ohranjanjem do odskoka. To lahko treniram tudi na manjši skakalnici. Skokov na večji torej ne pogrešam, glede na pogoje tudi za konkurenco dvomim, da jih bo imela kaj več."

Včerajšnji trening v Planici je bil namenjen tudi zadnjemu testiranju dresov in smuči pred odhodom na turnejo. Kot ocenjuje naš najboljši skakalec, so vsi dresi še vedno dobro ohranjeni. "Čaka nas samo še jagodni izbor, katerega vzeti s seboj," je dejal in podobno dodal tudi glede izbire med lanskim in letošnjim modelom smuči.

Ocenil je še nov predpisani model čelade, ki se mu zdi precej velika. "Tako je visoka, da v počepu več ne vidim dobro pred sabo. Res pa je, da so te čelade sprejeli zavoljo varnosti, in s tem se je treba sprijazniti," je še dodal za konec pogovora.

Grega Wernig