Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
12.08.2014 09:16:41
Deli članek:

Spremembe, spremembe, spremembe ...

Arsen Perić

Na letošnji poletni turneji skakalci nastopajo po novih pravilih, ki pa so jih tako športniki kot trenerji sprejeli s precej mešanimi občutki.

Vzbuja se vtis, da so odgovorni pri FIS nad njimi precej bolj navdušeni. Na naslednji tekmi v Courchevelu bo najverjetneje šla v seštevek le polovična ocena kvalifikacijskega skoka.

Da nova pravila do skakalcev niso najbolj poštena, je pokazala že prva tekma poletne velike nagrade v Wisli. Najboljši skakalec minule sezone Kamil Stoch se po ponesrečenem kvalifikacijskem skoku ni uvrstil v finale, čeprav je nato v prvi seriji prejel tretjo oceno.

Dejstvo je, da vetrovni in vremenski pogoji v kvalifikacijah in na tekmi pogosto niso enaki, skakalci pa se v njih tudi različno znajdejo. Predlog, da se bo zdaj v skupni seštevek štela polovica ocene kvalifikacijskega skoka, kar naj bi preizkusili že v petek v Courchevelu, je le na videz boljša rešitev. Kvalifikacije so kvalifikacije in bi morale biti ločene od tekme. Takšno seštevanje in preračunavanje tako pri akterjih kot pri gledalcih povzroča dodatno zmedo, ki je nastala že s pravilom o vetrovni in naletni izravnavi. Tudi razdelitev skakalcev v štiri skupine po dvanajst, iz katerih jih nato v finalno serijo napreduje prvih šest, tekmi ne prinaša nobene dodane vrednosti, kvečjemu iz finala po krivici izloči koga, ki bi si ga po starem sistemu zagotovil.

Nad novim sistemom ni navdušen niti naš glavni trener Goran Janus, ki ni skrival, da je pred zadnjo tekmo glasoval proti obstoječemu sistemu. "Sem proti, ker ima kvalifikacijski skok preveliko težo. Da imaš možnost za vrhunsko uvrstitev, moraš dobro skočiti že v kvalifikacijah. Tudi za uvrstitev v finalno serijo moraš biti v formi. Tisti, ki imajo težave, se v prvo polovico svoje skupine, torej med najboljših šest, zelo težko uvrstijo. Kar zadeva predlog o polovičnih točkah, je res boljši od prejšnjega, a pomembni so seveda skoki," meni Janus, ki ob tem dodaja, da se ta trenutek z novimi pravili noče preveč obremenjevati, ampak ga zanima samo forma njegovih varovancev.

Vseeno se tudi našemu glavnemu trenerju zdi prav, da so s kolegi glede novih pravil dobili možnost glasovanja pred zadnjo tekmo. "To je v redu, čeprav je res, da so bili nekateri trenerski kolegi v pogovorih proti temu sistemu, a so potem vseeno glasovali za. Zdi se mi, da so pri odločanju o tem v prednosti večje skakalne nacije, manjše pa v podrejenem položaju," je še pristavil Janus.

TEPEŠ: NI NUJNO, DA LE NA LETALNICAH
Pomočnik direktorja svetovnega pokala Walterja Hoferja Miran Tepeš pravi, da glasovanja trenerjev pred tekmo v Einsiedelnu pri žiriji niso vzeli kot obvezo, ampak so jih samo povprašali za mnenje. "Povsem možno je, da bomo to storili še kdaj. Konec koncev smo vsi na isti ladji," je navdušeni morjeplovec hitro uporabil morsko terminologijo.

Dodal je, da je žirija že tokrat predlagala, da bi na tekmi štele le polovične točke iz kvalifikacijskega skoka, in da bo to najverjetneje uporabljeno na petkovi tekmi v Courchevelu. "Po koncu poletnih tekem se bomo skupaj odločili, ali bo ta sistem obveljal tudi v zimski sezoni. Če se bo izkazal za dobrega, ni nujno, da ga bomo uporabili samo na tekmah na letalnicah, ampak tudi na ostalih tekmah," je s tem nekoliko presenetil, saj se je prej govorilo zgolj o preizkušanju pravil za tekme na letalnicah. Ko smo to možnost omenili Janusu, je presenečen odvrnil, da zanjo sliši prvič ...

NOVA PRAVILA

  • iz kvalifikacij se na tekmo uvrsti 48 skakalcev, skok šteje v končni seštevek (na naslednji tekmi v Courchevelu naj bi štela polovica ocene kvalifikacijskega skoka)

  • v prvi seriji skakalce razdelijo v štiri skupine po 12. Prvih šest iz vsake skupine se uvrsti v finalno serijo, pri čemer se jim v oceno prišteje še kvalifikacijski skok

  • v finalni seriji se v obratnem vrstnem redu glede na prej dosežene točke pomeri 24 skakalcev. Točke pa dobijo tudi tisti, ki so že razvrščeni od 25. do 30. mesta