Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
12.08.2014 03:13:43
Deli članek:

Zdaj pa naj pokažejo

Reuters

Na EP bo že prvi dan nastopila osmerica slovenskih atletov z Martino Ratej na čelu, ki je v krogu favoritinj za kolajne.

Od slovenskih atletov bodo danes nastopili Tina Šutej v skoku s palico, Sonja Roman na 1500 m, Kristina Žumer in Maja Mihalinec na 100 m, Marina Tomić na 100 m z ovirami, Žan Rudolf na 800 m in Nina Djordjevič v daljini.

Od slovenskih tekmovalcev, ki so na evropskem prvenstvu v Zürichu, je na slovitem Letzigrundu doslej nastopila le Martina Ratej v metu kopja. Kvalifikacijska norma za finale v njeni disciplini je 57,50 m, kar je več kot osem metrov manj od letošnjih najboljših izidov slovenske rekorderke. »Pogledala sem stadion in upam, da ne bo deževalo. Čaka me začetek EP, 57,50 m je kvalifikacijska norma in to bom poskušala čim prej doseči. Če bo le mogoče, že v prvem metu. Pripravljena sem dobro in se že veselim tekme je dejala Ratejeva, ki doslej na velikih tekmovanjih še ni osvojila medalje, že nekajkrat pa je bila med osmerico. Tokrat je v vlogi ene od favoritinj za zmagovalne stopničke.

Nastop v finalu načrtuje tudi Tina Šutej, ki bo nastopila v drugi kvalifikacijski skupini, 4,50 m, kolikor je avtomatična kvalifikacijska višina za finale, pa je Ljubljančanka letos zmogla že nekajkrat. "Počutim se dobro. Prvi trening je bil kratek, ker me že zjutraj čakajo kvalifikacije. Tartan je trd in zelo drugačen kot na ostalih stadionih. Prizorišče je dobro, stadion je lep. Mislim, da bo tudi vzdušje dobro in da me čaka lepa tekma," je po treningu, ki je večino časa potekal v dežju, povedala Šutejeva.

"Danes sem bil prvič na tem stadionu in je zelo dober, zelo mi je všeč. Tartan je trd in proga bo hitra. Imam pa težko skupino s tekmovalci s hitrejšimi časi glede na ostale skupine. Edina prednost bo, da bom v zadnji skupini in bom videl, kako bodo tekli v ostalih treh skupinah. Že v kvalifikacijah bom moral teči na vso moč, od starta do cilja. Mislim, da bom moral teči blizu svojemu osebnemu in državnemu rekordu, da bom prišel v polfinale. Na letošnjem EP se le 16 tekmovalcev uvrsti naprej, pred dvema letoma se nas je 24. Bo težje, vendar sem bolje pripravljen kot pred dvema letoma. Forma je dobra, in če bo v glavi vse v redu, bo tudi rezultat dober," je dejal Rudolf.

"Steza je zelo dobra in starter, s katerim smo na treningu preizkušali starte, mi je zelo ustrezal. Proga je trda in bo zelo hitra. Slabšega vremena, kot je bilo na evropskem pokalu v Talinu, ko smo dobesedno zmrzovali, ne bo, dežja smo pri nas na tekmah navajeni. V moji skupini izstopa Nemka Nadine Hildebrand. Upam, da mi ne bo znova usode krojila Rusinja Julija Kondakova. Upam, da jo bom v tretje premagala in se po mestih zanesljivo uvrstila v polfinale," upa Tomićeva.

Romanova bo na 1500 m tekla v prvi kvalifikacijski skupini: "Stadion je lušten, ni tako gromozanski kot na večini ostalih velikih atletskih tekmovanj, ko imaš občutek, da je proga daljša od 400 m. Le od stadiona za ogrevanja do tekmovalnega s prevozom traja deset minut, zato bo zelo pomembno, kako bo potekalo ogrevanje. Tako dolge poti med stadionoma sicer še ni bilo. Skupina, v kateri sem, je zelo močna, težka, mogoče pa lahko ravno zaradi tega pridobim in se po času uvrstim v finale, saj bo skupina verjetno hitrejša kot druga, v kateri pričakujem več taktiziranja."

Sprinterki imata bolj malo možnosti, da bi se uvrstili v naslednji krog, saj sta po izidih sezone precej oddaljeni od prvih štirih mest. Kristina Žumer bo nastopila že na četrtem EP: "Šele pred mesecem dni sem zaradi zdravstvenih težav znova začela trenirati. To bo moja tretja tekma. Na 100 m imam še veliko težav s startom, želim si dobrega izida, več pa pričakujem od teka na 200 m."

"Vzdušje se stopnjuje in vse bolj se zavedam, da bo šlo jutri zares. Še nikoli nisem tekla na tako trdem tartanu. Zamenjala sem žeblje na tekmovalni obutvi in upam, da bo vreme lepo. Moj cilj je, da se čim bolj približam osebnemu rekordu," pa je dejala Mihalinčeva.

Nina Djordjevič si želi finala: "Želim si, da bi ostala mirna, ker me lahko publika na stadionu preveč ponese. Če bi deževalo, bo malo drselo, vendar bo za vse enako. V kvalifikacijah si želim, da bi mi uspel vsaj eden izmed treh skokov in da ne bo nepotrebnih prestopov. Potrudila se bom in uživala v tekmi na tem super stadionu."

KVALIFIKACIJE (S SLOVENSKO UDELEŽBO)
10.30 palica (ž) - skupina B: TINA ŠUTEJ
kvalifikacijska norma: 4,50 m ali 12 najboljših
10.35 1500 m (ž) 1. krog - skupina 1: SONJA ROMAN
za finale: prve štiri in še štiri najboljše po času (2 skupini)
12.16 kopje (ž) - skupina B: MARTINA RATEJ
kvalifikacijska norma: 57,50 m ali 12 najboljših
11.56 100 m (ž) 1. krog - skupina 3: KRISTINA ŽUMER
12.03 100 m (ž) 1. krog - skupina 4: MAJA MIHALINEC
za polfinale: prve štiri in še štiri najboljše po času (5 skupin)
13.46 100 m ovire (ž), 1. krog - skupina 3: MARINA TOMIĆ
za polfinale: prve tri in še štiri najboljše po času (4 skupine)
19.29 800 m (m) 1. krog - skupina 4: ŽAN RUDOLF
za polfinale: prvi trije in še štirje najboljši po času (4 skupine)
20.07 daljina (ž) - skupina B: NINA DJORDJEVIČ
kvalifikacijska norma: 6,65 m ali 12 najboljših
20.56 in 21.03 100 m ovire (ž) polfinalni skupini (Marina Tomić)

KONČNE ODLOČITVE (2)
19.34 krogla (m)
20.20 10.000 m (ž)