Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
14.07.2014 18:25:26
Deli članek:

Ne, nisem vedel!

Arsen Perić

Eden od četverice grešnikov, ki so bili v zvezi z afero Vanessa Mae kaznovani s štiriletno prepovedjo delovanja pri kakršnihkoli aktivnostih SZS, je tudi novi in stari vodja panoge za alpsko smučanje Vlado Makuc. Sam vso krivdo zanika in pravi, da z domnevnimi nepravilnostmi na Krvavcu, kjer je bil v vlogi glavnega sodnika, ni bil seznanjen.

Ste vedeli za nepravilnosti, ki so se dogajale v zvezi s tekmami na Krvavcu, in če ste, zakaj o tem niste nikogar obvestili?

Te stvari je raziskala komisija, ki je dala poročilo izvršnemu odboru. V tistem poročilu tudi piše, kaj je kdo kršil oziroma se ugotavlja objektivna odgovornost. Glede subjektivne odgovornosti se ta komisija ni opredeljevala in iz tega poročila tudi ni razvidna. Ukrep je bil izrečen na podlagi tega poročila in moje mnenje je, da bodo morali v postopku bolj natančno opredeliti, kdo je zakrivil določene kršitve. Sam sem bil tam v vlogi glavnega sodnika, ki ima po pravilih FIS točno določene naloge, ki jih na terenu opravlja. Sam mislim, da sem jih tudi opravil. V kolikor se bo jasno pokazalo, da tega nisem storil, bom za to odgovarjal. Ostalih nepravilnosti pa se ne da kar tako zapakirati v en paket.

Še vedno niste odgovorili, ali ste vedeli za nepravilnosti, ki so se po ugotovitvah komisije dogajale na Krvavcu.

V trenutku izvedbe tekem tega nisem vedel. Poročilo te komisije sem dobil na vpogled le delno. Z njim sem bil seznanjen šele v prejšnjem tednu, ko sem bil na razgovor o poteku tekme poklican tudi sam. Vem, da so bili razgovori opravljeni tudi z drugimi udeleženci. Pripomba z moje strani je tudi ta, da v vseh zakonitih rokih do 30 dni po tekmi, ko ti roki potečejo, ni bila podana nobena uradna pritožba.

Torej v času tekme na Krvavcu niste posumili, da bi bilo z merjenjem časov in rezultati, v katerih se je znašla celo smučarka, ki ni tekmovala, karkoli narobe?

V zadnjem času sem kar pogosto deležen vprašanja: 'Ali res nisi vedel?' Ne, nisem! Stvari, v katere sem takrat imel v pogled, sem tudi pregledal. Ve se, kaj je naloga glavnega sodnika. On je tisti, ki pregleda diskvalifikacije in preveri, kdo je na startni listi. Kot sem povedal že večkrat, je tekma potekala v res nemogočih razmerah, v katerih kakšnih drugih tekmovanj sploh ne bi izvajali; še posebej ne z boljšimi tekmovalci, saj takšno tekmovanje nima smisla.

In kakšne so bile te vremenske razmere?

Te so bile res zelo, zelo slabe. Najprej je deževalo, potem snežilo, bila je tudi megla. Po programu bi morali biti vsak dan izvedeni dve tekmi, a se je to razvleklo na tri dni, saj prvi dan tekme sploh ni bilo mogoče izvesti. Naslednji dan se je start tekme nekajkrat prestavil, nato pa smo jo izvedli v pogojih, kot so dejansko bili. Slabi pogoji in preložitve tekem so bile tudi razlog, da je nekaj tekmovalk zapustilo prizorišče. Ugotovile so, da glede na kvaliteto proge, vidljivost in pogoje ne morejo računati na ustrezen rezultat. S tem podatkom se zdaj manipulira. Tisti štirje, ki nosimo objektivno odgovornost, smo bili takrat edini na terenu, drugi, ki ugotavljajo kaj in kako, pa to počnejo na podlagi izjav, medtem ko na terenu niso bili prisotni. Vsekakor bi morali v večji meri upoštevati tudi izjave ljudi, ki so na terenu tudi dejansko bili.

Kako je s sumom korupcije in podkupovanja, ki ga je na seji IO izpostavil direktor SZS Jurij Žurej?

V treh dneh, kolikor sem bil na Krvavcu, niti slučajno nisem zaznal, da bi kdorkoli pristopil s kakšni tekmovalki z namenom, naj bi jo prepričeval, naj starta, ali ji celo kaj ponujal. V funkciji glavnega sodnika sem prejel poročilo sodnika na startu in sodnika na cilju, kakor tudi vodje časomerilcev in kontrolorjev ob vratcih. Od nikogar od njih pa nisem bil opozorjen, da na terenu potekajo kakšne nepravilnosti. Prav tako ne s strani udeležencev, bodisi trenerjev ali tekmovalk.

Ste bili sploh v kakršnemkoli stiku s predstavnikom tajskega olimpijskega komiteja ali Vanesso Mae?

Ne, nisem. Organizacija tekme je stvar organizatorja. V tem primeru je bila to tajska smučarska zveza, ki je najela izvajalca, Smučarski klub Triglav iz Kranja. S strani tajske zveze sta bila na Krvavcu samo Vanessin trener in menedžer, nisem pa videl nobene potrebe, da bi z njima komuniciral.

Ste po tekmi kakšno rekli s tehničnim delegatom FIS, Italijanom Fabiom De Cassanom?

Seveda! V funkciji glavnega sodnika je, da komunicira z delegatom in vodjo tekmovanja. Ti trije ljudje sestavljajo žirijo, ki obravnava stvari, če jih je seveda potrebno obravnavati.

Vas je on morda opozoril, da bi bilo lahko karkoli narobe?

Ne, na ničesar me ni opozoril. Sklepam, da iz istega razloga kot mene tudi njega ni nihče obvestil o stvareh, ki naj bi bile evidentne.

In kaj nameravate zdaj storiti vi?

Počakal bom na naslednje korake vodstva SZS. Izvršni odbor je sprejel sklep, kot ga je sprejel, in sklepam, da bo pozivnici sklepa o suspenzu sledila odpoved pogodbe. Uradno pa o tem še nisem bil obveščen.

In če jo boste dobili?

Potem bom uporabil vsa pravna sredstva, da postopek spravimo skozi tako, kot mora iti, torej po vseh pravilnikih in statutih. Kot človek, ki je skoraj 40 let pošteno delal na SZS, si lahko privoščim, da tako zaščitim svojo integriteto. Nenavadno v izpeljavi samega postopka je bilo že to, da se je v tej fazi zaobšlo častno razsodišče. Za izrekanje kazni je po statutu SZS pristojna skupščina, ki ji mora gradivo pripraviti častno razsodišče. To je tudi tisto, ki kazen predlaga. Ugibam, da se bodo po odločitvi tega razsodišča predlogi kazni in morebitne odpovedi poslali naprej na skupščino.

Kako je z vašo zaposlitvijo preko razpisa ministrstva za šolstvo in šport, ki je financiralo vaše delovanje v vlogi vodje mladinskega in otroškega programa?Ko sem bil junija znova potrjen za vodjo panoge, so naši 'prijatelji' že takoj zjutraj naslednji dan preverjali na ministrstvu, ali sem pogodbo prekinil. To smo seveda tudi takoj naredili. Bili smo 'prijateljsko' opozorjeni, da ne bi bila kakšna kršitev še tam.