Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
26.05.2014 13:19:00
Deli članek:

Upor na ladji Bounty

Fotomontaža: Jure Lešnik

Smučarji so pred četrtkovim zasedanjem alpskega zbora opozorili na po njihovem nesprejemljive pogoje sofinanciranja treninga. Tekmovalci morajo za programe, ki jih je sestavil strokovni svet, plačati od 2000 do 9000 evrov, njihov strošek pa so tudi letalske vozovnice za Južno Ameriko.

Aljaž Dvornik, Andraž Reich Pogladič, Boštjan Kline, Jakob Špik, Jan Kunc, Klemen Kosi, Martin Čater, Matic Skube, Miha Hrobat, Miha Kürner, Mišel Žerak, Štefan Hadalin, Žan Grošelj in Žan Kranjec poudarjajo, da je trenutni predlog neizvedljiv in nesprejemljiv. Smučarji naj bi za lastne priprave plačali po 2000, 7000 oziroma 9000 evrov in letalske vozovnice, odvisno od statusa A, B ali C v ekipi. »Višina zneskov, ki bi jih morali reprezentanti poravnati, je glede na materialni položaj večine neobvladljivo visoka in bi lahko zaradi negativnih materialnih učinkov znova postavila pod vprašaj zmožnosti nadaljevanja športne poti,« so zapisali smučarji.

Ob tem opozarjajo tudi na dejstvo, da SZS plačuje visoke odškodnine nekdanjim sodelavcem in da zaradi negativnih posledic odločitev odgovornih v preteklosti ne smejo trpeti programi tekmovalcev. Zato zvezo pozivajo, naj za priprave najde denarne rezerve. Z zdajšnjimi zahtevami je po njihovem mnenju lahko ogrožen obstoj vrhunskega alpskega smučanja v Sloveniji.

Alpinci zahtevajo, naj zveza javna, sponzorska in donatorska sredstva usmeri v delovanje selekcij. Tekmovalci so brez lastnih stalnih prihodkov in v večini ne bodo mogli slediti zahtevam zveze. K drugačnemu pristopu so odgovorne na zvezi pozvali tudi predstavniki smučarskih klubov iz Kranjske Gore, Škofje Loke in Maribora. V klubih menijo, da je 164.000 evrov, ki naj bi jih plačali tekmovalci, več kot 15 odstotkov proračuna.

 

Nič nenavadnega

Samoprispevek v smučanju ni nič novega in nič nenavadnega, saj ga plačujejo tudi tekmovalci v drugih zvezah, recimo finski (res pa je, da so tam športniki zaposleni v javni upravi in imajo na mesec okoli 2500 evrov prihodkov). Verjetno je celo dobro, da tekmovalci plačajo nek prispevek, vendar bi moral biti sistem stimulativen. Recimo obvezen prispevek (večinoma ga tekmovalcem plačajo klubi), vendar ne tako absurdno visok, kot je 9000 evrov za C-reprezentanta, a potem bi moral biti tekmovalec prav tako nagrajen za vsako točko svetovnega pokala pa tudi za udeležbo pri sponzorskih in humanitarnih dejavnostih zveze.

 

Za vse ni kriva zveza

Dušan Gorišek, vodja obora za alpsko smučanje, se je včeraj sestal z nekaterimi tekmovalci in obljubil, da bo poskušal zadevo urediti. Toda kako? Za programe manjka denarja in lahko ga porabijo toliko, kolikor ga imajo, poleg tega pa morajo plačevati dolgove iz preteklosti. Ampak prav, športniki morajo plačati zato, da lahko trenirajo, tako kot vsi rekreativci, če želijo v fitnes, na tek, v bazen ali na uro tenisa.

Toda športniki tudi predstavljajo Slovenijo in smučarsko zvezo na mednarodnih tekmovanjih, zato morajo imeti drugačen status. Ne nazadnje ne smučajo zaradi svojega zdravja, ampak tvegajo svoje zdravje, da bi dosegli vrhunske rezultate. Drži, da mnogim ne uspe, ampak tak je davek vrhunskega športa. Bi pa bilo zanimivo, če bi recimo predlagali, da tudi Gorišek plača participacijo, ker je lahko predsednik alpskega odbora, v višini 2000 evrov. Ali pa, da bi trenerji, ki dobijo mesečno plačo okoli 2500 evrov, plačali prispevek za telefon ali za avtomobil, saj oboje uporabljajo tudi v zasebne namene, plačuje pa zveza. Ob omenjenih prispevkih bi hitro prišli do take vsote, da tekmovalcem sploh ne bi bilo treba plačevati participacije.

 

Svoje podjetje in predstavnica za medije

Alpski odbor, ki se redno sestaja tudi na precej nenavadnih lokacijah, je prišel na idejo, da bi ustanovili svoje podjetje (d. o. o.), prek katerega bi izvajali marketinške storitve in tudi nekatere druge stvari. Poleg tega pa bi radi imeli svojo predstavnico za medije, saj do zdaj za to naj ne bi bilo dobro poskrbljeno. Denar gre torej za dodatne ljudi, participacija za tekmovalce pa raste. V alpskem odboru so imeli tudi idejo, da bi Tino Maze povsem izločili iz sistema zveze, da naj bi se tržila sama in od zveze ne bi dobivala nobenega denarja. Kakšna neumnost! Kdo pa privabi največ sponzorjev na zvezo? Ob vsem tem ne bi bilo nič presenetljivega, če bi alpski odbor v četrtek na alpskem zboru dobil nezaupnico in razrešnico, kar bi pomenilo, da bi se vse spet začelo znova. 

Pa toliko medenih besed smo slišali v zadnjih tednih od danes odgovornih. In če bomo s slovenskim smučanjem res delali v smeri, kot želi zdajšnji alpski odbor, potem jim v prihodnosti ne bo treba skrbeti. Nobenih težav ne bo več, saj se bo cela reprezentanca, tako moška kot ženska, lahko usedla v manjši kombi in se odpeljala na trening na Peco.