Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
23.05.2014 18:00:00
Deli članek:

Na taki višini je premalo kisika

Drago Wernig

Pri ekipi aMaze so včeraj predstavili novega trenerja za sezono 2014/15. S Tino Maze, Andreo Massijem in Andreo Vianellom bo sodeloval Italijan Valerio Ghirardi. Tina je na predstavitvi v Avtohiši Jarc pogledala tudi nazaj, predvsem pa se zazrla naprej in razložila, zakaj se je odločila nadaljevati kariero in kakšni so njeni cilji v morda zadnji sezoni v karieri. Še vedno pa je v ekipi aMaze nekaj vprašanj - no, vprašanja, kdo bo vodja, ni, saj je to Massi - največje je, kdo bo vstopil namesto fizioterapevtke Nežke Poljanšek. Odgovora še ni, v igri pa naj bi bila dva kandidata.

Tina je za naš časopis že pred časom povedala, da s takimi občutki, s katerimi sama ni bila zadovoljna, noče končati kariere. Zakaj je bilo v pretekli sezoni tako, kot je bilo? »Po izjemni sezoni 2012/13, ko sem presegla vse rekorde, sem bila na višini 2414 metrov. In na taki višini je manj kisika in se težko diha. Zdaj, ko sem se po pretekli sezoni spet spustila malce nižje, bo precej lažje. Spet bom lahko zadihala s polnimi pljuči in se pripravila na naskok na vrh. Res pa je, da imam še največ neporavnanih računov s slalomom,« je dejala Tina, ki je z Massijem v Gorici že začela priprave na novo sezono. Sicer ne še povsem na polno, ampak kmalu, zelo kmalu bodo prišli tudi tisti dnevi, ki jih bo Tina najraje odmislila. »Malce me že bolijo stegenske mišice, ker smo začeli treninge za telesno pripravo, toda to je tista prava bolečina, ki pomeni, da sem živa. Sicer pa mi je dal Andrea konec aprila in del maja prosto, kar sem izkoristila za študij. Bila sem tudi na praksi, eno uro v razredu in na koncu mi je bilo kar žal, da sem morala zapustiti otroke,« je govorila Tina

Novi, a stara želja

Valerio Ghirardi je pred dvema letoma praznoval Abrahama, v alpskem smučanju pa je že vse življenje, saj je že leta 1980 opravil izpit za smučarskega trenerja. Prvič je smučarski javnosti postal znan leta 1991, ko je postal trener italijanske šampionke Isolde Kostner in z njo osvojil pol ducata kolajn na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Čeprav je Valerio vsestranski trener, je pri Isolde skrbel bolj kot ne za tehnične prvine smučanja, čeprav je bila Kostnerjeva bolj znana kot tekmovalka v hitrih disciplinah, v katerih pa so tehnične malenkosti izjemno pomembne. Potem je postal glavni trener italijanske ženske reprezentance in ostal na položaju do konca sezone 2005/2006, ko je odstopil, ker se je čutil odgovornega, da Italijanke na domačih olimpijskih igrah v Torinu niso dosegle pričakovanih rezultatov.

Nato se je preselil v Španijo in skrbel za Carolino Ruiz Castillo in Mario Rienda Contreras (slednji je pomagal z nasveti v tehničnih disciplinah, prvi pa z nasveti v hitrih disciplinah). Po olimpijskih igrah v Vancouvru se mu je pogodba s špansko zvezo iztekla in pred sezono 2010/11 je bil v igri tudi za trenerja Tine Maze.

Takrat so v italijanskih medijih omenjali, da je Ghirardi eden od kandidatov za ekipo aMaze, bil pa je tudi v kombinacijah pri britanski smučarki Chemmy Alcott. No, službo pri Tini Maze je takrat dobil Livio Magoni, Ghirardi pa je odšel na italijanski paraolimpijski komite, kjer je skrbel predvsem za prvo zvezdnico italijanskega smučanja za invalide - Melanio Corradini.

»Dolgo smo razmišljali in na ledeniku Kaunertal smo testirali smuči, pridružil pa se nam je tudi on. Spomnim se, da ko sem sanjal, da bi bil kondicijski trener v svetovnem pokalu, sem ga gledal na progi v Cortini, kako daje informacije tekmovalkam. Vodil je italijansko vrsto, ko so bile Italijanke prave. Predvsem pa je človek, ki nekaj let ni delal v svetovnem pokalu in je lačen uspeha. V svoji ekipi hočem lačne ljudi, ne pa ljudi, ki hodijo v službo. Hočem ljudi, ki se želijo izkazati. Upam, da sem izbral pravo osebo. Zelo ga spoštujem in skušal mu bom tudi delno predati naloge, ki sem jih opravljal jaz, da malce razbijemo dualizem med menoj in Tino. No, prihaja Valerio Ghirardi,« je novega člana ekipe aMaze predstavil še vedno glavni v tej majhni ekipi Andrea Massi.

Maura Pinija je torej nasledil Ghirardi, ki je o Tini in ekipi aMaze govoril z izbranimi besedami. »Za jezike nisem tako priden kot Tina, vendar se bom potrudil in se bom skušal naučiti tudi nekaj slovenščine,« je najprej v slogu italijanskega šarmerja (doma je v pokrajini Piemont, v mestu Cavour, nedaleč od Torina) dejal Valerio. »Zelo sem ponosen, da lahko delam s Tino in njeno ekipo. Poznam jo že veliko let, odkar sem delal z italijansko reprezentanco. To službo sem po olimpijskih igrah v Vancouvru pustil za tri leta, zaradi dela v paraolimpijski italijanski reprezentanci pa se nisem odločil, da bi začel delati v ekipi Mazejeve. Z Massijem sva se v tem času pogosto slišala, zato vem za težave, ki so spremljale ekipo v zadnjih letih. V tem času sem navijal za Tino, ki je pridno polnila vitrino z odličji in pokali. Pred mesecem dni smo šli skupaj smučat in se začeli pogovarjati o sodelovanju, od zdaj pa bomo pot nadaljevali skupaj. Zdaj se začenja resno delo, pred nami je delovno poletje,« je še povedal Ghirardi (z ekipo aMaze je podpisal enoletno pogodbo), ki je bil v igri za Tininega trenerja že pozimi, ko je Massi iskal zamenjavo za Walterja Ronconija.

Tinini cilji

Trenutno najboljša smučarka na svetu je že pred časom govorila o ciljih za novo sezono, ki jih je včeraj še potrdila. »Moj prvi cilj je, da izboljšam slalom. Že doslej smo v pripravah naredili nekaj napredka. Želim uživati v tej sezoni, bom pa nastopala v vseh disciplinah svetovnega pokala, ker mi tak razgiban program kljub naporni sezoni zelo ustreza. Če bom uspešna v vseh disciplinah, lahko merim tudi na globus,« je napovedala Mazejeva. »Veseli me, da imamo v naši ekipi novega trenerja. Motivov imam še veliko, slalom pa me najbolj vleče in mu zaradi nekaj slabših dosežkov v preteklosti tudi največ dolgujem. Američanka Lindsey Vonn se vrača; čeprav tekmovalno ne bo tako dobra kot v preteklosti, pa njena prisotnost daje alpskemu smučanju novo dimenzijo. Tudi meni je bila pred rekordno sezono 2012/13 izjemen izziv, saj je zimo pred tem osvojila veliki kristalni globus in se približala 2000 točkam. Lani sta bili boljši tudi Avstrijka Anna Fenninger in Švicarka Lara Gut, pa tudi Nemka Maria Höfl-Riesch, ki pa je sklenila športno pot. Tu so še Američanka Mikaela Shiffrin ter mlade tekmovalke, ki bodo pozabile na mojih lanskih rekordnih 2414 točk v skupnem seštevku svetovnega pokala. Bo pa zanje motiv za napad iz ozadja. Motivacijo bom iskala v takih stvareh, predvsem pa v izboljšanju slalomske forme,« je dejala Mazejeva.

Ekipa aMaze brez Massija? Nemogoče!

Na finalu svetovnega pokala v pretekli sezoni je Massi dejal, da je morda prišel čas za njegov umik. Toda vsi, ki poznamo tako Tino kot Andreo, smo bili prepričani, da bo v primeru Tininega nadaljevanja kariere na snegu ostal tudi Massi. »Ostajam, ker enostavno nismo dobili druge rešitve za vodjo ekipe, vendar le za eno sezono. Dolgo sem iskal sodelavca, ki bi mi olajšal delo in zmanjšal napetost. Na testiranjih smo se ujeli z Ghirom, kot mu pravijo v smučarskih krogih, in našli skupne cilje,« je pojasnil Massi, ki še vedno išče vsaj še enega člana ekipe, ki bo nadomestil Nežko Poljanšek.

»Če bom dovolj močan, bom ostal vodja ekipe, in kot kaže, bo to tako, vendar bom skušal dati več oblasti in odgovornosti Ghirardiju. Je pa res, da je težko dobiti človeka za našo ekipo. Mi smo prva, najboljša ekipa na svetu. Gospodična je osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, in za igranje v našem orkestru moraš imeti določene lastnosti, tako strokovne kot človeške. Moram poiskati ljudi, ki dihajo za ekipo. Za fizioterapevta pa še nimam imena. Iščem nadomestilo za Nežko, kar pa je zelo težko,« je še povedal Massi. 

Zahvale 

Mazejeva in Massi sta se zahvalila tudi nekaterim ljudem, ki so jima pomagali na poti do svetovnega vrha. Andrej Terpin, ki je ekipi Tine Maze pomagal z odvetniškimi nasveti in drugimi, tudi logističnimi uslugami, je razglašen za častnega predsednika ekipe. »Ko smo začeli samostojno pot, nismo imeli niti kolov za vadbo,« je dejal Massi, preden je skupaj z Mazejevo izročil kole za treninge njenemu matičnemu klubu v Črni na Koroškem.

Leta 2007 je ideja o samostojni poti Tine Maze dobila prvi kamenček v mozaiku prav v Mariboru, kjer so dobili kombi Avtohiše Jarc. »Prevoženih je bilo že prek 400.000 tisoč kilometrov in vse skupaj je minilo skoraj brez prask. Ni bilo poklicnih šoferjev, kljub stresu in hitremu tempu pa so se tudi vožnje ekipe končale srečno. V teh sedmih letih se je nabralo deset odličij z velikih tekmovanj ter tudi veliki kristalni globus,« je dejal Milan Jarc, ki je Mazejevi pomagal z vozili.