Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
06.05.2014 14:07:36
Deli članek:

Prihaja dan M

Grega Wernig

Že kar nekaj časa se vleče iskanje novega trenerja za ekipo Tine Maze. Kot kaže, je Andrea Massi za to mesto našel kandidate. Jutri bo ekipa na treningu na avstrijskem ledeniku in tam bodo tudi slednji, tako da se bodo pri ekipi aMaze lahko odločili, kateri je najprimernejši za to, da novo sezono preživi pri njih.

Res je nastopil dan M (M kot Maze ali M kot Massi), saj bo treba počasi zavihati rokave in začeti priprave na novo sezono. Za Tino je izjemno pomembno, kakšnega človeka bo imela v ekipi za trenerja, saj je jasno, da lahko najboljša smučarka na svetu optimalno deluje le s človekom, ki mu lahko popolnoma zaupa.

Na Kvirinalu
Predsednik Slovenije Borut Pahor je na obisku pri italijanskem predsedniku Giorgiu Napolitanu. Včeraj zvečer je bil slednji gostitelj na Kvirinalu, enem od sedmih rimskih gričev, kjer stoji predsedniška palača. Tam je priredil slavnostno večerjo s slovenskimi in italijanskimi gosti (ministri, gospodarstveniki), posebna gosta pa sta bila Tina Maze in Andrea Massi.

Jutri bo ekipa aMaze zbrana na ledeniku Kaunertal (dva metra in pol snega na 2800 metrih nadmorske višine in 30 kilometrov prog) na Tirolskem, kjer trenutno testira opremo tudi nemška ženska ekipa, prvič brez velike Marie Höfl-Riesch, ki je imela prvega maja veliko poslovilno zabavo v domačem Garmischu.
»Testiramo material in testiramo ekipo,« je včeraj dejal Massi malce v šali malce zares.

Dejstvo je, da se Andrea, ki bo tudi v naslednji sezoni vodja ekipe aMaze (to sicer še ni uradno potrjeno), ne želi prenagliti oziroma ne želi ponoviti napake iz lanske sezone, ko je napačno ocenil položaj po osvojitvi velikega kristalnega globusa in rekordnega zbora točk ter na mesto prvega trenerja postavil Walterja Ronconija (slednjega je potem po novem letu zamenjal Mauro Pini, ki pa ni podaljšal pogodbe še za eno sezono). »Za nas je najpomembneje, da se trener po človeški plati ujame s Tino,« je še dejal Massi, ki naj bi imel v igri celo tri imena za novega trenerja, vprašanje pa je, kdo bo prestal test na ledeniku. Goričan je tako kot Tina perfekcionist in zato verjetno traja iskanje prave rešitve malce dlje, kot je načrtoval, vendar bo zagotovo našel človeka, ki bo sodil v mozaik, ki ga sestavlja.


Najboljša hrvaška telovadka
 
Konec aprila je bila v Osijeku tekma gimnastičnega svetovnega pokala. Na Radiu Osijek so poslušalcem delili vstopnice za tekmovanje in voditelj Mario Ćutuk je vprašal poslušalko, ki je želela priti do vstopnice, po imenu vsaj ene hrvaške telovadke. In odgovor poslušalke? »TINA MAZE!«

 

 

Kmalu

Po napovedih sodeč lahko končno sestavo ekipe aMaze za sezono 2014/15, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v Beaver Creeku, pričakujemo jutri ali v petek, razen če se ne bo kaj zalomilo pri kandidatih. Res je, da bi Tina lahko brez vsake slabe vesti po dveh zlatih kolajnah končala smučarsko kariero, vendar se je odločila drugače.

O motivu je pri vrhunskih športnikih, najboljših na svetu, brezpredmetno govoriti, saj so naravnani tako, da hočejo na vsaki tekmi zmagati in jih ne zadovolji nič manj kot zmaga. Vprašanje pa so cilji. Massi je pred časom dejal, da je eden od ciljev, ki ga še želi doseči s Tino, mali kristalni globus v slalomu (Tina nima tudi malega kristalnega globusa v smuku), kar bo glede na izjemno konkurenco, predvsem pa vse boljšo Mikaelo Shiffrin, res pravi izziv. In za izpolnitev tega cilja bo izjemno pomembna tudi izbira pravega trenerja, ki bo morda zdaj specialist za tehnične discipline. No, pa se pustimo presenetiti.