Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(ts)
(ts)
15.12.2021 10:46:53
Deli članek:

Marjan Cuk: Posamični projekt, s katerim smo pridobili vsi

TS
Marjan Cuk

Trenerska organizacija Tenis Slovenije je organizirala že 26. trenersko konferenco. Poleg zanimivih in poučnih predavanj vrhunskih strokovnjakov iz Slovenije in tujine so trenerji med seboj izbrali najboljšega.

Trener leta je postal Marjan Čuk, trener najboljše slovenske igralke Tamare Zidanšek. V ožjem izboru sta bila poleg Čuka tudi Primož Starčič (trener Andreje Klepač) in Brane Glogovac (trener Sebastiana Dominka). Pričakovano je naziv trener leta pripadel Čuku. "Moram priznati, da sploh nisem vedel, da sem prejel to nagrado. Vesel sem, da so trenerji prepoznali, da smo naredili dobro delo za slovenski tenis. Gre sicer za posamični projekt, a z njim smo pridobili vsi. To je prav gotovo motiv za boljše rezultate, motiv za nadaljnjo rast," je sporočil Marjan Čuk, ki je trenutno z Zidanškovo na pripravah na Kanarskih otokih.

Srečanje trenerjev je zaradi aktualnih zdravstvenih razmer potekalo v virtualni obliki prek aplikacije Zoom. Udeležba na virtualni konferenci trenerjem omogoča potrditev trenerske licence za leto 2022. "Po odzivu trenerjev mislim, da smo pripravili vsebinsko zelo dobro konferenco, in upam, da bodo trenerji slišane informacije kakovostno prenesli v vsakdanje delo na in ob igrišču. Sodelovalo je sedem predavateljev, prisotnih pa je bilo 178 udeležencev. Ob tem bi rad v imenu trenerske organizacije čestital Marjanu Čuku in Tamari Zidanšek, ki sta s polfinalom na OP Francije poskrbela za enega največjih uspehov v zgodovini samostojne Slovenije," je po koncu konference dejal predsednik trenerske organizacije Gregor Šenica.

Na trenerski konferenci so kot predavatelji sodelovala res ugledna imena slovenskega in svetovnega tenisa. Britanec Simon Wheatley je v preteklosti deloval v okviru usposabljanja trenerjev LTA, usposabljal je veliko britanskih trenerjev v sodelovanju z reprezentancama Davisovega in Fed pokala. Predaval pa je tehniko gibanja najboljših teniških igralcev. Drugi predavatelj je bil Španec dr. Rafael Martinez Gallego, ki trenutno deluje kot profesor na Univerzi v Valencii na področju športnih znanosti, govoril je o prenosu raziskav o teniški taktiki v prakso in o mentalnem treningu na teniškem igrišču. Predavatelja sta bila še Hrvata Hrvoje Zmajić, ki deluje kot mednarodni svetovalec številnim zvezam, klubom in posameznikom na področju razvoja igralcev in trenerjev (tema: teniško gibanje otrok je več kot samo tek in taktični razvoj igre U-10), in Marino Bašić, magister kineziologinje, ki je predaval o kondicijski pripravi v tenisu – sodelovanje s Karolino Pliškovo in Milošem Raonićem. Od slovenskih trenerjev pa so svoje znanje delili: dr. Aleš Filipčič, redni profesor na fakulteti za šport, ki je govoril na temo pot od podatkov do učinkovitega teniškega treninga; Zoran Krajnc, trener, ki je v svetovni vrh popeljal Tamaro Zidanšek, je govoril o monitoringu v korelaciji z uspehi v tekmovalnem tenisu; Robert Cokan, dolgoletni trener Kaje Juvan, sodeloval pa je tudi z Alison Van Uytvanck, Greet Minen, Olgo Danilović, Emily Webley Smith in Damirjem Džumhurjem, je predaval o personaliziranem pristopu k vrhunskim igralcem.