zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

(pk)
(pk)
0 14.12.2021 15:48:14

Slovenska sedmerica uspešna na Irskem

Lukanova je iz sebe iztisnila vse, da je osvojila srebrno kolajno.
PETER KASTELIC/AZS
S končanim evropskim prvenstvom v krosu je dokončno padel zastor na atletsko sezono 2021.

Klara Lukan je osvojila srebrno kolajno med mlajšimi članicami na evropskem prvenstvu v krosu v Dublinu na Irskem. Za zmagovalko, Italijanko Nadio Battocletti, je zaostala štiri sekunde. Med mladinci, ki so se borili na 6000 metrov dolgi in zaradi blata precej zahtevni progi, je bil Vid Botolin 47., med mladinkami, ki so tekle na 4000 metrov, je bila najboljša Slovenka Liza Šajn (Mass) 53. (+0:52), Loti Rotar (Šmarnogorska naveza) 74. (+1:10), Veronika Sadek (Mass) 93. (+2:00), Lea Haler (Kladivar) 95. (+2:14), Hana Grobovšek (Kranj) pa 98. (+2:39).

"Na tekmo sem šla zato, da osvojim kolajno. To mi je uspelo in izjemno sem zadovoljna. Do konca sem iztisnila moči iz sebe in na sami ciljni črti ugnala tudi Portugalko. Od starta do cilja sem tekla odločno in pogumno. Ves čas sem bila v vodilni skupini in sem imela tekmo pod nadzorom, poleg tega sem bila ves čas osredotočena. Nekaj odsekov je bilo zelo razmočenih in takih delov se je bilo treba lotiti taktično, da ne bi izgubljala veliko energije. Bile so odlične vremenske razmere, okrog 13 stopinj Celzija, proga pa večinoma ravninska," je povedala Lukanova, ki se je v zadnjem krogu postavila na čelo vodilne četverice in se otresla vseh konkurentk razen Italijanke, ki je bila v ciljnem sprintu ponovno nepremagljiva. Iz ozadja se je Lukanovi v zaključku povsem približala portugalska predstavnica, a je 100 metrov pred ciljem stisnila zobe in odbila njen napad.

Ta konec tedna bo Klara za zaključek sezone nastopila še na krosu v Milanu, čez mesec dni jo že čakajo prva tekmovanja v dvorani. "V tej sezoni sem zelo napredovala. Osvojila sem dve kolajni na evropskih prvenstvih, postavljala sem državne rekorde ... Stvari tečejo v pravo smer in zelo sem motivirana za naprej. Tudi na krosu sem dokazala, da spadam med najboljše v Evropi. V naslednji sezoni se želim uvrstiti na vsa večja članska tekmovanja, tudi na svetovno prvenstvo v Eugenu," je napovedala enaindvajsetletna Šentjernejčanka, ki je pred dvema letoma na evropskem prvenstvu v Lizboni osvojila srebro med mladinkami. Njena glavna konkurentka Italijanka Battoclettijeva je Klaro prehitela v Lizboni in letos tudi na evropskem prvenstvu do 23 let v teku na 5000 metrov, kjer je Lukanova prav tako osvojila srebro. Članica celjskega Kladivarja je letos postala najboljša slovenska atletinja med mlajšimi članicami. Konec oktobra je na ljubljanskem maratonu na 10 kilometrov popravila svoj slovenski rekord v cestnih tekih.

"Proga je bila res zahtevna, a glede na vse, kar se je v zadnjem mesecu dogajalo, ko sem pred pregledno tekmo zbolel, sem zadovoljen. Če pogledam celotno sezono, sem zelo napredoval in se že lahko primerjam z najboljšimi vrstniki v Evropi," pa je po nastopu povedal Botolin, ki je bil letos šesti na evropskem mladinskem prvenstvu v teku na 3000 metrov.

"Konkurenca je bila zelo močna, proga pa zelo zahtevna, čeprav sem s študija v ZDA vajena teči na daljših razdaljah. Blato je otežilo stvari," je dejala Šajnova, ki študira na univerzi v Portlandu.

"Meni je bila proga všeč, predvsem klanci. Bilo je težko, a sem smo prišli ravno zato, da damo vse od sebe," je povedala Rotarjeva, ki tekmuje tudi v gorskih tekih, letošnjo sezono pa je začela trenirati pri Tevžu Korentu, ki je tudi trener Lukanove, Šajnove in Sadkove, ki je po nastopu dejala: "Proga je bila težja, kot sem pričakovala. Noge sem imela težke že od prvega kroga in sem zelo trpela vse do cilja."

Prvi nastop na večji tekmi je doživela Halerjeva, ki je bila na koncu malce razočarana: "To je bilo moje prvo evropsko prvenstvo in malo sem razočarana, a sem prepričana, da bo naslednjič bolje."

Debitantka na večjih tekmah je bila tudi Grobovškova: "Bilo je zelo težko, zato sem vesela, da sem prišla do konca, sicer pa super izkušnja." 

Galerija

Članki iz rubrike