sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

sta
sta
0 14.12.2021 21:10:43

KOCKA je padla! Tadej Pogačar, Primož Roglič ali Luka Dončić?! Slovenski športnik leta je ...

V ljubljanskem Cankarjevem domu so danes podelili nagrade najboljšim športnikov Slovenije v iztekajočem se koledarskem letu.

Janja Garnbret, Tadej Pogačar in slovenska moška košarkarska reprezentanca so postali najboljši športniki leta 2021. Društvo športnih novinarjev Slovenije je razglasitev opravilo nocoj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Športnik leta je prvič doslej postal Pogačar, bronast na cestni dirki na olimpijskih igrah v Tokiu in zmagovalec dirke po Franciji. Tretjič po letih

2018 in 2019 je v Slovenji prva Janja Garnbret, najboljša športna plezalka na svetu in dobitnica prve zlate olimpijske medalje v zgodovini tega športa. Med ekipami je naslov osvojila košarkarska reprezentanca, četrta na OI.

Janja Garnbret je slavila prepričljivo, v glasovanju 115 slovenskih novinarjev je prejela 333 točk. Druga je bila judoistka Tina Trstenjak (129), srebrna v kategoriji do 63 kg na OI. Tretje mesto je pripadlo smučarski skakalki Niki Križnar (77), zmagovalki skupnega seštevka svetovnega pokala, dobitnici dveh medalj na svetovnem prvenstvu.

Tadej Pogačar je dobil 262 točk, drugi je bil zmagovalec prejšnjih dveh let Primož Roglič. Olimpijski zmagovalec v vožnji na čas, ki je ubranil zmago na dirki po Španiji, je prejel 218 točk, tretji je bil košarkarski zveznik Luka Dončić (97).

Slednji je vodil košarkarsko reprezentanco najprej do zmage v kvalifikacijah za OI v Litvi, nato pa še vse do boja za bronasto olimpijsko medaljo v japonski prestolnici. Košarkarji so dobili 66 glasov, druga je bila odbojkarska reprezentanca (37), srebrna na evropskem prvenstvu.

Odbojkar Rok Možič se je s priznanjem za najbolj obetavno mlado športno osebnost pridružil Pogačarju, Dončić in drugim, ki so se potem že vpisali v zgodovino slovenskega in svetovnega športa.

Franček Gorazd Tiršek, dobitnik dveh paraolimpijskih medalj, je prejel posebno priznanje za invalida leta, nagrada za fair play pa je pripadla tretji generaciji izjemne kajakaške družine Hočevar, Žigi Linu.

Ob koncu olimpijskega leta 2021 so se ob tridesetletnici samostojnega slovenskega športa spomnili tudi velikanov iz tega obdobja, ki so podelili priznanja naslednikom. Med športniki so bili to člani uspešnih ekip, košarkar Gašper Vidmar, odbojkar Jasmin Čuturić, nogometaš Mile Ačimović, hokejist Tomaž Vnuk, rokometaš Vid Kavtičnik ter izjemne posameznice, alpska smučarka Tina Maze, smučarska tekačica Petra Majdič, namiznoteniška igralka Mateja Pintar Pustovrh, atletinja Alenka Bikar ter judoistka Raša Sraka Vuković.

Po letu dni premora se je prireditev vrnila v Cankarjev dom v Ljubljani. Potem ko je bila razglasitev najboljših v državi lani zaradi epidemije v studiu RTV Slovenija prvič v 54-letni zgodovini brez gledalcev, so se tudi ti letos vrnili na osrednjo športno slovesnost v največjem slovenskem kulturnem hramu.

Na prireditvi je bil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je pred tem sprejel športnike v predsedniški palači skupaj z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec.

Voditelja sta bila športna novinarja Saša Jerković in Irena Shyama Hlebš. Za glasbeno spremljavo je skrbela skupina Big Foot Mama, ki bi lani praznovala 30-letnico, a so slavnostni koncert z letošnjega znova premaknili na naslednje leto. Režiserka je bila Urška Žnidaršič, scenograf Ivo Koritnik, karikature letošnjih dobitnikov je izdelala nekdanja košarkarica Danica Nana Guberinič, za video vsebine na zaslonih pa je skrbel Miha Mramor.

Priznanja Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla, in jih je oblikoval Luka Tratnik. DŠNS je prireditev tudi letos organiziral z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije, ki je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu, olimpijske plamenice. Prireditev so denarno podprli glavni sponzor Športna loterija ter Fundacija za financiranje športnih organizacij, Slovenska industrija jekla, pivovarna Hirter, Red Bull in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

- Športnik leta: TADEJ POGAČAR.

Tadej Pogačar je tako pomemben mož v svetu kolesarstva, da ima pri ekipi UAE pogodbo vse do leta 2027. Lahko razumemo njegove šefe: nikamor ne želijo spustiti kolesarja, ki je letos dobil dirko po Franciji, dve prestižni klasiki - Liege-Bastogne-Liege in dirko po Lombardiji - ter kot prvi Slovenec osvojil še olimpijsko medaljo v kolesarstvu. Posebej prepričljiv je bil na dirki Tour de France. Tekmece je zlomil do prvega prostega dneva, samostojne vožnje po klancih v zahtevnih vremenskih razmerah so navdušile kolesarski svet. V rumeni majici je že drugič pripeljal v Pariz; mnogi menijo, da lahko popravi rekord petih skupnih zmag na dirki vseh dirk. Veseli smo, da je pomemben del priprav na Tour opravil tudi s prepričljivo zmago na dirki po Sloveniji. Brez kančka dvoma je trenutno najboljši kolesar na svetu.

- Športnica leta: JANJA GARNBRET.

Janja Garnbret je stara komaj 22 let, pa je že najuspešnejša športna plezalka v zgodovini. V letošnji sezoni je imela samo en cilj: zlato olimpijsko medaljo. Vse je podredila zgodovinskemu trenutku za športno plezanje, ki je bilo prvič del olimpijske družine. Občutno je popravila svoje dosežke v hitrostnem plezanju, v balvanskem in težavnostnem je tako ali tako najboljša na svetu. In temu primeren je bil tudi njen rezultat na olimpijskih igrah. Prepričljiva je bila od prvega oprimka na steni za hitrostno plezanje, dominantna na balvanih in dovolj mirna v zadnji disciplini, težavnostnem plezanju. Z veliko prednostjo je osvojila zlato olimpijsko medaljo. Skoraj mimogrede je postala še zmagovalka sezone svetovnega pokala v disciplini težavnostno plezanje. Premika tudi mejnike plezanja v naravnih plezališčih. Najboljša športna plezalka na svetu, Janja Garnbret.

- Ekipa leta: MOŠKA KOŠARKARSKA REPREZENTANCA.

Na seznam za slovensko košarko srečnih mest smo letos dodali Kaunas v Litvi. Naša reprezentanca si je tam z imenitnimi predstavami zagotovila svoj prvi nastop na olimpijskih igrah. V Tokiu pa ni bila le opazovalka dogajanja. Od prve tekme s svetovnimi podprvaki Argentinci so Slovenci leteli na krilih Luke Dončića. Vmes so tudi malo kartali ter z vsakim srečanjem dokazovali, da je ta ekipa na košarkarskem igrišču sposobna velikih stvari. Svoje so dodali še Dragić, Prepelič, Blažič, Tobey in ostali. Skupinski del je Slovenija končala brez poraza, sredi noči po slovenskem času je v četrtfinalu pred rekordnim številom televizijskih gledalcev za ta del dneva v Sloveniji premagala še Nemčijo. Potem pa se ji je veliki finale izmaknil le za met. Polfinale olimpijskih iger je dosežek, ki ga lahko postavimo ob bok naslovu evropskih prvakov. In prepričani smo, da nas bo ta reprezentanca še razveseljevala.

- Najbolj obetavna mlada športna osebnost leta: ROK MOŽIČ.

Rok Možič že dolgo velja za dragulj slovenske odbojke, vztrajno dela korake v pravo smer, v letu 2021 pa lahko rečemo, da mu je uspel kar skok naprej. Bil je ključni mož ekipe Maribora, ki je presenetljivo osvojila naslov državnega prvaka. Priložnost je dobil tudi v dresu slovenske reprezentance, najprej v ligi narodov, potem še ob tretji osvojitvi srebrne medalje na evropskem prvenstvu. Sijajne predstave pa so poskrbele, da se je v novi sezoni preselil v prvo italijansko ligo, eno najmočnejših na svetu. In že navdušuje v Veroni, trenutno je najboljši sprejemalec tekmovanja. Slovenska odbojka je v zadnjih letih ponudila nekaj vrhunskih igralcev, Rok Možič je naslednji v tem nizu.

- Posebna nagrada: FRANČEK GORAZD TIRŠEK (športnik invalid leta).

Franček Gorazd Tiršek je v bogato zbirko imenitnih dosežkov letos dodal še dve olimpijski medalji iz Tokia, potem ko je v Londonu 2012 in Riu de Janeiru 2016 že osvojil dve srebrni. Najprej je bil uspešen v streljanju z zračno puško stoje. Pokazal je izjemno psihološko trdnost, po slabšem začetku finala je imenitno nadaljeval in se še enkrat veselil srebrne medalje. Medtem ko je bil v tej disciplini med favoriti za odličje, pa je nekoliko presenetljivo osvojil še kolajno v disciplini zračna puška leže, tokrat bronasto. S tem je število olimpijskih medalj povečal na štiri in samo potrdil, da je eden najboljših strelcev invalidov na svetu.

- Športnik leta, 2. mesto: PRIMOŽ ROGLIČ.

Še neštetokrat si bomo zavrteli zadnje metre letošnje olimpijske vožnje na čas. Primož Roglič je bil tako osredotočen, tako odločen, da kar ni nehal poganjati pedalov. To je bila gala predstava za zlato olimpijsko medaljo. Nov mejnik slovenskega kolesarstva, za katerim je nova sezona presežkov. Roglič je znova dokazal, da se lahko pobere po vsakem padcu. Dirko po Franciji je moral končati predčasno, je pa potem tretjič v nizu zmagal na Vuelti. Sposoben je zmagovati tudi na enodnevnih preizkušnjah. Pri njem ne prepričajo le rezultati, ampak tudi človeški vidik športne izjemnosti.

- Športnica leta, 2. mesto: TINA TRSTENJAK.

Bilo je 27. julija 2021. Dvorana Budokan, svetišče juda. Veliki dan za Tino Trstenjak. Vedno je najboljša na največjih tekmah. Zaradi priprav na olimpijske igre letos ni veliko nastopala, je pa na poti do Tokia še tretjič postala evropska prvakinja. Na olimpijskih igrah se je drugič zaporedoma uvrstila v finale. Njen dvoboj za zlato medaljo, ki ga je sicer izgubila, je na koncu ponudil imeniten prizor. Dokaz, da šport niso samo zmage in porazi, ampak so tudi izrazi prijateljstva in spoštovanja. Tina Trstenjak je osvojila srebrno olimpijsko medaljo in potrdila, da je v kategoriji do 63 kilogramov ena najboljših v zgodovini.

- Športnik leta, 3. mesto: LUKA DONČIĆ.

Luka Dončić je letos poleti v dresu slovenske reprezentance samo dopolnil izjemne predstave iz lige NBA. Slovenijo je odpeljal na olimpijske igre in na prvi tekmi v Tokiu dosegel kar 48 točk. To je drugi najboljši dosežek v zgodovini olimpijskih košarkarskih turnirjev. Njegova sezona v ligi NBA je bila, kot običajno, prav tako na imenitni ravni: spet je igral na tekmi zvezd, spet je bil izbran v najboljšo peterko rednega dela sezone. Njegovo povprečje v rednem delu sezone je bilo znova blizu trojnega dvojčka, kar samo utrjuje status enega največjih zvezdnikov najmočnejše košarkarske lige na svetu.

- Športnica leta, 3. mesto: NIKA KRIŽNAR.

Nika Križnar je bila že nekaj let čisto blizu najboljšim na svetu, v lanski sezoni pa je našla tudi pravi recept, da se je zavihtela povsem na vrh. Kako zelo sladke so bile vse zmage! Dve posamični v svetovnem pokalu, ob tem pa še ekipna na domači tekmi, na Ljubnem. Do takrat še nikoli ni zmagala v svetovnem pokalu. Na trinajstih posamičnih preizkušnjah v sezoni se je na stopničke povzpela kar desetkrat. V dramatičnem zaključku pa je bila dovolj mirna, da si je zagotovila veliki kristalni globus. Zelo uspešna je bila tudi na svetovnem prvenstvu: ekipno je osvojila srebrno medaljo, posamično pa bronasto na veliki skakalnici.

- Nagrada za fair play: ŽIGA LIN HOČEVAR.

Hočevar je na državnem prvenstvu v Tacnu v svoji kategoriji zmagal. Po ogledu videoposnetka je videl, da mu sodniki niso prisodili dveh kazenskih sekund pribitka zaradi dotika vratc. Ta pribitek bi ga potisnili na drugo mesto. Naslednji dan je medaljo odnesel na pošto in jo poslal svojemu prijatelju Ateju Zobcu Urbančiču, ki je uradno na tekmi zasedel drugo mesto. Na Instagramu pa je ob fotografiji zapisal: "Ta je tvoja, na tej tekmi si bil boljši." Je predstavnik tretje generacije izrednih športnikov kajakašev družine Hočevar, Toneta, Simona ter mlade Eve Aline, olimpijske kandidatke.

* Vrstni red v glasovanju športnik leta 2021:

- športnik leta:
 1. Tadej Pogačar               262 točk
 2. Primož Roglič               218
 3. Luka Dončić                  97
 4. Benjamin Savšek              74
 5. Tim Gajser                   13
 6. Jan Oblak                    10
 7. Samir Handanović              5
 8. Matej Mohorič                 4
 9. Kristjan Čeh                  3
  . Anže Lanišek                  3
11. Darko Jorgić                  1

- športnica leta:
 1. Janja Garnbret              333 točk
 2. Tina Trstenjak              129
 3. Nika Križnar                 77
 4. Anamarija Lampič             61
 5. Tamara Zidanšek              40
 6. Ema Klinec                   29
 7. Tina Šutej                    8
 8. Kaja Kajzer                   4
 9. Monika Hrastnik               3
  . Pia Babnik                    3
11. Andreja Leški                 2
12. Maruša Mišmaš Zrimšek         1

- ekipa leta:
 1. košarkarska reprezentanca    66 glasov
 2. odbojkarska reprezentanca    37
 3. smučarske skakalke            8
(Klinec, Rogelj, Bogataj, Križnar)
 4. smučarski tekačici            2
(Lampič, Urevc)
 5. jadralna posadka 470          1
(Mrak, Macarol)


* Dobitniki nagrad po osamosvojitvi:
- športnik stoletja:
2000: Leon Štukelj (gimnastika)

- trener desetletja:
2000: Miloš Janša (veslanje)

- športnik leta:
1991: Franci Petek (smučarski skoki)
1992: Rajmond Debevec (streljanje)
1993: Igor Majcen (plavanje)
1994: Jure Košir (alpsko smučanje)
1995: Iztok Čop (veslanje)
1996: Andraž Vehovar (kajak/kanu)
1997: Primož Peterka (smučarski skoki)
1998: Primož Peterka (smučarski skoki)
1999: Gregor Cankar (atletika)
2000: Rajmond Debevec (strelstvo)
2001: Andrej Hauptman (kolesarstvo)
2002: Aljaž Pegan (gimnastika)
2003: Dejan Košir (deskanje na snegu)
2004: Vasilij Žbogar (jadranje)
2005: Mitja Petkovšek (gimnastika)
2006: Matic Osovnikar (atletika)
2007: Primož Kozmus (atletika)
2008: Primož Kozmus (atletika)
2009: Primož Kozmus (atletika)
2010: Dejan Zavec (boks)
2011: Peter Kauzer (kajak/kanu na divjih vodah)
2012: Anže Kopitar (hokej na ledu)
2013: Peter Prevc (smučarski skoki)
2014: Peter Prevc (smučarski skoki)
2015: Peter Prevc (smučarski skoki)
2016: Peter Prevc (smučarski skoki)
2017: Goran Dragić (košarka)
2018: Luka Dončić (košarka)
2019: Primož Roglič (kolesarstvo)
2020: Primož Roglič (kolesarstvo)
2021: Tadej Pogačar (kolesarstvo)

- športnica leta:
1991: Nataša Bokal (alpsko smučanje)
1992: Marika Kardinar (kegljanje)
1993: Brigita Bukovec (atletika)
1994: Britta Bilač (atletika)
1995: Brigita Bukovec (atletika)
1996: Brigita Bukovec (atletika)
1997: Brigita Bukovec (atletika)
1998: Brigita Bukovec (atletika)
1999: Metka Sparavec (plavanje)
2000: Špela Pretnar (smučanje)
2001: Alenka Bikar (atletika)
2002: Jolanda Čeplak (atletika)
2003: Jolanda Čeplak (atletika)
2004: Jolanda Čeplak (atletika)
2005: Tina Maze (alpsko smučanje)
2006: Petra Majdič (smučarski tek)
2007: Petra Majdič (smučarski tek)
2008: Sara Isakovič (plavanje)
2009: Petra Majdič (smučarski tek)
2010: Tina Maze (alpsko smučanje)
2011: Tina Maze (alpsko smučanje)
2012: Urška Žolnir (judo)
2013: Tina Maze (alpsko smučanje)
2014: Tina Maze (alpsko smučanje)
2015: Tina Maze (alpsko smučanje)
2016: Tina Trstenjak (judo)
2017: Ilka Štuhec (alpsko smučanje)
2018: Janja Garnbret (športno plezanje)
2019: Janja Garnbret (športno plezanje)
2020: Anamarija Lampič (smučarski tek)
2021: Janja Garnbret (športno plezanje)

- ekipe v individualnih športih:
1991: dvojec brez krmarja (veslanje - Iztok Čop/Denis Žvegelj)
1992: dvojec brez krmarja (veslanje - Iztok Čop/Denis Žvegelj)
in četverec (Jani Klemenčič, Sašo Mirjanič,
Milan Janša, Sadik Mujkič)
1993: kanuisti na divjih vodah (slalom - Jože Vidmar,
Boštjan Žitnik, Simon Hočevar)
1994: četverec brez krmarja (Jani Klemenčič, Sašo Mirjanič,
Milan Janša, Sadik Mujkič)
1995: kajakaši na divjih vodah (slalom - Marjan Štrukelj,
Andraž Vehovar, Fedja Marušič)
1996: četverec brez krmarja (veslanje - Jani Klemenčič, Denis Žvegelj,
Milan Janša, Sadik Mujkič)
1997: kanuisti na divjih vodah (3 x C 1 slalom, Simon Hočevar,
Gregor Terdič, Sebastjan Linke)
1998: jadralski dvosed razreda 470 (Tomaž Čopi in Mitja Margon)
1999: dvojni dvojec (veslanje - Iztok Čop in Luka Špik)
2000: dvojni dvojec (veslanje - Iztok Čop in Luka Špik)
2001: četverec brez krmarja (veslanje - Jani Klemenčič, Milan Janša,
Matej Prelog, Rok Kolander)
2002: ekipa smučarskih skakalcev (Primož Peterka, Peter Žonta,
Damjan Fras in Robert Kranjec)
2003: jadralna posadka v razredu 470 (Vesna Dekleva, Klara Maučec)
2004: dvojni dvojec (veslanje - Iztok Čop/Luka Špik)
2005: dvojni dvojec (veslanje - Iztok Čop/Luka Špik)
2006: po sklepu skupščine DŠNS je ta nagrada združena z ekipo leta v moštvenih športnih igrah (ekipa leta)

- ekipe v moštvenih športnih igrah:
1991: KK Smelt Olimpija
1992: moška košarkarska reprezentanca
1993: moška rokometna reprezentanca
1994: KK Smelt Olimpija
1995: KK Ježica
1996: HK Olimpija Hertz
1997: KK Union Olimpija
1998: hokejska reprezentanca Slovenije
1999: nogometna reprezentanca Slovenije
2000: nogometna reprezentanca Slovenije
2001: nogometna reprezentanca Slovenije
2002: hokejska reprezentanca Slovenije
2003: rokometašice Krim Eta Malizia
2004: rokometaši Celja Pivovarne Laško
2005: košarkarska reprezentanca Slovenije

- ekipa leta:
2006: dvojni dvojec (veslanje - Iztok Čop/Luka Špik)
2007: odbojkarji ACH Volleyja (v prejšnji sezoni Autocommerce)
2008: veslaški četverec brez krmarja (Rok Rozman, Tomaž Pirih, Rok Kolander, Miha Pirih)
2009: nogometna reprezentanca Slovenije
2010: nogometna reprezentanca Slovenije
2011: slovenska reprezentanca v smučarskih skokih
2012: dvojni dvojec (Iztok Čop in Luka Špik)
2013: hokejska reprezentanca Slovenije
2014: hokejska reprezentanca Slovenije
2015: odbojkarska reprezentanca Slovenije
2016: hokejska reprezentanca Slovenije
2017: košarkarska reprezentanca Slovenije
2018: jadralna posadka 470 Tina Mrak in Veronika Macarol
2019: odbojkarska reprezentanca Slovenije
2020: rokometna reprezentanca Slovenije
2021: košarkarska reprezentanca Slovenije

- nagrada za izstopajočo mlado športno osebnost leta:
2014: Maruša Mišmaš (atletika)
2015: Tim Gajser (motokros)
2016: Janja Garnbret (športno plezanje)
2017: Luka Dončić (košarka)
2018: Tadej Pogačar (kolesarstvo)
2019: Kaja Juvan (tenis)
2020: Kristjan Čeh (atletika)
2021: Rok Možič (odbojka)

- fair play:
1998: Dejan Kralj (kajak-kanu na divjih vodah)
2001: Tomaž Jemc in Matjaž Korošak (avtomobilizem, reli)
2002: Natalija Prednik (strelstvo)
2003: Bojan Tokič (namizni tenis)
2004: Miran Stanovnik (motociklizem)
2005: Gašper Vinčec (jadranje)
2006: Simon Vogrinčič (nogomet)
2009: Mitja Petkovšek in Edvard Kolar (gimnastika)
2010: Valter Birsa (nogomet)
2019: Alex Cisar (biatlon)
2021: Žiga Lin Hočevar (kajak-kanu na divjih vodah)

- nagrada za posebne športne dosežke:
1999: Tomaž Humar (alpinizem)
2000: Davor Karničar (ekstremno smučanje)
2005: Jure Robič (kolesarstvo)
2009: Peter Mankoč (plavanje)

- posebna nagrada:
2003: Tanja Romano (umetnostno kotalkanje)
2004: Franc Pinter Ančo (strelstvo), Tatjana Majcen (atletika)
in Mateja Pintar (namizni tenis), dobitniki medalj na paraolimpijskih igrah invalidov
2006: Mateja Bogatec (rolkanje)
2007: Iztok Čop (veslanje), Mateja Svet (alpsko smučanje), Tanja Romano (umetnostno kotalkanje)
2008: Jože Flere (atletika), Mateja Pintar (namizni tenis), Franc Pinter (strelstvo)
2009: Miro Cerar (ob njegovi 70-letnici)
2012: Franček Gorazd Tiršek (strelec, dobitnik paraolimpijske medalje)
2016: Veselka Pevec (strelka, dobitnica zlate paraolimpijske medalje)
2021: Franček Gorazd Tiršek (strelec, dobitnik paraolimpijskih medalj)

* Dobitniki nagrad pred osamosvojitvijo:
- športniki:
1968: Miroslav Cerar (gimnastika)
1969: Ivo Daneu (košarka)
1970: Miroslav Cerar (gimnastika)
1971: Brane Oblak (nogomet)
1972: Danilo Pudgar (smučarski skoki)
1973: Vinko Jelovac (košarka)
1974: Vinko Jelovac (košarka)
1975: Bojan Križaj (alpsko smučanje)
1976: Borut Petrič (plavanje)
1977: Borut Petrič (plavanje)
1978: Borut Petrič (plavanje)
1979: Bojan Križaj (alpsko smučanje)
1980: Bojan Križaj (alpsko smučanje)
1981: Borut Petrič (plavanje)
1982: Bojan Križaj (alpsko smučanje)
1983: Borut Petrič (plavanje)
1984: Jure Franko (alpsko smučanje)
1985: Rok Petrovič (alpsko smučanje)
1986: Rok Petrovič (alpsko smučanje)
1987: Bojan Križaj (alpsko smučanje)
1988: Matjaž Debelak (smučarski skoki)
1989: Andrej Jelenc (kajak/kanu)
1990: Tomo Česen (alpinizem)

- športnice:
1968: Marijana Lubej (atletika)
1970: Nataša Urbančič (atletika)
1971: Nataša Urbančič (atletika)
1972: Nataša Urbančič (atletika)
1973: Nataša Urbančič (atletika)
1974: Nataša Urbančič (atletika)
1975: Mima Jaušovec (tenis)
1976: Mima Jaušovec (tenis)
1977: Mima Jaušovec (tenis)
1978: Ljuba Tkalčič (kegljanje)
1979: Breda Lorenci (atletika)
1980: Mima Jaušovec (tenis)
1981: Bojana Dornig (alpsko smučanje)
1982: Andreja Leskovšek (alpsko smučanje)
1983: Lidija Lapajne (atletika)
1984: Mateja Svet (alpsko smučanje)
1985: Mateja Svet (alpsko smučanje)
1986: Mateja Svet (alpsko smučanje)
1987: Mateja Svet (alpsko smučanje)
1988: Mateja Svet (alpsko smučanje)
1989: Mateja Svet (alpsko smučanje)
1990: Mateja Svet (alpsko smučanje)
Značke: športnik, leta

Članki iz rubrike