Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(jz)
(jz)
11.08.2021 11:48:20
Deli članek:

Uspešni v Radomljah, zdaj v Kranju

TS
Pia Marija Rebec

V Radomljah se je v nedeljo s štirimi finalnimi obračuni zaključil mladinski turnir serije ITF J4. Zadnji dan sta naslov lovili Pia Marija Rebec in Brina Šulin, a bili neuspešni.

Pia Marija Rebec, ki je Slovenijo pred kratkim zastopala na evropskem prvenstvu U-18 v švicarskem Klostersu, je s svojimi predstavami navdušila tudi v Radomljah. Že od samega začetka je nizala odlične igre in na poti do finala oddala en sam niz. V polfinalu je drugo nosilko turnirja iz Nemčije ugnala s kar 6:4 in 6:2, v finalu pa bila za las prekratka. Nasproti ji je stala Hrvatica Sara Svetac, ki je bila po dveh nizih boljša s 6:4 in 6:2. Pri fantih sta odličen vtis pustila Marsel Žnuderl in Aljaž Jeran, ki sta prišla do polfinala. Bližje uvrstitvi v finale je bil Jeran, ki je na turnirju nastopil kot drugi nosilec. Proti Italijanu Lorenzu Ferriju, ki je v finalu uspel dokončati svoje delo, je drugi niz dobil po tie-breaku, toda v tretjem je znova več prikazal Ferri. Od vseh slovenskih predstavnikov je v tem tednu v Radomljah največ zmag zabeležil Matic Križnik, ki je najprej premagal dva nasprotnika v kvalifikacijah, nato pa bil dvakrat uspešen še v glavnem delu turnirja.

V dvojicah sta pri fantih najdlje prišla Lukas Marjanovič in Bor Artnak, ki sta se prebila do polfinala, le malo športne sreče pa je do naslova zmanjkalo Brini Šulin. Ta je v paru z Američanko Laro Smejkal po vrsti ugnala navezo Bogatin/Završki, Mišković/Muller Uhan in Lanišek/Stojanović, v finalu pa tesno z rezultatom 9:11 v odločilnem tretjem nizu klonila proti hrvaški dvojici Knežević/Svetac.

Po končanem turnirju serije ITF J4 v Radomljah so se mladinci in mladinke prestavili v Kranj, kjer te dni prav tako poteka turnir serije ITF J4. V kvalifikacijah se je predstavilo kar 33 slovenskih predstavnikov.

V tretjem krogu kvalifikacij se je ustavila 13-letna Ela Plošnik, ki je prvič nastopila na mladinskem ITF-turnirju in že takoj zabeležila kar dve zmagi. Druga kvalifikacijska ovira je bila previsoka za Maxa Stolleckerja, Grego Sevška, Jako Tomažina, Vida Buzetija, Nalo Kovačič, Eleno Plesničar, Ulo Jamar, Tajdo Zalokar in Zalo Vnuk, ob Plošnikovi pa sta na zadnji stopnički klonila še Nal Sok in Vanja Joksović. Skozi kvalifikacijsko sito so se uspešno prebili Lukas Marjanović, Nikola Puntarič, Nina Pliberšek in Meta Marenk, ki so se v glavnem delu turnirja pridružili Maticu Križniku, Nejcu Žuniču, Maju Najvirtu Kolariču, Nejcu Škorjancu, Niku Mikoviću, Janu Dimitrijeviču, Davidu Černetu, Gordanu Franu Mileusniću, Marselu Žnuderlu, Luki Videnoviću, Aljažu Kirbišu, Lunu Obrulu, Jobu Japlju, Žigi Švecu, Hani Bečirovič Novak, Pii Mariji Rebec, Manci Lampret, Niki Strašek, Lari Flerin, Maši Viriant, Evi Cikajlo, Ani Lanišek, Eli Nali Milić, Brini Šulin, Liji Mumlek, Anniki Planinšek in Evi Muller Uhan.

Lepa zmaga Nine Potočnik

Nekaj slovenskih igralk in igralcev se poti na turnirjih po Evropi. Dalila Jakupović (WTA 278) igra na turnirju v poljskem Radomu (nagradni sklad 25.000 USD), kjer je sedma nosilka (prva nosilka je Slovakinja Viktoria Kužmova, WTA 157). Jakupovićeva je v prvem krogu dobro opravila svojo nalogo, saj je precej zanesljivo, po uri in pol, opravila s tekmico iz Tajvana Ya-Hsuan Lee s 6:4, 6:3. V drugem krogu bo igrala proti zmagovalki obračuna med Belorusinjo Irino Šimanovič in Izraelko Nicole Khirin. Na turnirju v Radomu je tudi Nina Potočnik (WTA 425), ki je v prvem krogu igrala proti Rusinji Anastaziji Tihonovi (WTA 296). Po hudem boju je na koncu slavila Slovenka, ki je prvi niz dobila s 6:4, drugega izgubila kar z 0:6, potem pa se je zbrala in v tretjem nizu spet slavila s 6:4. V drugem krogu bo igrala proti zmagovalki dvoboja med četrto nosilko, Rusinjo Anastazijo Zaharovo, in Latvijko Diano Marcinkevico.

V Bratislavi na Slovaškem pa je v glavnem turnirju Pia Lovrič, kjer je na turnirju z nagradnim skladom 15.000 USD osma nosilka. V prvem krogu se bo pomerila z domačinko Behulovo, v dvojicah pa igra skupaj z Madžarko Nagyjevo in slovensko-madžarska naveza je na turnirju postavljena kot prva nosilka. V kvalifikacijah je nastopila tudi Tina Cvetkovič, ki je bila v prvem krogu uspešna, v drugem pa je po pravi drami izgubila proti Francozinji Diani Martynov.

Blaž Rola (ATP 174) igra na challengerju v San Marinu, kjer je imel v prvem krogu za nasprotnika Čeha Zdeneka Kolarja (ATP 177) in zmagal s 6:3 in 6:3. Njegov naslednji tekmec bo Brazilec Orlando Luz (ATP 311).

TURNIRJI PO EVROPI

ITF W25 Radom (Poljska, peščena podlaga, zunaj), posameznice, 1. krog: D. Jakupović (Slo/7) – Y.-H. Lee (Tjv) 6:4, 6:3; N. Potočnik (Slo) – A. Tihonova (Rus) 6:4, 0:6, 6:4

ITF W15 Bratislava (Slovaška, peščena podlaga), posameznice, kvalifikacije, 1. krog: T. Cvetkovič (Slo) – L. Berešova (Slk) 6:0, 6:0; 2. krog: D. Martynov (Fra/12) – T. Cvetkovič 6:3, 7:6, 10:8; glavni turnir, 1. krog: P. Lovrič (Slo/8) – B. Behulova (Slk); dvojice, 1. krog: P. Lovrič/A. Nagy (Slo, Mad/1) – R. Cisovska/E. Malygina (Slk, Est)

San Marino, ATP challenger (66.000 EUR), 1. krog: B. Rola (Slo) – Z. Kolar (Češ) 6:3, 6:3