evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

ou
ou
0 11.08.2021 09:15:58

Red Bull 400: Osmič po planiški letalnici navzgor

Po letu premora se 11. septembra letos v dolino pod Poncami vrača legendarna tekaška preizkušnja Red Bull 400.

Tek po letalnici bratov Gorišek navzgor velja za najtežjega in najbolj zaželenega izmed vseh te vrste, zato se tudi letos obeta pestra in kvalitetna mednarodna udeležba. Neverjetni Slovenec Luka Kovačič, ki ima v žepu že 3 zaporedne zmage ter rekord letalnice, se v Planico odpravlja še z željo po četrti lovoriki. Tisti, ki ga poznajo, vedo, da bo poskušal popraviti tudi svoj rekordni čas iz leta 2019 - 4 minute in 56 sekund.

A Red Bull 400 v Planici ni le lov na absolutne rekorde in stopničke. Gre tudi za lov na osebne zmage in premagovanje samega sebe. Številni tekmovalci radi povedo, da gre za eno samo trpljenje, kljub temu pa vedno znova komaj čakajo na naslednjo preizkušnjo. Brez ambicij po najvišjih mestih, le po izboljšanju svojega časa, premagovanju kolegov ali preprosto željo, da jim sploh uspe priti do vrha. To namreč sploh ni samoumevno!

Preteči je potrebno 400 metrov dolgo progo, ki se začne ob vznožju letalnice in poteka vse do vrha smučarsko letalne naprave. Pri tem morajo premagovati izredno strme odseke, v Planici pa je značilno tudi, da je strmina še posebej konstantna, zato opcij za sproščanje napetosti ni. Noge pečejo vedno bolj, kisika zmanjkuje, večino proge pa tekmovalci premagujejo kar po vseh štirih.


Zadnjič so se tekači z letalnico v Planici spopadli jeseni 2019, lani pa jim je tekmo preprečil ogromen kup snega, ki so ga organizatorji prestavljenih smučarskih poletov hranili ob vznožju doskočišča. Po prvi planiški tekmi, leta 2012, bo letos na vrsti osma ponovitev. Vmes je namreč odpadla še enkrat, leta 2014, ko so letalnico prenavljali. Poleg Kovačiča ima tri zmage v Planici še Turek Ahmet Arslan, a ne zapored, saj ga je na drugi tekmi leta 2013 premagal Slovenec Simon Alič.

Pri ženskah je zadnji dve preizkušnji dobila Slovenka Barbara Trunkelj, že nekaj let pa čakamo na nov rekord, ki ga še vedno drži Valentina Belotti (6:20).

Tudi letos se je mogoče prijaviti v kategorije moških in žensk posamezno ter v kategorije štafet 4x100, mešanih štafet 4x100 in poklicnih štafet 4x100. Leta 2019 je tekmovalo 1.175 tekačev iz 21 držav, kar je bil tudi rekord tekmovanja po udeležbi. Bo letos padel nov? Po interesu in navdušenju tekačev sodeč, zelo mogoče.

Več o tekmovanju in prijava za tekmovalce: http://www.redbull.si/400

Značke: red-bull, planica

Članki iz rubrike