favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

bm
bm
0 18.03.2020 11:13:31

Koronavirus ustavil tudi teniški svet: Do polfinala, potem zaradi korone prekinjeno

Kdo bo igral za slovensko moško reprezentanco v obračunu s Paragvajem?
Pandemija koronavirusa je zaznamovala tudi teniški svet ter za nekaj časa ustavila vse teniške aktivnosti in tekmovanja. Krovne teniške organizacije ITF, ATP in WTA so tako do nadaljnjega odpovedale vse teniške turnirje pod njihovim okriljem; najdlje, do 2. maja, združenje teniških profesionalk WTA.

Podatki o odpovedih turnirjev se sicer skoraj vsak dan dopolnjujejo. Enako je ravnala slovenska krovna teniška organizacija Tenis Slovenija, ki je odpovedala vse turnirje do konca marca, o nadaljnjih prestavitvah in odpovedih turnirjev pa svoje člane obvešča na spletni strani www.tenis-slovenija.si.

Odlično na Švedskem
Večina mednarodnih turnirjev je bila prekinjenih prejšnji teden, med njimi tudi turnirji, na katerih so odlično nastopali naši mladinci in mladinke. V švedskem Kramforsu je potekal drugi turnir ITF 4. ranga. Na prvem turnirju se je Mariborčan Maj Premzl uvrstil v polfinale, kjer se mu je tokrat prvič v karieri pridružil Celjan Lun Obrul. Lun je na prvem turnirju moral v kvalifikacije, tokrat pa mu je organizator namenil posebno povabilo, ki ga je odlično izkoristil. Premzl se je v četrtfinalu meril z domačinom Viggom Grondahlom (ITF 1602) in zmagal s 6:2, 4:6, 6:2. Obrul je v četrtfinalu pripravil presenečenje in s 6:3, 6:7 (2), 6:2 premagal prvega nosilca, Švicarja Christiana Kühneja, 334. igralca lestvice ITF.

V konkurenci dvojic sta bila uspešna Gal Emeršič Potočnik in Maj Premzl, ki sta se z zmago s 6:1, 6:2 nad Italijanom Vittoriom Falletijem in Švedom Vincentom Turinom še drugi teden zapored uvrstila v polfinale. Po polfinalnih obračunih je bil turnir prekinjen, udeleženci turnirja pa so dobili točke za dosežene uvrstitve. Maj Premzl je tako ta teden na mladinski svetovni teniški lestvici ITF po izjemnem začetku sezone, ko se je enkrat uvrstil v finale in dvakrat v polfinale, prevzel primat med slovenskimi igralci. Pridobil je še 97 mest in se prvič v karieri uvrstil med najboljših 500 mladincev na svetu. Ta teden je na 488. mestu. Tudi Lun Obrul na lestvici skokovito napreduje. Na Švedskem je v zadnjih 14 dneh nanizal osem zmag ob le enem porazu, kar ga je na lestvici ITF potisnilo 392 mest višje in je zdaj na 904. mestu.

Živa dobro na poti


Na turnirju ITF 2. ranga v španski Valencii je bila na poti proti zmagi Živa Falkner. V prvem krogu je s 6:7 (7), 6:3 6:1 premagala Francozinjo Flavie Brugnone (ITF 153), v drugem je bila s 6:3, 6:1 boljša od Avstrijke Elene Karner (143), uspešna pa je bila tudi v četrtfinalu, kjer je s 7:6 (3), 2:6, 7:6 (5) premagala sedmo nosilko Madžarko Kiaro Toth in se uvrstila v polfinale. Tudi turnir v Valencii je bil po odigranih polfinalnih obračunih prekinjen. Na lestvici ITF je pridobila 11 mest in je ta teden kot najvišje uvrščena Slovenka na 42. mestu. Sledi ji Pia Lovrič, ki je trenutno 77. mladinka sveta.

Gostili bodo Paragvajce
Slovenska moška teniška reprezentanca je na petkovem žrebu v Londonu dobila tekmeca v II. svetovni skupini Davisovega pokala. Žreb je določil, da bodo Slovenci doma gostili ekipo Paragvaja. Naj spomnimo, da je Slovenija izgubila tekmo v Pakistanu in tako padla nazaj v II. svetovno skupino.

Dvoboj med Slovenijo in Paragvajem bo na sporedu 17. in 18. julija ali 18. in 19. septembra. V svetovni skupini II je 24 reprezentanc. Zmagovalci se uvrstijo v kvalifikacije svetovne skupine I, poraženci pa v kvalifikacije svetovne skupine II. V dvoboju proti Paragvaju (65. mesto) je Slovenija (50. mesto) v vlogi nosilca in igra doma. Kapetan slovenske reprezentance Miha Mlakar je po žrebu povedal: »Igramo doma in ocenjujem, da je to dober žreb. Paragvaj ni blizu, tako da ne bo dolgega potovanja. Na papirju smo izraziti favoriti, saj oni nimajo tako kakovostnih igralcev. Z žrebom sem res zadovoljen in se že veselim dvoboja.«

Paragvaj je v kvalifikacijah II. svetovne skupine s 4:0 premagal ekipo Šrilanke. Na svetovni teniški lestvici ATP nima nobenega rangiranega igralca med posamezniki, med dvojicami pa na 1941. mestu najdemo 15-letnega Adolfa Daniela Valleja. Vallejo na mladinski svetovni teniški lestvici zaseda 145. mesto. V karieri je odigral en članski turnir (na ITF-turnirju na pesku v Lambareju (15.000 USD) je v prvem krogu izgubil proti Argentincu Tomasu Farjatu), v mladinski konkurenci se lahko pohvali s tremi zmagami na mednarodnih turnirjih do 16 let, letos pa je bil tudi finalist mladinskega turnirja ITF 1. ranga v Porto Alegreju. Proti Šrilanki je poleg njega v posamičnih obračunih nastopil še 15-letni Martin Antonio Vergara Del Puerto. Slednji na mladinski svetovni teniški lestvici zaseda 787. mesto, a ga bomo v naslednjih letih zagotovo našli visoko, saj je v svoji konkurenci, kategoriji do 16 let, na zadnjih petih mednarodnih turnirjih nanizal 20 zmag in doživel samo tri poraze. Med dvojicami sta barve Paragvaja branila 23-letni Juan Borba, ki ni rangiran, v karieri pa je odigral samo en članski turnir in edino odigrano tekmo tudi izgubil, ter njegov vrstnik, prav tako 23-letni Ayed Zatar, ki tako kot Borba ni rangiran. Tudi on je v karieri odigral en članski turnir leta 2015 in tudi on je edino srečanje izgubil.

Galerija
Značke: tenis, utrinki

Članki iz rubrike