Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

bm
bm
1 19.02.2020 11:47:54

Vrhunske predstave dečkov do 12 leta na Češkem: Izjemno nadarjena generacija

Evropski podprvaki do 12 let Svit Suljič, Luka Petrović in Žiga Šeško s kapetanom Markom Porom
Slovenski dečki do 12 let so navdušili s prikazanimi igrami na finalnem turnirju zimskega pokala oziroma 'winter cupa' v češki Veski, kjer so se z zmagama nad Rusijo in Francijo uvrstili v finale, tam pa z ekipo Italije izgubili srečanje v boju za naslov evropskih prvakov.

Ekipa v postavi Žiga Šeško, Luka Petrovič in Svit Suljič se je pod vodstvom Marka Pora prvič v zgodovini tega tekmovanja uvrstila na zaključni turnir, nastop na njem pa si je z zmagama nad ekipama Hrvaške in Švice priborila pred štirinajstimi dnevi v avstrijskem Neudorflu. Na finalnem turnirju so v prvem krogu s 3:0 premagali vrstnike iz Rusije, v drugem pa so bili z 2:1 boljši še od ekipe Francije in tako so se uvrstili v finale ter s tem v boj za naslov evropskih prvakov.

Na prvem srečanju finalnega turnirja so s 3:0 premagali Rusijo. Slovenijo je v vodstvo z 1:0 povedel Svit Suljič, ki je s 6:3, 6:1 premagal Antona Karceva. Drugo posamično točko je Sloveniji priigral Žiga Šeško z zmago 2:6, 6:2, 6:2 nad Pavlom Skvotcovom, za popoln uspeh pa sta poskrbela Suljić in Luka Petrović, ki sta v tekmi dvojic s 3:6, 6:4, 10:5 premagala Alana Ajuhanova in Karceva. Drugo tekmo so naši dečki igrali z ekipo Francije, ki je z 2:1 odpravila domačine Čehe. Prvi je nastopil Suljić, ki je po izgubljenem prvem nizu s 4:6 ter zaostanku z 0:3 v drugem nizu zaradi zvina gležnja srečanje predal. V tekmi obeh prvopostavljenih igralcev je presenetil Šeško, ki je Francoza Lennyja Couturierja po dveh urah igre premagal s 4:6, 6:3. 6:3. O zmagovalcu je odločala tekma dvojic, v kateri sta slovenske barve branila Luka Petrović in Šeško. Ob podpori navijačev sta naša igralca slavila s 6:4, 6:4 in slovenski ekipi priigrala finale oziroma tekmo za prvo mesto. Nasprotniki v finalu so bili Italijani, ki so v prvem krogu z 2:1 premagali Bolgare, v polfinalu pa prav tako z 2:1 še Nizozemce. Prvi je v vlogi drugega slovenskega igralca nastopil Šeško in s 6:4, 6:1 premagal drugega Italijana Vita Antonia Darderija. Darderi v uvodnih dveh tekmah nasprotnikom ni oddal niti igre, zato je Šeškova zmaga vredna še toliko več. V drugi tekmi je nastopil Luka Petrovič, ki je igral na mestu prvega slovenskega igralca s prvim Italijanom Noahom Canonicom. Ta je obe uvodni posamični srečanji izgubil, tokrat pa presenečenja ni dovolil in je Petrovića ugnal s 6:2, 6:1. Za zmago in osvojitev naslova evropskih prvakov sta se v obračunu dvojic borila Suljić in Šeško. Čakala ju je težka naloga, saj sta Italijana na uvodnih srečanjih v tekmah dvojic dvakrat zmagala, nasprotnikom pa prepustila le dve igri. Boljša sta bila tudi od naših upov. Italijana sta slavila s 6:2, 6:0 in Italiji po dveh porazih v finalu tokrat prvič priigrala naslov najboljše ekipe do 12 let na zimskih prvenstvih.

Zimsko ekipno evropsko prvenstvo do 12 let se je letos igralo devetič, prvič pa je bilo na sporedu leta 2012. Letos je nastopalo 32 ekip, ki so najprej igrale v štirih kvalifikacijskih skupinah, iz katerih sta se po dve najboljši uvrstili na zaključni turnir osmih ekip. Na preteklih osmih prvenstvih se slovenskim ekipam do 12 let nikoli ni uspelo uvrstiti na zaključni turnir. Zadnja štiri leta so bili evropski prvaki Čehi, ki so v letih 2018 in 2019 v finalnih obračunih premagali Italijo. Prva štiri prvenstva med letoma 2012 in 2015 so osvojile ekipe Rusije, Velike Britanije, Romunije in Danske. Slovenski dečki so v Neudorflu in Veski dokazali, da so med najboljšimi v svoji generaciji (Suljić bo do 12 let nastopal še prihodnje leto) in da se lahko povsem enakovredno kosajo z vrstniki za najvišja mesta. V preteklosti je navadno izstopal po en igralec, tokrat pa so se izkazali vsi trije, kar je na koncu tudi prineslo vrhunski izid. Ob tem se je treba zavedati, da je to najmlajša kategorija, v kateri ni rangiranih igralcev, in da se bodo prava razmerja med njimi pokazala v naslednjih letih. Dejstvo pa je, da tako obetavne generacije v najmlajših kategorijah doslej pri dečkih še nismo imeli. Ob tem prav tako ne smemo spregledati, da so se naše ekipe že večkrat izkazale na ekipnih mladinskih prvenstvih v starejših kategorijah, v katerih so naša dekleta in fantje osvajali naslove evropskih in svetovnih prvakov oziroma prvakinj.



Do 16 let
Zadnji kvalifikacijski turnir za nastop na zimskem ekipnem evropskem prvenstvu je potekal v češkem Rakovniku za fante v starostni kategoriji do 16 let. Pod vodstvom Denisa Bovhana so Slovenijo zastopali Matic Križnik, Maj Premzl in Bor Artnak. V močni konkurenci ekip, katerih igralci so rangirani med najboljših sto v Evropi, so naši fantje prvo tekmo igrali s tretjimi nosilci, ekipo Avstrije. Odigrali so odlično in severne sosede premagali s 3:0. Slovenijo je v vodstvo popeljal Bor Artnak, ki je s 6:4, 7:6 (2) premagal Marka Milosavljevića, drugo točko je priigral Maj Premzl, ki je s 6:4, 6:3 ugnal najboljšega Avstrijca, 17. igralca lestvice TE, Jana Kobierskega, v tretji tekmi pa sta Artnak in Premzl s 7:6 (10), 6:4 premagala Kobierskega in Milosavljevića. V polfinalu so igrali z drugimi nosilci Rusi, ki so v prvem krogu z 2:0 izločili Hrvate. Čeprav na evropskih teniških lestvicah med našimi in ruskimi igralci ni velikih razlik, našim fantom ni uspelo in so tekmo izgubili z 0:2. Drugi ruski igralec Arthur Kukasian je s 6:4, 6:3 premagal Bora Artnaka, z 31. mestom na lestvici TE prvi ruski igralec Konstantin Ženov pa je bil s 7:5, 6:4 boljši od Maja Premzla. Tekma dvojic ni bila odigrana. Naši fantje so se borili za končno tretje mesto in s Poljaki izgubili z 0:3. Turnir so tako končali na četrtem mestu.

OP Zala
V Ljubljani in Mengšu se je končalo OP Zala v starostni kategoriji do 16 let. Fantje so igrali na igriščih LTA, zmagovalec pa je postal prvi nosilec in trenutno peti igralec lestvice TS Nejc Škorjanec (LTA). V finalu je s 6:3, 3:6, 6:1 premagal drugopostavljenega Joba Japlja (Medvode). Za Škorjanca je to druga zmaga na turnirjih Tenis Slovenije v karieri; prvo je dosegel novembra 2019 prav tako na turnirju do 16 let. V nižjih kategorijah ni bil nikoli na zmagovalni stopnički, najboljšo uvrstitev je zabeležil s finalom do 14 let. Z osvojitvijo turnirja se je na lestvici TS povsem približal vodilnim igralcem. B-turnir je v Mengšu osvojil Paolo Angeli (ŠTK Velenje), ki je v finalu s 6:2, 6:0 premagal Roka Koblarja (Medvode). Dekleta so igrala v TC Ljubljana, turnir pa je zanesljivo osvojila prva nosilka in prva igralka lestvice TS do 16 let Pia Marija Rebec (TC Ljubljana). V finalu je s 6:3, 6:0 premagala peto nosilko Tajdo Zalokar (Triglav Kranj), ki je v polfinalu izločila drugo nosilko Evo Muller Uhan.

Galerija
Značke: tenis, šport, utrinki

Članki iz rubrike