tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

bm
bm
0 17.07.2019 08:58:51

TENIŠKI TEDEN - Falknerjeva vse bližje Lovričevi

Po obdobju nekoliko slabših rezultatov, ko se ji ni uspelo prebiti v zaključne boje za zmago, je nov vrhunski izid zabeležila Novomeščanka Živa Falkner, ki se je na mladinskem turnirju ITF 3. ranga v romunski Temišvari uvrstila v finale med posameznicami in slavila v konkurenci dvojic.

Druga nosilka turnirja je za uvrstitev v finale nanizala štiri gladke zmage nad romunskimi igralkami. V finalu je igrala s 1. nosilko, Rusinjo Mario Bondarenko, ta teden 94. mladinko sveta in partnerico v konkurenci dvojic. V tesnem obračunu je bila ruska vrstnica boljša s 6:3, 7:6 (6). Za Živo je bil to prvi finale v letošnjem letu in boj za prvi naslov na turnirjih ITF, ki se ji je tudi tokrat za las izmuznil. Z Bondarenkovo sta odlično odigrali turnir dvojic, ki sta ga brez težav osvojili. Na poti do finala sta nasprotnicam oddali vsega šest iger, za končni uspeh pa sta v finalu s 7:5, 6:3 premagali Romunko Silvio Mario Kostache in Danko Hannah Viller Moller.

Živa je na lestvici ITF pridobila 25 mest in je ta teden kot druga Slovenka uvrščena na 130. mesto. Najvišje je med našimi mladinkami še naprej med elitno stoterico trdno zasidrana Pia Lovrič, ki zaseda 66. mesto. Na turnirju ITF 5. ranga v Reykjaviku je 16-letni Mariborčan Gal Emeršič Potočnik na enem svojih prvih turnirjev v kategoriji do 18 let nastope končal v polfinalu, kjer ga je s 6:4, 6:1 premagal Španec Luis Francisco. Gal je z uvrstitvijo v polfinale dosegel uspeh kariere, vpisal pa se je tudi na mladinsko svetovno teniško lestvico, na kateri zdaj zaseda 1639. mesto.


Uhanova do finala, Premzl v četrtfinalu


Mladinci in mladinke so igrali tudi na turnirju ITF 4. ranga v avstrijskem Welsu. Najbolj se je z uvrstitvijo v četrtfinale izkazal 15-letni Mariborčan Maj Premzl, ki si tako kot Emeršič Potočnik šele utira pot na mladinskih turnirjih serije ITF. V četrtfinalu je igral s Slovakom Matejem Galikom, 5. nosilcem turnirja in izgubil z 1:6, 3:6. Tudi Maj se je ta teden prvič uvrstil na svetovno mladinsko teniško lestvico, na kateri za začetek zaseda 1490. mesto.

Med dekleti sta v tretjem krogu izgubili Tara Gorinšek in Tjaša Klevišar. V Portorožu se je končal turnir Tennis Europe v starostni kategoriji do 14 let, Marina SR Open 2019. Od slovenskih igralcev in igralk se je v posamični konkurenci z uvrstitvijo v finale izkazala 14-letna Ljubljančanka Eva Muller Uhan, ki na lestvici TE trenutno zaseda 218. mesto. V polfinalu je s 4:6, 6:4, 6:2 premagala šesto nosilko, Hrvatico Chiareo Jerolimov. V finalu se je za prvi naslov na turnirjih TE merila s Srbkinjo Andjelo Lazarević, ki je v drugem polfinalu s 6:0, 6:3 premagala Mariborčanko Anamari Žnuderl. Srbska vrstnica, ki je letos osvojila že dva turnirja TE, še enkrat pa je bila finalistka, je finalni obračun dobila s 6:3, 6:0.

V konkurenci dvojic sta bili najboljši Maša Viriant in njena srbska soigralka Andjela Lazarević. V finalu sta s 7:5, 6:2 premagali Anamari Žnuderl in Pio Petelinšek. Za Viriantovo je to prvi naslov na turnirjih TE v karieri, za Žnuderlovo in Petelinškovo pa prvi finale. Pri dečkih se je od naših igralcev z uvrstitvijo v četrtfinale najbolje odrezal Žiga Švec, turnir pa je osvojil drugi nosilec, Čeh Jan Hradzil, ki je v finalu s 6:4, 4:1 premagal Srba Romea Hadžimehmedovića, ki je dvoboj predal.


Petrovič in Plošnikova do naslovov


Na mednarodnih članskih turnirjih pretekli teden ni nastopilo veliko slovenskih predstavnikov, tako da je konec tedna v igri ostala samo Veronika Erjavec. Ta je uspešno igrala na turnirju ITF v Prokuplju (15.000 $), kjer je zaigrala v polfinalu. Na poti do tja je premagala tudi partnerico v konkurenci dvojic Nefiso Berberović iz BiH, s katero sta bili teden prej, prav tako v Prokuplju, finalistki med dvojicami. Za uvrstitev v finale je igrala s 3. nosilko, Avstralko Seone Mendez in izgubila z 2:6, 5:7. Še drugi teden zapored pa sta z Berberovićevo izgubili finalni obračun v konkurenci dvojic. Tokrat sta ju premagali Rusinji Darya Astakhova in Laura Svatikova, ki sta zmagali s 6:3 0:6 10:6.

Na domačih igriščih so nastopili igralci in igralke v kategoriji do 12 let na Fredijevem memorialu, ki ga je gostil Tk Branik Maribor. V Domžalah so nastopali člani in članice. Na A turnirju dečkov so se v polfinale uvrstili Luka Petrovič (Sl-Lj), Nino Govedič (TK_SB), Andraž Rozman (TKMed) in Maksim Despotovič (TK-CC). V polfinalu je Petrovič s 6:3, 6:2 premagal Govediča, Despotovič pa s 6:2, 6:2 Rozmana. Finalni obračun je Despotovič predal, tako da je turnir osvojil Luka Petrovič. V B turnirju sta v finalu nastopila Luka Marinšek (Luka Kp) in Andraž Novak (Šporn). Finale je s 6:0, 6:1 dobil Novak.

Pri deklicah so se v A turnirju v polfinale uvrstile Ela Plošnik (Krško), Alja Senica (ŽtkMb), Kaja Najzer (Maja) in Stefanija Katarina Mrvar (Šentjur). Plošnikova je v polfinalu s 6:0, 6:0 premagala Senico, Mrvarjeva je bila s 6:0, 6:2 boljša od Najzerjeve. V izenačenem finalnem obračunu je po treh urah igre s 6:7 (6), 6:4, 6:1 slavila Ela Plošnik. V B turnirju sta se v finale uvrstili Ema Kapus (CTA) in Ella Bassanese (LukaKp). Turnir je osvojila Ema Kapus, ki je v finalu zmagala s 6:2, 6:3. 



Med člani slavila Galova in Vovk


V Domžalah je OP za članice osvojila Anja Gal (Br-Mb), ki je v finalu s 6:4, 6:2 premagala Hano Bečirovič Novak (ŽtkMb). Pri članih je bil najboljši Primož Vovk (TkMed). V finalu je s 7:5, 7:5 premagal Tonija Hazdovca (Ptuj). Po tritedenskem odmoru nas čaka zelo pester avgust. Osrednji dogodek bo portoroški ATP challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open 2019, v istem tednu pa bodo v Portorožu v okviru festivala tenisa turnirji v vseh starostnih kategorijah ter državno prvenstvo za veterane. Mladinci in mladinke bodo priložnost za osvajanje točk za mladinsko svetovno teniško lestvico dobili na treh mednarodnih turnirjih ITF, ki se bodo odvijali v Kranju, Mariboru in Domžalah, veterane pa bo gostilo ŠD Tivoli na mednarodnem veteranskem turnirju 4. ranga v Ljubljani. V kvalifikacijah EEP do 14 in do 16 let bodo v začetku avgusta nastopile naše mladinske ekipe.

Na številnih teniških turnirjih po svetu, od največjih do tistih z najnižjim denarnim skladom, tudi ta teden nastopajo slovenski igralci in igralke. O Aljažu Bedenetu, Kaji Juvan in Blažu Roli si lahko več preberete v tiskani izdaji športnega časopisa Ekipa SN, na turnirju ITF z nagradnim skladom 25.000 $ pa so v kvalifikacijah nastope z zmagami začele Nika Radišič v češkem Olomoucu ter Veronika Erjavec in Kristina Novak v madžarski Baji. V glavni žreb je v Baji že uvrščena Nina Potočnik, ki bo igrala z Rusinjo Daryo Astakhovo. Na turnirju v Imoli (25.000 $) bo nastopila Manca Pislak. V prvem krogu bo igrala s 3. nosilko, Italijanko Lucio Bronzetti. Na turnirju ITF v Piestanyu (15.000 $) bo nastopil Mike Urbanija. Na mladinskem turnirju ITF 4. ranga v Dolany Veski bosta igrala Tara Gorinšek in Tin Krstulovič. (bm)

Galerija

Članki iz rubrike