Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

bm
bm
0 29.05.2019 14:37:07

Vse v senci Roland Garrosa: Ko se ti po žilah pretaka pesek ...

Tamara Zidanšek v Nürnbergu z mladimi slovenskimi igralkami
Ta teden so v ospredju nastopi naših igralk in igralcev na OP Francije v Parizu, doma pa sta se začeli poletni državni prvenstvi v starostnih kategorijah do 14 in do 18 let.

Pretekli teden nas je z novim izjemnim dosežkom razveselila Tamara Zidanšek, ki se je na turnirju WTA serije international z nagradnim skladom 250.000 ameriških dolarjev uvrstila v prvi finale v karieri na turnirjih WTA. Čeprav je v finalu tesno izgubila, ji je finale prinesel novo najvišjo uvrstitev na lestvici WTA, ta teden je namreč 60. igralka sveta. Tamara je na turnirju v Nürnbergu ponovno pokazala, da je igralka z velikim potencialom in da se počasi, a vztrajno približuje najboljšim. Žal je davek napornega tedna plačala v ponedeljek Parizu, kjer se je v prvem krogu pomerila z Belgijko Elise Mertens. Še en naporen in izenačen obračun je bil prevelik zalogaj za vidno utrujeno Zidanškovo, ki je po dveh urah in sedmih minutah igre po porazu razočarana zapuščala igrišče.

Vračajo se točke
Razveseljiva novica je ta teden prišla s sedeža ITF. Ta je upošteval številne proteste in pripombe igralcev zaradi ukinitve ATP- in WTA-točk na turnirjih nižjih rangov in z avgustom vrača točke ATP in WTA tudi na turnirje z nagradnim skladom 15.000 ameriških dolarjev.

Kar pet Slovenk bo nastopilo v konkurenci dvojic. Za čim večji kos bogate denarne pogače se bodo potegovale Andreja Klepač, Dalila Jakupović, Polona Hercog, Katarina Srebotnik in Tamara Zidanšek, v konkurenci mešanih parov pa bo nastopila le Klepačeva. Med moškimi bo v konkurenci dvojic nastopil Aljaž Bedene, medtem ko bo naša edina predstavnica med mladinkami letos Pia Lovrič.

Kvalitetno v Kopru
Doma je pretekli teden TK Koper gostil zelo močen mednarodni turnir Tennis Europe za dečke in deklice v starostni kategoriji do 12 let. Slovenijo je zastopalo 23 dečkov in 24 deklic, ki pa v močni mednarodni konkurenci tokrat niso dosegli vidnejšega rezultata. Še najdlje, do četrtfinala, se je prebil 10-letni Ljubljančan Svit Suljić, tu pa ga je s 6:2, 6:3 premagal Nemec Lieven Mietusch. Nekaj veselja so z dobrimi nastopi in uvrstitvama v polfinale med dvojicami našim predstavnikom prinesli Matic Hribar in Marko Retelj ter Zala Vnuk in Nala Kovačič. Hribarja in Retlja sta v polfinalu s 7:5, 6:2 premagala Nemec Lieven Mietusch in Čeh Josef Sedlar, ki sta tudi osvojila turnir. Tudi pri deklicah so naše predstavnice nastope med dvojicami končale v polfinalu – Zalo in Nalo sta s 6:3, 6:1 premagali Čehinja Nela Linhartova in Nemka Julia Stusek. Ob starejših pa so v Kopru nastopili tudi najmlajši. Okrog 80 se jih je udeležilo turnirjev v mini in midi tenisu ter tenisu do 10 in 11 let. V mini tenisu je pri dečkih zmagal Aleksej Mulej (Maja), ki je v finalu z 2:0 premagal Aleksandra Jovanoviča (Maja), pri deklicah pa je bila najboljša Lili Štusaj (Slovenj Gradec), ki je z 2:1 premagala Hano Peterlin (Benč). V midi tenisu je pri deklicah slavila Veritsa Yaneva (Brežice), ki je v finalu z 2:0 premagala Niko Matevžič Bašelj (Maja). Pri dečkih je zmagal Leon Majsitz (Madžarska), ta je bil v finalu z 2:0 boljši od Bineta Jurečiča (Grosuplje). Turnir v tenisu do 10 let je osvojil Tilen Košak (Maja), ki je v finalu s 6:2 premagal Petra Škundriča (ŽTK Maribor), pri deklicah pa je zmagala Veritsa Yaneva (Brežice), ki je v finalu s 6:4 premagala Jerco Fleischman (TK Medvode). Turnir v tenisu do 11 let je pri dečkih osvojil Aleksander Burmakin (Luka Koper), ki je v finalu s 6:1 premagal klubskega soigralca Luko Marinška. Pri deklicah je bila najboljša Zoja Peternel (ŠD TŠR), ki je v finalu s 6:3 premagala Niko Mlakar (TK Medvode).

138-17-lovric
Pia Lovrič bo edina od slovenskih mladink in mladincev, ki bo nastopila na mladinskem grand slamu v Parizu.

V Nemčiji tri mlada dekleta
Ob robu turnirja WTA v Nürnbergu je potekal turnir deklic do 14 let, 'Girls Nation Cup 2019'. Pod vodstvom Daniela Šantla so na turnir, na katerem so nastopale ekipe Slovenije, Nemčije, Avstrije in Češke, odpotovale Ana Lanišek, Maša Viriant in Ella Hojnik. Igralke so imele priložnost odigrati nekaj vrhunskih tekem z najboljšimi igralkami treh teniško močnih držav, obenem pa se seznaniti z vzdušjem na turnirju WTA, ki je prav v tem času potekal v Nürnbergu. Nastanjene so bile v uradnem hotelu in imele pravico do uporabe uradnih vozil turnirja, odpravo pa je denarno pokrila Teniška zveza Slovenije.

Prvenstvi do 18 in do 14 let
Na Ptuju in v Kranju sta se s kvalifikacijskimi obračuni začeli poletni državni prvenstvi do 18 in do 14 let. Fantje in dekleta nastopajo na Ptuju. Pri fantih bomo spremljali 45 igralcev, nastopili pa bodo (z izjemo treh) vsi najboljši iz prve deseterice lestvice do 18 let. Prvi nosilec je tako Filip Jeff Planinšek, drugi pa Blaž Vidovič, prvo- in drugouvrščena igralca lestvice do 18 let. Pri dekletih manjkajo prve tri igralke lestvice do 18 let, tako da mesto prve nosilke med 36 prijavljenimi igralkami pripada Noki Jurič. Dečke in deklice do 14 let gosti TK Triglav Kranj. Pri dečkih bodo nastopili vsi najboljši, med 67 prijavljenimi igralci pa mesto prvopostavljenih igralcev pripada Maticu Križniku in Timu Kuštru. Igralci, ki se niso uspeli uvrstiti na A državno prvenstvo, bodo lahko nastopili na DP B, ki se bo začelo 31. maja v Kopru. Pri deklicah bodo z izjemo prve igralke do 14 let Ule Jamar nastopile vse ostale naše vodilne igralke na lestvici TS v tej starostni kategoriji. Najvišje postavljeni sta Eva Muller Uhan in Ana Lanišek, prijavljenih pa je 52 igralk. Tudi deklice bodo imele B državno prvenstvo konec tedna v Kopru. Prve dni je organizatorjem nagajalo vreme, tako da so prvi krog uspeli spraviti pod streho le na Ptuju, rezultatskih presenečenj pa ni prinesel.

Značke: tenis, šport

Članki iz rubrike