hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 29.05.2019 12:18:52

Janja Garnbret bo v Vailu dvignila balvanski globus

Martin Metelko
V Vailu v Kolorado se bo 8. junija končala sezona svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Slovenija ima drugo leto po vrsti skupnega zmagovalca oziroma, bolje rečeno, skupno zmagovalko. Jernej Kruder je dobil naslednico. Na balvanih je letos dominirala Janja Garnbret. Dvomov o zmagovalki ni bilo. Na petih tekmah je dobila maksimalnih 500 točk.

V Združene države Amerike bodo odpotovali trije slovenski predstavniki. Gregor Vezonik, Jernej Kruder in Janja Garnbret, ki bo v Vailu lovila prav poseben mejnik, šesto zaporedno zmago v svetovnem pokalu. V zgodovini balvanskega plezanja, ta je na sporedu svetovnega pokala od sezone 1999, se še ni zgodilo, da bi tekmovalka ali tekmovalec v istem koledarskem letu osvojila oziroma osvojil prav vse tekme na balvanih.

Garnbretova je na balvanih neporažena že vse od lanskega aprila, od 21. aprila 2018 natančneje, ko je zmagala na tekmi svetovnega pokala na balvanih v Moskvi. Dvajsetletnica je v zadnjih 13 mesecih zmagala na vseh tekmah na balvanih, na katerih je nastopila. V tem nizu je postala tudi svetovna balvanska prvakinja septembra lani v Innsbrucku.

"Sezona je res neverjetna in ne bi se mogla želeti, da bi bila boljša. Želim si zmagati še tekmo v Vailu. Vem, da vsi od mene pričakujejo samo zmage, a tako gladko in zlahka ne gre, čeprav se tako zdi. Bom skušala uživati in dati vse od sebe. V Vailu mi doslej še ni uspelo zmagati," je napovedala Garnbretova po še tretjem zaporednem zmagoslavju na ljubljanskem balvanskem ekshibicijskem spektaklu Triglav The Rock.

Slovenska športnica leta in serijska svetovna prvakinja je v svetovnem pokalu z absolutnim iztržkom 500 točk, kar je podvig sam po sebi, prvič v svoji karieri, še pred predzadnjo tekmo v Münchnu, osvojila naslov skupne zmagovalke seštevka svetovnega pokala v balvanskem plezanju.

Kruder je skupni seštevek balvanskega svetovnega pokala osvojil lani. Celjanu se letos ni posrečilo ubraniti krone, Čeh Adam Ondra na vrhu ima neulovljivo prednost 102 točki.



Po zaslugi odlične Garnbretove in ostalih članov in članic reprezentance ekipa Slovenija trenutno zaseda zelo visoko drugo mesto v pokalu narodov na balvanih.

In bo tako visoko ostala tudi po Vailu. Slovenija ima 1359 točk, vodilna Japonska vodi z minimalno razliko le 15 točk. Francija na tretjem mestu zaostaja velikanskih 675 točk, torej skoraj toliko, kolikor točk ima trenutno.

Slovenska ekipa v balvanskem plezanju je minulo sezono končala kot druga najboljša ekipa v pokalu narodov. Le da je takrat Japonska premočno zmagala z razliko kar 925 točk. Slovenija je imela 1344 točk, Japonska pa 2269, tretja Francija pa 823 točk.

Julija se bo v Villarsu v Franciji začela sezona svetovnega pokala v težavnosti. Slovenska kraljica vertikale ima visoke načrte tudi v tej disciplini. Skušala bo osvojiti še dve posebni lovoriki, četrta zaporedna naslova zmagovalke seštevka sezone v težavnosti in skupne zmagovalke v kombinaciji (2016, 2017, 2018). Če se bodo napovedi uresničile, bo postala prva v zgodovini v absolutni konkurenci s tremi osvojenimi globusi v eni sezoni.

Karavana svetovnega pokala v težavnosti se bo v letu lovljenja olimpijskih vstopnic za Tokio 2020 septembra, 28. in 29., ustavila tudi v Kranju, ki pa letos ne bo finalna postaja, saj bosta zaključni tekmi svetovnega pokala letos na Kitajskem.

Članki iz rubrike