Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

bm
bm
0 08.05.2019 13:06:08

Teniški utrinki: Slovenski finale v Čakovcu

Nika Strašek, finalistka turnirja v Abidjanu
Bojan Matevžič
Predprvomajski in prvomajski teden sta bila za slovenske teniške igralke in igralce izjemno uspešna.

Pred prvomajskimi prazniki sta turnirja osvojila Blaž Rola in Manca Pislak. Rola je bil najboljši na ATP challengerju v mehiškem Leonu, kjer je v finalu premagal Liama Broadyja in osvojil četrti turnir te serije v karieri. Z zmago, tretjo v karieri, je nastope na turnirju ITF v Antalyi končala Manca Pislak, ki je v finalu premagala Ano Kubarevo. Odlična je bila tudi Kaja Juvan, ki je nastopila na ITF-turnirju v Charlottesvillu, kjer je pot končala v polfinalu, v katerem je bila boljša Madison Brengle, 95. igralka lestvice WTA. V četrtem članskem polfinalu je igrala Veronika Erjavec, ki je na turnirju ITF v Tabarki srečanje izgubila z Emeline Dartron.

Straškova prvič v finalu turnirja ITF
Uspešni so bili tudi mladinci in mladinke. Nika Strašek se je v Abidjanu na Slonokoščeni obali prvič v karieri uvrstila v finale turnirja ITF, v katerem je izgubila proti prvi nosilki Elsi Chaumette.

Dobro je na turnirju ITF drugega ranga v Piestanyu nastopila Živa Falkner, ki se je uvrstila v četrtfinale, kjer je izgubila z osmo nosilko, Aleksandro Julio Jelen. Na turnirju Tennis Europe do 14 let v Zagrebu se je z uvrstitvijo v finale dvojic izkazal Matic Križnik, s Srbom Alekso Pisarićem pa sta v finalu v izenačenem obračunu izgubila s Hrvatoma Dinom Prizmićem in Patrikom Jurino.

V Krškem se je s finalnim obračunom fantov končalo OP do 18 let. V finalu je Tin Krstulovič (Tr-Kr) premagal Taja Dolenca (TkMed) in se veselil prve zmage na turnirjih TS v tej kategoriji. Turnir deklet je osvojila Alea Bubek (N. Gorica), ki je v finalu premagala Hano Bečirovič Novak (ŽtkMb). V konkurenci dvojic sta slavila Dan Trošt Slapnik (Maja) in Lukas Tristan Nickel Koželj (Radom).

V Kopru se je v organizaciji domačega kluba zaključil turnir Odmev FIN 14. V konkurenci deklic je slavila druga nosilka, domačinka Ana Tara Praček (LukaKp), ki je v finalu presenetila prvo nosilko Lijo Mumlek (ŽtkMb). V B-turnirju deklic je bila najboljša Špela Rijavec (Kočevje), ki je finalu premagala Nežo Rogl (Tk-CC). Turnir dvojic sta osvojili Julija Bogatin (LukaKp) in Nika Završki (Šd Lta), ki sta v finalu premagali Karin Dirnbek (Krško) in Hano Šišak Molan (Krško). V finalu dečkov sta nastopila prvi Jaka Golob (Tr-Kr) in tretji nosilec Žiga Švec (M. So), v finalu pa je slavil slednji. B-turnir dečkov je osvojil Mark Grošelj Sisan (TkNet), ki je v finalu premagal Gašperja Krsnika (Celje). V konkurenci dvojic sta zmagala Jaka Golob in Žiga Švec, ki sta v finalu premagala Janija Retlja (Otočec) in Nikija Polanca.

Kaja najvišje v karieri
Tudi v prazničnem prvomajskem tednu ni manjkalo dobrih dosežkov. Dalila Jakupović se je s soigralko, Poljakinjo Paulo Kania, uvrstila v polfinale turnirja WTA v Pragi. Za uvrstitev v finale sta se pomerili z rusko-slovaškim parom Ana Kalinskaja/Viktoria Kuzmova, a izgubili. Kaja Juvan je tudi na drugem turnirju v ZDA, turnirju ITF v Charlestonu, nastope končala v polfinalu. Tekmo s 17-letno Whitney Osuigwe, pred dvema letoma prvo mladinko sveta, trenutno pa 139. igralko lestvice WTA, je izgubila s 6:2, 2:6, 4:6. Kaja je na lestvici WTA pridobila štiri mesta in je ta teden uvrščena najvišje v karieri, na 123. mesto.

V Madridu se je na turnirju z bogatim nagradnim skladom Polona Hercog uvrstila v žreb glavnega turnirja. V kvalifikacijah je premagala Viktorijo Golubič in Andreo Petković, nato pa v prvem krogu glavnega turnirja izgubila z Američanko Sloane Stephens, osmo igralko sveta. Rola je po sedmih zaporednih zmagah klonil v četrtfinalu ATP challengerja v Puerto Vallarti v Mehiki, kjer ga je premagal Mirza Bašić iz BiH. Rola je ta teden na lestvici ATP pridobil 56 mest in napredoval na 207. mesto. Po slabšem nastopu med posameznicami je vtis na drugem turnirju v Antalyi popravila Manca Pislak, ki je z Madžarko Vando Lukacs osvojila turnir dvojic – v finalu sta premagali prvi nosilki, Japonko Ramu Ueda in Indijko Jennifer Luikham. Za Pislakovo je to tretji naslov med dvojicami na turnirjih ITF.

120-15-hribar
Matic Hribar in Paolo Angeli, finalista TE 12 Čakovec 2019
Bojan Matevžič

Poseben dosežek
Za poseben dosežek sta na turnirju Tennis Europe do 12 let v Čakovcu poskrbela Ljubljančan Matic Hribar in Velenjčan Paolo Angeli; malokrat se namreč zgodi, da se v finalu mednarodnega turnirja pomerita slovenska igralca, prav to pa smo doživeli v Čakovcu. Finalni obračun je dobil Matic, ki je prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko mednarodnega turnirja. Z uvrstitvijo v finale pa je nedvomno lahko zadovoljen tudi Angeli, ki je sploh prvič nastopil na mednarodnem turnirju in se takoj zavihtel v finale. Tara Gorinšek, 16-letna Konjičanka, je na turnirju ITF petega ranga v Nišu z uvrstitvijo v polfinale dosegla uspeh kariere. V četrtfinalu je 847. igralka mladinske svetovne lestvice premagala drugo nosilko, na lestvici ITF 230 mest višje uvrščeno Nizozemko Bente Spee. Za prvi finale v karieri se je Tara borila z domačo povabljenko 14-letno Lolo Radivojević, ki je v četrtfinalu izločila Aljo Belinger, nato pa premagala še Gorinškovo.

Odlično je tudi drugi teden na turnirju ITF petega ranga v Abidjanu igrala Nika Strašek. Še drugič zapored se je uvrstila v polfinale posameznic in v finale dvojic. V posamični konkurenci jo je v polfinalu ugnala prva nosilka Selya Rakki. V konkurenci dvojic se je Nika s soigralko Tess Menten iz Nizozemske uvrstila v finale, v katerem sta izgubili s Portugalko Madaleno Peneda in Kitajko Yimei Zhao.

Na mladinskem turnirju ITF drugega ranga v Salsomaggioreju je Živa Falkner z Alino Čaraevo iz Rusije osvojila turnir, v finalu pa sta ugnali Italijanki Matilde Mariani in Matilde Paoleti.

Lepe mladinske lestvice
Lepo sliko kažejo mednarodne mladinske lestvice v mlajših kategorijah. Gal Emeršič Potočnik je po dobrih nastopih na začetku leta uvrščen na 49. mesto lestvice Tennis Europe do 16 let, Bor Artnak je 72. Še bolj zgovorna je lestvica igralcev, ki kandidirajo za nastop na mastersu 2019, na kateri je v vodstvu prav Emeršič Potočnik, Jan Dimitrijevič je 20., Sebastian Dominko pa je 28. Pri dekletih do 16 let je najvišje Petja Drame na 138. mestu, na lestvici Race to Masters pa je celo na sedmem mestu. Pri dečkih do 14 let je najvišje uvrščen Matic Križnik na 146. mestu, pri deklicah pa je Ela Nala Milić na 48. mestu.

Konec tedna je v Novem mestu potekalo OP za člane. Osvojil ga je Benjamin Beliš (S. Gradec), ki je v finalu premagal Tinoja Hazdovca (Ptuj). Prihodnjih štirinajstih dneh pa bo v znamenju tenisa štajerska prestolnica. Na mednarodnih turnirjih Tennis Europe v starostnih kategorijah 14 in 16 let so že začeli nastope igralci in igralke na turnirju v organizaciji ŽTK Maribor, Grawe Open 2019, prihodnji teden pa se bo večina preselila v Ljudski vrt na igrišča TK Branik, kjer bo potekal tradicionalni mednarodni Bergantov memorial. Na obeh turnirjih bo nastopilo po več kot 300 igralcev in igralk z vsega sveta.

Članki iz rubrike