Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

bm
bm
0 03.04.2019 11:54:35

ZAČETEK SEZONE NA PROSTEM: Vse topleje in vse bolje

Zmagovalca dvojic v Antalyji
Fantje in dekleta v starostni kategoriji do 16 let so na OP ZALA v Kopru odprli poletno sezono.

Pri dekletih je slavila prva nosilka Hana Bečirovič Novak (ŽTK Maribor). V finalu je s 6:3, 6:2 premagala Meto Marenk (TK Medvode). Bečirovičeva je v polfinalu s 6:1, 4:6, 6:1 premagala Milico Bratić (Top Ten), Marenkova je bila s 6:1, 6:3 boljša od Lane Egart (Triglav). Za Hano je to prvi naslov na turnirjih TS v starostni kategoriji do 16 let. Pri fantih presenečenja ni dovolil prvi nosilec Sebastian Dominko (ŽTK Maribor), ki je poskrbel, da je tudi drugi posamični naslov odšel v Maribor. V finalu je s 6:3, 6:1 premagal klubskega soigralca Marsela Žnuderla. Dominko je v polfinalu s 6:2, 6:2 izločil Taja Dolenca (TK Medvode), Žnuderl pa je bil s 6:2, 6:3 boljši od Maxa Klepa (Šport plus). Dominko je osvojil drugi naslov na turnirjih do 16 let. B-turnir fantov je osvojil domačin Rok Kovačič (Luka Koper), ki je v finalu s 6:0, 6:0 premagal Marka Sisana Grošlja (TK Net). V dvojicah sta pri dekletih zmagali Bečirovič Novakova in Marenkova, ki sta v finalu s 6:2, 6:0 premagali Egartovo in Špelo Sedej (Maja). Pri fantih sta bila najboljša Dominko in Žnuderl, ki sta v finalu s 6:2, 6:4 premagala Davida Černeta (TA Brežice) in Nejca Škorjanca (Šport plus).

Nove lestvice
Začetek poletne sezone je prinesel tudi nove lestvice v vseh starostnih kategorijah. Pri članih na vrhu ostaja Aljaž Bedene, pri članicah pa je še naprej na prvem mestu Tamara Zidanšek. Sprememb na vrhu prav tako ni v naslednji starostni kategoriji do 18 let. Pri fantih je vodilni igralec Filip Jeff Planinšek, ki je najvišje tudi na mladinski svetovni lestvici, kjer zaseda 254. mesto. Pri dekletih je tudi tokrat na prvem mestu Pia Lovrič, ki je na svetovni mladinski lestvici edina Slovenka med najboljšimi stotimi igralkami sveta; ta teden je na 98. mestu. Pri fantih do 16 let je na prvem mestu Aljaž Jeran, na drugo mesto pa se je prebil Bor Artnak. Sprememba pa se je zgodila pri dekletih do 16 let: z dobrimi predstavami in rezultati se je na prvo mesto povzpela Pia Marija Rebec, na drugo pa Brina Šulin, ki sta tako navzdol potisnili doslej vodilni Tajo Lončarič in Niko Strašek. Pri dečkih do 14 let na vrhu ostaja Matic Križnik, pri deklicah pa Ula Jamar. V najmlajši kategoriji vodilnega mesta pri dečkih iz rok ne izpusti Luka Albreht, pri deklicah pa enako velja za Nalo Kovačič. Naslednja sprememba lestvic bo prvega junija.

Najdlje Kaja


Med člani je na mednarodni sceni nastopilo pet Slovencev v četrtfinalih. Tu so nastope končali Nika Radišić v Antalyi ter Mike Urbanija v Opatiji in Matic Špec v mehiškem Cancunu. Je pa Radišićeva ponovno poskrbela za odmeven rezultat v dvojicah, kjer je v paru s Čehinjo Johano Markovo, sicer njeno krvnico v posamični konkurenci, osvojila turnir. V finalu sta s 6:0, 6:0 premagali Estonko Eleno Malygino in Korejko Sohjun Park. Za Niko je to že četrti naslov v dvojicah na turnirjih ITF. Najbolje sta se tako v posamični konkurenci odrezala Nik Razboršek s polfinalom v Opatiji (15.000 USD) in Kaja Juvan s finalom v Santa Margheriti Di Puli (25.000 USD). Razborška je v polfinalu Opatije s 6:1, 6:1 premagal 20-letni Madžar Mate Valkusz, trenutno 320. igralec sveta, leta 2016 pa prvi mladinec sveta. Juvanova je na Sardiniji nastope končala v finalu, kjer jo je s 7:6 (3), 6:0 premagala 21-letna Švicarka Jil Teichmann, na lestvici WTA uvrščena na 175. mesto. Za Juvanovo je bil to prvi nastop po šestih tednih in nov odličen izid, ki ji je na novi teniški lestvici prinesel napredovanje za štiri mesta (168). Kaja ostaja na Sardiniji tudi ta teden.

Ta teden slovenske barve na največjih ženskih profesionalnih turnirjih v ameriškem Charlestonu in mehiškem Monterreyu zastopata Tamara Zidanšek in Dalila Jakupović. Zidanškova je v prvem krogu turnirja v Charlestonu (823.000 USD), ki se igra na zelenem pesku, po uri in pol igre z 1:6, 6:2, 6:0 premagala Nemko Anno Leno Friedsam, trenutno 674. igralko lestvice WTA, leta 2016 pa 45. igralko sveta. Na turnirju v Monterreyu, ki ima nagradni sklad 250.000 USD, bo nastopila Jakupovićeva. Žreb ji je bil dokaj naklonjen, saj jo v prvem krogu čaka obračun s 136. igralko sveta Britanko Harriet Dart. Ta teden bodo na članskih turnirjih nastopile še Pia Čuk v Tuniziji, Nastja Kolar na Portugalskem in Manca Pislak v Turčiji.

Od Maroka do...
Odlično sta v dvojicah na mladinskem turnirju ITF tretjega ranga v maroški Mohamediji zaigrala Maja Makorič in Planinšek, saj sta se oba s svojima soigralcema uvrstila v finale. Makoričeva je v paru z Madžarko Luco Janosi v polfinalu s 6:3, 6:4 premagala Tunizijko Saro Liso Aubertin in Maročanko Oumaimo Aziz, Planinšek in njegov soigralec iz Avstrije Filip Mišolić pa sta s 6:3, 1:6, 10:6 odpravila Avstrijca Marka Andrejiča in Stephana Kortenhofa. V finalu sta bila Planinšek in Mišolić s 6:3, 6:2 uspešnejša od Madžarov Petra Fajte in Petra Makka. Makoričeva in Janosijeva sta finalno srečanje izgubili, saj sta bili s 7:5, 6:4 boljši Madžarka Fanni Gecsek in Rusinja Jekaterina Vinik. Slovensko zastopstvo je številno tudi na mladinskih turnirjih v Vrsarju in na Reki. Na turnirju ITF 1. ranga v Vrsarju bodo nastopili Planinšek, Jan Kupčič ter kvalifikant Miha Vetrih in srečni poraženec Blaž Vidovič pri fantih ter Pia Lovrič, Živa Falkner, Tjaša Klevišar, Alja Belinger in Pia Marija Rebec pri dekletih. Slednji sta se v glavni turnir prebili skozi kvalifikacije. Na turnirju TE do 16 let na Reki sta bila med fanti v kvalifikacijah uspešna Bor Artnak in Tim Kušter, ki je zmagal tudi že v prvem krogu glavnega turnirja. V prvem krogu so bili doslej uspešni tudi Aljaž Kirbiš, Lun Obrul in Maj Premzl, na nastope pa še čakajo Maj Najvirt Kolarič, Matic Križnik in Jaka Protič Žakelj. Pri dekletih se je v kvalifikacijah izkazala Tajda Zalokar, ki je z zmago začela tudi nastope v glavnem turnirju; prav tako sta jih z zmago začeli Ana Lanišek in Ela Nala Milić.

Značke: tenis, šport

Članki iz rubrike