GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

bm
bm
0 28.02.2019 14:19:35

Presenečenje v Ljubljani in Litiji

bm
Aljaž Bedene in Nik Razboršek sta na začetku sezone v izvrstni formi, a jo je Aljažu žal zagodla poškodba in mu onemogočila boj za še bolj izjemen dosežek na turnirju ATP serije 500 v Riu de Janeiru.

Aljaž se je namreč na brazilskem pesku odlično znašel in v prvem krogu premagal Marka Cecchinata, 17. igralca sveta in teden prej zmagovalca turnirja v Buenos Airesu. V drugem krogu je nato izločil Argentinca Thiaga Monteira, v četrtfinalu pa še Bolivijca Huga Delliena. Prav v četrtfinalu pa je staknil poškodbo mišice, zaradi katere je v drugem nizu potreboval medicinsko pomoč, a je kljub temu stisnil zobe in srečanje pripeljal do konca ter si priigral polfinale, prvega v karieri na tako močnem turnirju. Žal je naslednji dan še pred začetkom polfinalnega obračuna s Srbom Laslom Djerejem sporočil, da zaradi poškodbe ne bo mogel nastopiti, in je srečanje predal. Aljaž je po tekmi povedal, da se je po odličnih nastopih v Riu veselil polfinalnega obračuna, zato je razočaran, ker je moral polfinalno srečanje predati.

Na tekmi z Dellienom je začutil bolečino v nogi, po enem izmed startov v drugem nizu pa se je stanje še poslabšalo. Ob tej priložnosti se je zahvalil navijačem v Riu za podporo, ki so mu jo ves teden nudili na tekmah, in izrazil upanje, da se bo na turnir v Rio še vrnil. Aljaž je tako ostal brez možnosti osvojitve zajetnega števila točk in še precej večje denarne pogače. Iz Ria odhaja bogatejši za 180 ATP-točk, ki so mu na novi lestvici ATP prinesle uvrstitev na 69. mesto, in s polovico manjšo denarno nagrado (93.515 dolarjev), kot bi jo dobil z zmago v polfinalu. Žal je moral odpovedati tudi naslednji turnir, ki se je že začel v Dubaju in je prav tako serije ATP 500, a s še višjim denarnim skladom – kar 2,8 mio dolarjev.

Razboršek blesti v Turčiji
Še enkrat je v zadnjem obdobju izvrstno nastopil Nik Razboršek in se v Antalyji razveselil prvega naslova na turnirjih letošnje serije ITF World tennis tour. Zadnji dan turnirja je moral na igrišče dvakrat in obakrat je bil uspešen. Najprej je dokončal v soboto prekinjeno tekmo z Nerminom Fatićem iz BiH, v kateri je vodil s 6:3, 5:5. V nadaljevanju je takoj dosegel brejk, nato pa z osvojitvijo servisa drugi niz končal s 7:5. Po krajšem odmoru ga je že čakal finalni obračun s 24-letnim Špancem Polom Toledom Gaguejem, 522. igralcem lestvice ATP. Srečanje je trajalo dve uri, Nik pa je slavil s 7:6 (3), 6:3.

Slovenec je zelo dobro serviral in v srečanju začetni udarec izgubil le dvakrat, sam ga je nasprotniku odvzel štirikrat. Tudi na tretjem letošnjem turnirju Nik ostaja neporažen, če lahko upoštevamo dejstvo, da je moral na prvem turnirju letos polfinalno srečanje v Antalyji sredi januarja zaradi bolezni predati brez boja. Zaradi novega načina točkovanja v letošnji sezoni mu zmaga ni prinesla nobene ATP-točke, osvojil pa je 100 točk za lestvico ITF, na kateri je bil pred tem turnirjem na 64. mestu, ta teden pa je tri mesta višje, na 61. mestu. V Antalyji ostaja tudi ta teden, ko mu bodo družbo delali še štirje slovenski predstavniki. Nik bo poskušal izkoristiti odlično formo in nadaljevati zmagoviti niz, v prvem krogu pa bo igral z Bosancem Nermanom Fatićem (ITF 97), ki ga je premagal prejšnji teden v polfinalu. Izmed ostalih je moral v kvalifikacije Mike Urbanija in jih uspešno opravil. V zadnjem krogu je s 6:4, 6:4 premagal Grka Ioanisa Stergoja in se bo v prvem krogu glavnega turnirja pomeril z ruskim kvalifikantom Aleksandrom Ševčenkom (ITF 601). V glavnem žrebu ženskega turnirja so ta teden tri Slovenke. Pia Čuk bo igrala z domačo povabljenko, 17-letno Ilay Yoruk (ITF 182), Manca Pislak bo moči merila s 27-letno Kanadčanko Petro Januskovo (WTA 837), Nika Radišič pa bo igrala z japonsko kvalifikantko Sakuro Hosogi (ITF 263).

Prvi nastop ta teden je že za Blažem Rolo. Nastopa na ATP challengerju v japonski Jokohami, kjer se je v prvem krogu pomeril s 24-letnim Japoncem Kaičiijem Učido, 282. igralcem lestvice ATP. Blaž je po uri in 45 minutah srečanje dobil z rezultatom 7:6 (3), 6:4, v drugem krogu pa bo igral s 33-letnim Dudijem Selo iz Izraela, s katerim se bo pomeril drugič. Prvi medsebojni obračun je leta 2016 na domačem terenu v Raanani dobil Izraelec.



Lovričevo znova premagala 10. mladinka sveta
Na mladinskem turnirju najvišjega A-ranga je še enkrat izvrstno zaigrala Pia Lovrič. Potem ko je prejšnji teden izgubila v četrtfinalu turnirja ITF 1. ranga v brazilski Criciumi, ji je enak dosežek uspel tudi ta teden na še močnejšem turnirju v brazilskem Porto Alegru. Tu je bil turnir najvišjega A-ranga in temu primerna je bila tudi zasedba igralk, predvsem nosilk. Pia je do četrtfinala zabeležila tri zmage, nobeni izmed nasprotnic pa v prvih treh krogih ni prepustila več kot štiri igre. Tam je dobila novo priložnost za maščevanje proti prvi nosilki turnirja, 10. mladinki sveta, 16-letni francoski vrstnici Diane Parry.

S Francozinjo, ki je teden prej osvojila turnir v Criciumi, na poti do zmage pa je v četrtfinalu v njenem najtesnejšem obračunu na turnirju premagala prav Lovričevo, sta se tako pomerili še drugič v dveh tednih in tudi drugič je bila boljša Francozinja. Tokrat je zmagala z rezultatom 6:1, 7:6 (1). Ne glede na četrtfinalni poraz je uvrstitev v četrtfinale turnirja A-ranga nov velik uspeh za odlično Domžalčanko. Osvojene točke so jo na novi mladinski svetovni teniški lestvici pripeljale na 112. mesto.

Presenetljiva naslova
Pretekli teden so igralci in igralke nastopili na turnirjih odprtega prvenstva do 16 let, ki so potekali v Ljubljani in Litiji. Naslova na A-turnirju fantov in na turnirju deklet sta osvojila Nejc Žunič (Šplus) in Brina Šulin (Radom). Oba zmagovalca nista bila najvišje postavljena igralca na turnirjih, še posebej za zmagovalca turnirja A pri fantih pa lahko rečemo, da je več kot prijetno presenetil. Čeprav Nejc Žunič, ki na lestvici do 16 let zaseda deveto mesto, na A-turnirju ni bil med favoriti za zmago, je njegov uspeh vreden toliko več, saj so z izjemo prvega in drugega igralca lestvice nastopili vsi najboljši.

V finalu je z 2:6, 6:2, 6:3 premagal drugega nosilca in trenutno najboljšega igralca med leto dni mlajšimi vrstniki, Bora Artnaka (AsLit). Za Žuniča je to prvi naslov na turnirjih Tenis Slovenije v katerikoli kategoriji in hkrati napoved, da bodo morali tekmeci v bodoče nanj zelo resno računati. B-turnir fantov je v Litiji osvojil Benjamin Borlini (LukaKp), ki je v finalu s 6:2, 7:6 (5) premagal Vida Moharja (Grosuplje). Na turnirju deklet je bila zasedba nekoliko skromnejša kot pri fantih, saj je iz prve deseterice nastopilo pet igralk, najvišje postavljeni pa sta bili prav finalistki, in sicer Pia Marija Rebec (Tc-Lj) ter Brina Šulin. Glede na njune dozdajšnje medsebojne obračune in dejstvo, da je Rebčeva v letošnji sezoni osvojila že dva turnirja do 16 let, je vendarle nekoliko presenetljivo slavila Šulinova, ki je v finalu zmagala s 6:1, 7:6 (3). To je bil njun 13. medsebojni obračun in šele tretja zmaga za Radomljanko. Šulinova je osvojila prvi turnir v starostni kategoriji do 16 let, naslov pa je dodala trem zmagam na turnirjih v mlajših starostnih kategorijah. Pohvali se lahko tudi z naslovom državne prvakinje do 12 let, ki ga je osvojila leta 2016.

Galerija
Značke: tenis, šport

Članki iz rubrike