Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 27.02.2019 17:00:20

Slovenci ambiciozno na igre specialne olimpijade

Poletne svetovne igre specialne olimpijade, največje športno tekmovanje oseb z motnjami v duševnem razvoju, bosta letos gostila Abu Dabi in Dubaj. Od 14. do 21. marca bo Slovenijo zastopalo 28 tekmovalcev, šest v atletiki, štirje v plavanju, trije v namiznem tenisu, po dva v kolesarstvu, judu in balinanju ter košarkarska ekipa.

Na letošnjih igrah bo nastopilo približno 8000 športnikov iz 172 držav. Slovensko ekipo bo spremljajo deset trenerjev, vodja delegacije pa bo Ljubomir Miličević, predsednik Specialne olimpijade Slovenije.

Gibanje specialne olimpijade se je po začetkih leta 1962 močno razširilo, danes pa vključuje že več kot pet milijonov športnikov. Specialna olimpijada pa ni samo športno tekmovanje, pač pa skupaj z ostalimi elementi druženja, spoznavanja novih okolij in nudenja osnovnih zdravstvenih pregledov skrbi tudi za vsestransko socializacijo oseb z motnjami v širše družbeno okolje.

"Arabski svet seveda prinaša velike kulturne razlike, ki jih bomo morali spoštovati, hkrati pa sem prepričan, da bodo domačini izjemno gostoljubni. Nenazadnje se nadejamo tudi srečanja s slovensko skupnostjo, ki živi in dela v Emiratih, pri čemer nam bo pomagal naš veleposlanik v ZAE Oto Pungartnik," je igre na današnji predstavitvi ekipe v Ljubljani orisal vodja delegacije Miličević in dodal: "V tekmovalnem smislu si bomo tokratne igre verjetno zapomnili po izvedbi določenih plavalnih in atletskih disciplin brez predhodnih predtekmovanj, ki so tako značilna za specialno olimpijado. Na zadnjih igrah leta 2015 v Los Angelesu je slovenska ekipa osvojila kar 26 medalj, saj tekmovalci po posameznih skupinah tekmujejo s sebi enako sposobnimi. Tudi cilji tokratne ekipe so enako ambiciozni."



Med košarkarji bo prav kot kapetan ekipe tekmoval tudi Manfred Kržišnik, tekmovalec z največ nastopi na svetovnih igrah, saj se nanje odpravlja že četrtič. Prvič je tekmoval leta 1991 v Minneapolisu, ko je Slovenija sploh prvič nastopila na svetovnih igrah: "Želim pokazati, da še nisem za staro šaro. Sploh pa imamo letos fantastično ekipo in verjamem, da lahko pridemo vse do finala."

Odprtje iger bo 14. marca, ekipa pa bo na prizorišče odpotovala 7. marca.

V slovenski ekipi so atleti Martin Lešnik, Vinko Rešetar, Mario Zajfrid, Anamari Hadner, Tamara Korotaj in Jožica Drač, trenerja sta Andrej Pompe in Helena Gril, plavalci Urban Goltnik, Timotej Galunič, Alen Šošter in Anja Golčer s trenerko Katarino Praznik, balinarja Miha Zalokar in Lara Ilić s trenerjem Anejem Vrhovnikom, kolesarja Uroš Bernik in Simona Gaser s trenerjem Miranom Doklom, judoista Žiga Vangoš in Tina Skerlep in trenerka Ana Četić, namiznoteniški igralci Nik Jerković, Rok Mai Vodušek in Magda Mlakar ter trener Hasan Sinanović in košarkarska ekipa v postavi Sebastjan Ratej, Luka Gračner, Albin Kolar, Primož Mrkun, Ivan Ruf, Klavdi Zorko, Manfred Kržišnik in Atif Mulič, trenerja sta Janže Blatnik in Toni Cestnik.

Značke: šport, invalidi

Članki iz rubrike