Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 28.02.2019 13:03:36

Vroči Slovenec v Glasgowu upa, da bo šlo v tretje rado

Luka Janežič (Kladivar Celje) bo v kvalifikacijah teka na 400 m v petek začel slovenske nastope na 35. dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki, ki bo potekalo do 3. marca v Glasgowu. Vodičan, ki bi lahko postal prvi slovenski atlet po sedmih medaljah šestih atletinj na teh tekmovanjih, bo nastopil ob 11.20 v prvi skupini.

Janežič ima z z 46,13 sekunde drugi najhitrejši čas sezone v Evropi med tistimi, ki so se sprva prijavili za EP. Hitrejši, in to prepričljivo, je bil le Norvežan Karsten Warholm (45,56), tretjega pa ima trikratni svetovni dvoranski prvak Pavel Maslak iz Češke (46,19).

Slednji je zaradi bolezni v sredo odpovedal nastop in na Škotskem tako ne bo mogel še četrtič v nizi osvojiti evropskega dvoranskega naslova. Hitrejši od Janežiča je bil še Benjamin Lobo Vedel (46,11), vendar se Danec ni prijavil za EP.

Enega izmed zvezdnikov prvenstva na Škotskem, Warholma, aktualnega svetovnega in evropskega prvaka na prostem na 400 m ovire, je Janežič že premagal na pomembnem tekmovanju. Vrstnika po letih, stara sta 23 let, sta pred dvema letoma tekla v finalu EP do 23 let v poljskem Bydgoszczu, kjer je zlato na 400 m osvojil Janežič, Norvežan je bil srebrn in je v teku na stadionski krog z ovirami svoji zbirki dodal še zlato.

Slovenski rekorder, lani na Dunaju je tekel 46,02, ima tako lepo priložnost, da se po dveh petih mestih na EP na prostem (Berlin 2018 in Amsterdam 2016), pridruži Jolandi Čeplak (zlato in bron), srebrnim Brigiti Bukovec, Alenki Bikar, Mariji Šestak in Sonji Roman ter bronasti Jerneji Perc na zmagovalnem odru dvoranskih EP.


Deset let je minilo od zadnjega slovenska odličja na teh tekmovanjih, na katerih pa Janežič doslej ni imel sreče. Tretji je bil v kvalifikacijah v Pragi leta 2015, a zaradi poškodbe ni nastopil v polfinalu. Peti je bil po prijavljenih izidih pred prejšnjim EP 2017 v Beogradu. V srbski prestolnici se je sprva zanesljivo po mestih s tretjim skupnim izidom uvrstil v polfinale, a je bil naknadno diskvalificiran zaradi prestopa v sosednjo progo.

"Težje se je uvrstiti v finale, kot se tam potem boriti za medalje," je zato med drugim dejal pred tokratnim tekmovanjem, vendar obenem dodal, da se mora, glede na sezono, bil je med drugim tretji v skupnem seštevku svetovne dvoranske serije Iaaf, boriti za odličje.

V Glasgowu si bo najboljši slovenski atlet zadnjega obdobja skušal v prvi skupini predtekov izboriti prvi mesti, ki ob še štirih najhitrejših preostalih časov iz vsake skupine neposredno vodita v polfinale, ki bo prav tako v petek, ob 22. uri po slovenskem času.

V kvalifikacijski skupini je Janežiču najbližji Britanec Cameron Chalmers (letos 46,26), sledita Francoz Fabrisio Saidy, ki je letos postavil osebni rekord (46,67), in Liemarvin Bonevacia iz Nizozemske (46,87). Slednji je med omenjeno trojico najizkušenejši in bo branil bron s prejšnjega prvenstva, tretji pa je bil tudi na EP na prostem leta 2016 v Amsterdamu.

"Moji cilji so visoki, a treba je vedeti, da si napake ne smem privoščiti. Konkurenca je izjemna in za dober dosežek bom moral pokazati tri dobre nastope. Letos sem nastopal na zelo visoki ravni, dosegal dobre uvrstitve in sem optimističen," je pred odhodom na Škotsko še dejal Janežič.

Značke: atletika, ep

Članki iz rubrike