madagaskar Svet24.si

FOTO: Janko Gabrič za simbolično nadomestilo v ...

bratje fratar, katra, donacija, slovenj gradec Svet24.si

Trojno presenečenje za brate Fratar in dobrodelno...

20220424-01134542 Necenzurirano

Sandi Češko, drugi najbogatejši Slovenec, je v ...

cvikl legan vila m24 pl Reporter.si

Milan Cvikl razkriva, zakaj v ločitvenem postopku...

237-2-boromisa uvodna lv Ekipa24.si

Namesto Riere Garcia?! Oglasili so se iz Olimpije ...

Anna Paynich Njena.si

Poroka na prvi pogled: Aleš ni vedel, da je Anna ...

Lovro Kos, Ziga Jelar, Timi Zajc Anze Lanisek 23 pm Ekipa24.si

Šok iz Planice! Naš izvrstni letalec in lanski ...

zm, sf
zm, sf
0 27.09.2019 13:05:04

Festival 14 različnih urbanih športov

Vsi udeleženci festivala urbanega športa
zm
Na povabilo organizatorja Erasmus+ projekta Urbano športno območje Sofija 2019 se je v glavnem mestu Bolgarije mudilo 33 mladih in njihovih spremljevalcev iz Slovenije. Dekliška skupina Športnega društva Studenci iz Maribora je nastopila v tekmovanju v akrobatiki, medtem ko so se ostali študenti udeležili delavnic joge in fitnesa na prostem. Mlade telovadke so v svoji panogi osvojile 2. mesto.

Projekt Urbano športno območje Sofija 2019 (Sofia Urban Zone Sport 2019) sta organizirali Zavod Sofija - Evropska prestolnica športa in mesto Sofija. V okviru projekta so se v Sofiji med 15. in 22. septembrom na športnem festivalu zbrali predstavniki iz 12 evropskih držav na tekmovanjih in športnih dejavnostih modernih urbanih športov.

sponzorji-za-ekipo_ozko_SUSA_256x25-Urban-fest

Festival je svojevrsten odgovor na veliko zanimanje za nove mestne športe in prizadevanja Sofije, da bi se razvila v pomembno evropsko središče t.i. urbanih športov. Zasnovan je, kot zelo moderni urbani športni dogodek, ki vključuje prijateljska tekmovanja in igre v različnih neolimpijskih športih, v katerih so udeleženci vadili, primerjali svoje znanje, se igrali in zabavali ob uporabi najnovejših športnih tehnologij.

Festival je ponudil več kot 20 dejavnosti v 14-ih različnih urbanih športih, namenjenih predvsem mladim. Vse aktivnosti so potekale na prostem. Sodelujoči so se lahko pomerili v tekmovanjih v akrobatiki, košarki 3x3, rokoborbi, karateju, malem nogometu, orientaciji, parkurju, športnem plezanju, uličnih plesih, taekwondoju, kaskaderstvu ... ali pa so se lahko udeležili delavnic joge, fitnesa na prostem, vožnje z BMX, rolkami.

Med več kot tristotimi udeleženci je bilo tudi 33 predstavnic in predstavnikov iz Slovenije. Slovenske barve je zastopala mlada skupina članic Športnega društva Studenci iz Maribora, ki so nastopile v tekmovanju v akrobatiki in zasedle 2. mesto. Preostali predstavniki Slovenije pa so bili študenti, ki so se udeležili delavnic joge in fitnesa na prostem. Udeležbo slovenskih predstavnikov je organizirala Slovenska univerzitetna športna zveza, ki je ena od 10 partnerskih organizacij v tem projektu.

Po zaključku festivalu športa v Sofiji so bile mlade telovadke ŠD Studenci iz Maribora na novo izkušnjo navdušene. Sara Šemen je povedala: »Festival Urban zone Sofia je bila zame ena boljših izkušenj. Doživele smo veliko novega, videle novo mesto, a verjamem, da nove izkušnje, predvsem imam v mislih izvedbo vaje izven telovadnice in plesa na dežju, nobena od nas ne bo pozabila.«

»Prvič smo poizkusile akrobatiko na takšen način. Nastopile smo pred gledalci kot skupina, ki vajo izvaja sinhrono. To je bila nova in predvsem zanimiva izkušnja za nas, ki smo sicer vajene tekmovati v telovadnicah,« je dejala Iza Sajko.

Dekleta so imela tudi možnost ogleda mesta in njegovih znamenitosti. Tjaša Matuš je po ogledu Sofije povedala: »Kolikor smo lahko videle mesto, je bilo zanimivo in lepo. Ena izmed zanimivejših stvari mi je bila njihova pisava, čeprav je nismo razumele. Ko smo imele čas, smo se sprehajale po mestu in obiskale nekaj mestnih parkov. V enem izmed njih smo obiskale tudi pustolovski park.«

»Ko smo nastopile drugi dan, je začelo deževati. V tistem trenutku, ko smo se pripravile za začetek vaje sem imela v glavi samo tri besede: »Prosim ne padi!«. Na srečo, smo vajo izvedle dobro in tako na koncu zasedle 2. mesto v naši disciplini,« je bila zadovoljna Taja Jevđenić.

Z nastopom svojih varovank, ki trenirajo športno gimnastiko in akrobatiko v ŠD Studenci Maribor, je bila zadovoljna tudi trenerka Patricija Jug, ki je tudi sama še vedno aktivna tekmovalka. Pod okriljem Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) je nastopila v športni gimnastiki na zadnji univerzijadi, ki so jo letos poleti organizirali v Neaplju.

V okviru festivala je potekala mednarodna konferenca na kateri so predstavniki držav udeleženk razpravljali o razvoju, trendih in prihodnosti novih urbanih športov, pa tudi o organizaciji športnih dejavnosti v urbanih območjih. Slovenijo je na konferenci zastopal generalni sekretar Slovenske univerzitetne športne zveze Zvijezdan Mikić.

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Evropska unija, evropski socialni skladi, Nomago d.o.o., Assistance CORIS d.o.o. in športni dnevnik Ekipa SN.

Galerija

Članki iz rubrike