kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

mi
mi
0 02.11.2018 11:04:42

Slovenci dobri v mednarodni konkurenci

Ajda Remškar
FOTO: zVHEZDAN MIKIĆ
Svetovnega univerzitetnega prvenstva v olimpijskem dviganju uteži 2018 na Poljskem sta se udeležila slovenska tekmovalca Neža Ribarič in Jure Škedelj, v Bratislavi je na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v športnem plezanju 2018 nastopila Ajda Remškar.



V novem študijskem letu pa se je že odvijalo tudi prvo državno univerzitetno prvenstvo v letu 2018/19. V študentskem kampusu v Ljubljani je 5. oktobra 2018 potekalo Državno univerzitetno prvenstvo v košarki 3x3 2018/19.
Mednarodnih tekmovanj so se študenti športniki udeležili s pomočjo Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA).

SUP v olimpijskem dviganju uteži 2018
Slovenska tekmovalca sta se med 200 udeleženci iz 27 držav potegovala za čim boljše uvrstitve na SUP v olimpijskem dviganju uteži 2018, ki je potekalo v mestu Biala Podlaska na Poljskem od 20. do 23. septembra 2018.
Jure Škedelj (Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta), ki je nastopal v kategoriji do 105 kg, je v disciplini poteg dosegel 131 kg in si prislužil deveto mesto, v disciplini sunek pa je s 155 kg končal na 10. mestu, kar je zadoščalo za deveto mesto v skupnem seštevku.
Nastop 23-letnega študenta medicine je bil v disciplini poteg odličen. Uspešen je bil pri vseh treh poskusih, 121 kg, 126 kg in 131 kg, tako da je izboljšal svoj osebni rezultat za pet odstotkov, kar je bil cilj, ki sta si ga zastavila s trenerjem.
Po besedah trenerja Žige Šuena je z nastopom lahko zadovoljen: »Popravil je svoje tekmovalne rekorde pri potegu, pri sunku pa je izenačil najboljši rezultat
Neža Ribarič (University of Lancaster), ki je uteži dvigovala v kategoriji do 63 kg, je v disciplini poteg dvignila 71 kg, v disciplini sunek pa ji je uspelo dvigniti 90 kg. V obeh disciplinah je zasedla 13. mesto, v skupnem seštevku pa je tekmovanje končala na 11. mestu.
V disciplini poteg se je študentka fizike skupaj s trenerjem Žigo Šuenom odločila, da se bo v tretjem poskusu potegovala za izboljšanje članskega državnega rekorda. Pri teži 76 kg je bila neuspešna, manjša tehnična napaka na začetku dviga je namreč botrovala slabemu sprejemu teže nad glavo.
Žiga Šuen je bil z rezultati zadovoljen: »Popravila je svoje tekmovalne rekorde, grenak priokus je sicer ostal zaradi neuspešnih državnih rekordov.«
Udeležbo na SUP v olimpijskem dviganju uteži 2018 so podprli: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris d.o.o. in STA potovanja.

SUP v športnem plezanju 2018
Na SUP v športnem plezanju 2018 v Bratislavi, na katerem je sodelovalo okoli 150 udeležencev iz 24 držav, je slovenska tekmovalka Ajda Remškar v skupnem seštevku vseh treh disciplin osvojila osmo mesto. Osma je bila tudi v disciplini težavnostnega plezanja, v balvanskem plezanju pa je dosegla deveto mesto.
Študentka matematike na Univerzi v Edinburgu je svoje nastope ocenila kot dobre: »Kljub močni konkurenci sem v težavnosti sama sebe presenetila z odličnim nastopom in uvrstitvijo v finale.«
Udeležbo na SUP v športnem plezanju 2018 so podprli: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Študentska organizacija Slovenije.

DUP v košarki 3x3 2018/19
V finalu DUP v košarki 3x3 2018/19 je moštvo študentov Univerze v Ljubljani CJESTABALL prekinilo zmagovalni niz ekipe Univerze na Primorskem 3x3 UP ter si z rezultatom 19:10 priigralo naslov državnih univerzitetnih prvakov za študijsko leto 2018/19. Tudi na tretje mesto so se uvrstili tekmovalci Univerze na Primorskem, združeni v moštvu OBALA.
Tekmovanje je štelo tudi kot delne kvalifikacije za udeležbo na Evropskem univerzitetnem prvenstvu v košarki 3x3 2019, ki bo potekalo med 31. julijem in 3. avgustom 2019 v Portu na Portugalskem.
Organizator prvenstva je bila Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA), izvajalec tekmovanja pa Športna zveza Univerze v Ljubljani (ŠZUL).
Deset moštev se je pomerilo v dveh predtekmovalnih skupinah, prvi dve ekipi iz vsake skupine sta se uvrstili v polfinale. V prvem polfinalnem obračunu je OBALA (UP) izgubila proti moštvu CJESTABALL (UL) s 15:21, v drugem polfinalu pa je bila primorska ekipa 3x3 UP boljša od moštva VZHOD 1 s 14:11.
Na tekmi za tretje mesto je moštvo OBALA (UP) premagalo tekmece z ekipe VZHOD 1 (UL) z 21:14.
V finalu sta se srečali moštvi, ki sta se pred tem medsebojno že pomerili v predtekmovalni skupini: CJESTABALL (UL) in 3x3 UP (UP). Čeprav Primorci v ekipnem delu tekmovanja niso izgubili nobene tekme, so bili proti Ljubljančanom v finalnem obračunu nemočni in so morali priznati poraz z 10:19.

košarka 3x3

Najboljši v košarki 3x3: moštva 3X3 UP (David Vac, Tine Petrič, Teo Klepač, Siniša Miličević), CJSTABALL (Anže Vinazza, Lovro Fižuleto, Gašper Jordan Rojko, Nik Kučej) in OBALA (Tim Škerbec, Andrej Volk, Enej Miklavčič, Filip Pačarić)


»Ekipe Univerze na Primorskem so sestavile res kvaliteten štab. Prvo tekmo proti finalistom smo izgubili, nato pa smo stopnjevali naš ritem do finala, kjer smo na koncu zmagali,« je po tekmi povedal član zmagovalne ekipe CJESTABALL Anže Vinazza (Fakulteta za šport, UL).
Izvedbo tekmovanja so podprli Študentska organizacija Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentski kampus in Dassašport d.o.o. z blagovno znamko Spalding. (mi)

dviganje uteži

Trener Žiga Šuen, Neža Ribarič in Jure Škedelj


Članki iz rubrike